Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

JULBRÖD

December 18, 2013

GF, LF, MF*, NF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats! 

 

 

Äntligen fick jag till ett smakrikt, luftigt och lättbakat saftigt bröd som liknar vört i smaken! Det här kommer jag att baka mer av, så att jag har ett gott bröd till Julbordet i år. 

 

Jag har valt att baka ut bullar för att jag tycker att det ser lite roligare ut än skivor som man tinar upp efter hand. Bullarna torkar inte lika fort utan plastpåse heller, vilket kan vara trevligt när det ska stå framme på Julbordet ett tag.

 

Vill du testa med en annan mjölmix? Då rekommenderar jag dig att välja en av de grövre sorterna alternativt hälften fin och hälften grov. Jag provbakade en sats med Finax Grov mjölmix och en annan sats med Mix Wells ljusa basmix. Det var ingen höjdare att bara köra med den ljusa mjölmixen. Var i så fall försiktig när du häller i den sista mjölmängden i degspadet, eftersom mixerna kan bete sig olika. Ibland kan det behövas mer och ibland mindre. Degen ska inte vara smetig som en tjock sockerkakssmet när den jäser första gången men inte heller så fast att den går att baka ut direkt. Var även uppmärksam på vilken mjölmix du använder om du har allergier/intoleranser att ta hänsyn till.

 
Feedback jag fått från andra
Jag gjorde ditt bröd ikväll men ändrade receptet lite. Hade i 2 dl röd mjölk och knappt 1 dl julmust efter jag hällt i 1 dl öl, alltså ganska mycket vätska. Sen tog jag hälften grovt mjöl och hälften mix, det blev jättegott! Jag avslutade även med att pensla bröden efter de vart i ugnen med mörk sirap utblandat i vatten då sambons släkt gör så när dem bakar, ett litet tips bara  Så glad att jag också har gott bröd inför julbordet nu! PS Degen blir lite kladdig efter första jäsningen men jag hade i mer mix vid knådningen. 
 
 
Receptet är uppdaterat idag 23/12-15 efter bakning och inspiration från feedbacken jag fick ovan.
 
 
Jag använder Finax Grov mjölmix och Semper Lågprotein*
 
Fri från:
Gluten (Sempers lågprotein innehåller vetestärkelse)
Laktos
Mjölk* (Sempers lågprotein kan innehålla spår av mjölk)
Nötter
 
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat
 
 
Grädda i 225°C i ca 8-10 minuter
Blir ca 10-12 st små bullar. De är mättande.
 
 
Ingredienser
 
4,5 dl Finax Grov mjölmix 
4,5 dl Semper lågprotein  (plus lite extra mjölmix till utbakningen)
50 g jäst
75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)
2 dl glutenfri lageröl (Estrella Damm DAURA kan du hitta i Systembolagets glutenfria sortiment)
1 dl vatten eller mjölk (alternativt annat mjölkfritt alternativ)
1 ägg
1 dl kokt fint riven potatis
1 krm salt
1 tsk brödkryddor
0,5 krm nejlikor
0,5 tsk pomerans
1 krm kardemumma
2 msk mörk sirap
1,5 msk collorit (innehåller sockerkulör och sojabönor)
0-,5-1 dl russin 
 
För ett lite sötare julbröd
 
1 dl glutenfri lageröl (Estrella Damm DAURA kan du hitta i Systembolagets ordinarie sortiment)
1 dl vatten eller mjölk (alternativt annat mjölkfritt alternativ) 
1 dl julmust Klicka här ifall du vill läsa mer om julmust. Scrolla ner till rubriken Gluten i Julmust.
4 msk mörk sirap
 
 
Förbered
 
Lägg russinen i ljummet vatten så att de blir mjuka fram till att du ska baka ut dem. 
Tips! Om du vill kunna baka bullar både med och utan russin följer du receptet. Vill du ha russin i hela degen kan du hälla ner russinen i mjölmixen och finfördela de i den innan du häller mixen i degvätskan.
 
 
Gör degen
 
  1. Häll upp alla torra kryddor i en liten skål och riv potatisen.
  2. Smula ner jästen i degbunken och smält smör i en kastrull.
  3. Häll 2 dl vätska i kastrullen med smöret och temperera till 37°C.
  4. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen smält.
  5. Häll därefter i kryddor, potatis, ägg, sirap och colorit och rör om tills allt blandats.
  6. Häll nu ner mjölmix lite i taget och blanda till degen. OBS! Degen ska inte vara smetig som en tjock sockerkakssmet när den jäser första gången men inte heller så fast att den går att baka ut direkt. Tänk också på att mjölmixer kan skilja sig om du använder en annan mjölmix! 
  7. När degen blandats väl, kör du extra hårt med degkroken i ett par minuter för att få in luft. Jag pratar om hög fart!
  8. Låt nu degen jäsa under lock eller annat heltäckande i 30 min.
  9. Strax innan degen jäst färdigt, lägger du russinen på hushållspapper och torkar de med papperet för att få bort överflödigt vaten.
 
Baka ut degen
 
  1. Häll lite mjölmix på bakbordet och knåda degen smidig med snabba lätta tag och knåda in russinen om du vill ha det i.
  2. Rulla ut degen till en rulle och skär i jämna bitar och rulla till bullar. När du rullar, kupar du händerna runt degklumpen en aning med ett rätt hårt tryck och sen släpper du taget mer och mer mot slutet.
  3. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåten med handduk över och låt jäsa i 20 min. De sista 5 minuterna (när de jäst i 15 minuter) brukar jag ställa plåten med bullarna på spisen för att ge de lite extra skjuts av värmen från ugnen. Men det gäller att inte ha någon spisplatta på!
  4. Under tiden blandar du någon av vätskorna nedan som ska penslas på bullarna efter gräddning.
  • 1 del öl och 1 del vatten som du blandar och ställer åt sidan så det är rumstempererat när det är dags att pensla bullarna.
  • 2-3 delar mörk sirap  som du löser i 1 del ljummet vatten.
 
Baka
  1.  
  2. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter.
  3. Ta ut bullarna ur ugnen och lägg  de på bakbordet och pensla över vätskeblandningen.
  4. När vätskan sjunkit in i bullarna, täcker du de med handduk tills de svalnat.
 
Förvara
 
De klarar sig i plastpåse 1 dygn, men bör frysas in för att klara sig längre. Det kan nog hända att de klarar sig längre än ett dygn i plastpåse, men jag har inte hunnit prova det ännu ;)
 
Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle