Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

HUR MAN GÖR EN GIGANTISK GLUTENFRI KANELBULLE

October 4, 2016

  

GF, NGF*, LF, MF*, NF, (ÄF)

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

 

Världens största kanelbulle

 

Det finns ett kafé i mysiga Haga i Göteborg som många går till för att äta världens största bulle. Det var den i alla fall år 2014. Klicka här ifall du vill du se en liten film och artikel som GP skrivit. Det har dock funnits mycket längre än så för det fanns redan när min systerson var liten.

 

Vi gick förbi där emellanåt och jag såg hans längtande blick efter de gigantiska bullarna i skyltfönstret. Han hade nötallergi även då och eftersom de inte kunde garantera att det inte fanns spår av nötter i så kunde vi inte köpa någon. Jag brukade därför baka egna gigantiska kanelbullar bara för hans skull och han blev överlycklig varje gång jag överraskade honom. Senare kom min systerdotter som har celiaki och hon tyckte det var jättespännande med en så stor glutenfri bulle. Nu är de tonåringar och det var det ett tag sedan jag bakade de här bullarna men jag tror allt de blir som barn på nytt när de får smaska på varsin idag på Kanelbullens dag. En med kanel till honom och en med vanilj till henne. Om inte annat kan de ju duka fram en megastor bulle och bjuda hela familjen.

 

Degen är lättarbetad och de stora glutenfria bullarna blir goda, saftiga och luftiga med en konsistens som vetedeg. Nedan kan du se steg för steg hur man gör dem. Jag bakar inte riktigt som de gör på kaféet för jag fyller bullen istället som när man gör vanliga kanelbullar fast utan att skära i själva degrullen.

 

Vill du hellre baka mindre bullar i formar? Här hittar du mitt recept på glutenfria kanelbullar

 

 

Jag har fått feedback från andra på fler mjölmixer*

 

  • Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk

  • Lailas blå (med vetestärkelse, utan mjölk. Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör/mjölkfritt margarin. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.

  • Lailas gula (naturligt glutenfri, utan mjölk) Kanelbullarna har bakats med gott resultat. Använd lite mindre än 10 dl mix.

  • Finax blå (lågprotein, utan mjölk) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.

 

 

Jag bakar med Sempers lågproteinmix*

 

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i Sempers lågproteinmix)

Nötter

(Ägg) Går att utesluta i kanelbullarna om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat. 

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.

 

 

225° C mitt i ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.

 

1 megastor bulle (ca 30 cm i diameter)

2 megastora bullar (dubblera receptet) När du delar degen i två ska de väga ca 980 gr var.

 

 

Ingredienser

 

50 gr röd jäst

75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk).

1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen till det är dags att baka.

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg till degen och 1 ägg till pensling (går bra att utesluta om du inte tål ägg)

1 pkt (500 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning) 

Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar.

 

Kanelfyllning

 

150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

2 dl socker (efter smak)

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre på den. 

 

Vaniljfyllning

 

150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör))

1 dl socker

2 msk vaniljsocker

 

Garnering

Pärlsocker till kanelbullarna

 

Bakplåtspapper

 

 

Förbered

 

  1. Sätt ugnen på 225°C

  2. Täck bakplåten med bakplåtspapper. Du behöver ett för själva bullen och ett till för att täcka plåten lite extra ifall fyllningen skulle läcka ut genom degen. Det går dock rätt lätt att få bort fyllningen som smält ut på plåten medan plåten fortfarande är varm.

  3. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling (alternativt laktosfri mjölk eller mjölkfri vätska). Ställ åt sidan.

  4. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

 

 

Blanda till degen

 

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

  3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

  4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

  5. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg.

  6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

  7. Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna!

 

​Baka (se bilder längre ner)

 

  1. Platta ut degen till en lång rektangel ca 60 cm eller mer. Den får inte bli för tunn för då smiter fyllningen ut genom degen när du gräddar den så låt den vara ca 1,5 cm tjock.

  2. Bred på fyllningen.

  3. Rulla ihop längden och låt skarven ligga neråt.

  4. Lägg bakplåtspapper strax intill och rulla över degrullen till bakplåtspapperet.

  5. Rulla ena änden till mitten och den andra änden runt mitten av bullen. Lämna luft emellan så det finns plats för den att jäsa.

  6. Nyp till i ändarna så fyllningen inte flyter ut sen när du gräddar den.

  7. Lägg den yttersta änden lite under bullen så den ligger kvar även vid gräddning.

  8. Dra bakplåtspapperet med bullen över till bakplåten.

  9. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk. 

  10. Pensla bullen och dekorera med pärlsocker.

  11. Sätt den i mitten av ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.

  12. Grädda i ca 17-20 minuter.

 

 

 

 

 

Syrran skickade en bild på bullarna hon fick med sig till barnen. Jag blev lite full i skratt när Kitchen Aiden såg så liten ut. Tonåringarna blev lika glada som tidigare och även föräldrarna fick smaka en bit ;)

 

 

 

 

Förvara

 

Bullen håller sig saftig flera timmar men jag brukar säga till systerbarnen att frysa in det de inte orkar äta upp för den klarar sig inte i rumstemperatur i flera dagar. Fryser man in bullen mer än en gång kan det vara bra att packa ner den i två tätt slutna plastpåsar.

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle