HUR DU BAKAR EN MUMSIG GLUTENFRI BÄRTÅRTA MED DINA FAVORITBÄR PÅ
Uppdaterat: 5 juli
GF, NGF, LF/MF, NF
En mjuk och saftig och glutenfri bärtårta med gelé som är enkel att göra och som dessutom håller sig saftig i flera dagar. Mina favoritbär är svarta vinbär men du kan självklart välja de bär eller frukter du gillar. Receptet är fritt från vetestärkelse, nötter, mandel och mjölk.
Ta mig direkt till:
Recept på min mormors bärtårta men glutenfri
Jag minns när min mormor bakade bärtårta med röda eller svarta vinbär till, när vi var hos henne på sommarlovet. Det var så gott med de syrliga bären mot den söta sockerkaksbotten och mjuka gelén som hon smaksatt med lite socker/saft och en klick vispgrädde till det förstås.
Just den kakan blev jag så sugen på när jag fick svarta vinbär av en kompis häromdagen. Syrran brukar göra en sockerkaka i en vanlig form och gröpa ur mitten men jag ville gärna använda en speciell form jag haft i många år, som ser ut som den mormor använde. Så jag gjorde ett nytt försök och blev så glad när jag lyckades få till en botten som både håller ihop och släpper formen fint. Formen har många år på nacken men jag såg att den fortfarande går att få tag i. Sök i så fall på "krusform med upphöjd botten" när du googlar. Min form är ca 26 cm i diameter och ca 3 cm hög.
Äppelcidervinäger ger en fin konsistens
Det kan väl varken göra till eller från att bara tillsätta ett krm äppelcidervinäger? Jo, då. Kakan får en riktigt fin konsistens och smakerna framträder på ett bra sätt. Det är dock viktigt att det är ekologisk äppelcidervinäger som har andra egenskaper än den som inte är ekologisk.
RECEPT
Jag använder mjölmixen Semper finmix
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
175 °C i ca 20 min i mitten av ugnen
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
150 gram mjölkfritt margarin (alt. margarin med mjölk)
3 ägg (normalstora)
2 dl plus 3 msk finmix (150 gram)
3/4 dl pofiber
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm ekologisk äppelcidervinäger (ger fin konsistens och smak)
Tillbehör
Mjölkfritt margarin eller smör att smörja formen med.
Pofiber att "bröa" formen med.
Förbered:
Smält smöret och låt svalna.
Sätt på ugnen. Den ska vara tillräckligt varm så fort du rört ihop kakan.
Förbered formen genom att smöra och "bröa" den med Pofiber.
Blanda smeten
Blanda de torra ingredienserna väl. Jag brukar sätta på ett lock på skålen och skaka runt för att vara säker på att jag blandar allt riktigt bra men du kan använda en slickepott istället.
Kläck ner äggen i det avsvalnade smöret och rör om.
Häll ner äggblandningen och ett kryddmått äppelcidervinäger i skålen med de torra ingredienserna och rör om tills allt blandats.
Klicka ut smeten i formen och bred försiktigt ut den med slickepotten så att pofibern inte dras med i smeten. Annars är risken att kakam fastnar i formen.
Baka
Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 min.
Känn efter med en sticka så att den är torr.
Ta ut den från ugnen och låt svalna i formen i ca 10 minuter.
Vänd kakan upp och ner på en tallrik och låt formen stå kvar för att täcka kakan tills den svalnat helt. Kakan är saftig så du kan låta den stå framme ett par dagar innan du fyller den med bär. Se bara till att hålla den täckt.
Dekorera kakan
Tillred ca 2-3 dl mjuk gelé när du är redo att fylla kakan med bär. Jag brukar smaksätta min med vaniljsocker/saft.
Fyll kakan med bär och häll sen över den ljumna gelén så att den nästan täcker bären. Gelén är till för att bären ska hålla sig på plats.
Låt gelén på kakan svalna innan du serverar den eller förvara den i kyl med lock eller något annat över, tills det är dags att äta.
Servering/Förvaring
Servera den vackra kakan som den är eller med en klick vispad vispgrädde/mjölkfri visp. Jag lade till lite jordgubbar och apelsintagetes denna gång som du ser på bilden. Mums!
Du kan förvara kakan på fat under bakformen i några dagar i rumstemperatur alternativt i kylen.
Tagga gärna din bild med #kustenarklar om du bakar bärtårtan eller tagga mig @kustenarklar så delar jag den i min story.
Film
Comments