top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR EN MUMSIG GLUTENFRI BÄRTÅRTA MED DINA FAVORITBÄR PÅ

Uppdaterat: 13 nov. 2023

GF, NGF, LF/MF, NF


En mjuk och saftig och glutenfri bärtårta med gelé som är enkel att göra och som dessutom håller sig saftig i flera dagar. Mina favoritbär är svarta vinbär men du kan självklart välja de bär eller frukter du gillar. Receptet är fritt från vetestärkelse, nötter, mandel och mjölk.


En bit tårta på en assiett med en klick grädde, dekorerad med jordgubbar och apelsintagetes.
Glutenfri bärtårta med svarta vinbär

Ta mig direkt till:
Recept på min mormors bärtårta men glutenfri


Jag minns när min mormor bakade bärtårta med röda eller svarta vinbär till, när vi var hos henne på sommarlovet. Det var så gott med de syrliga bären mot den söta sockerkaksbotten och mjuka gelén som hon smaksatt med lite socker/saft och en klick vispgrädde till det förstås.


Just den kakan blev jag så sugen på när jag fick svarta vinbär av en kompis häromdagen. Syrran brukar göra en sockerkaka i en vanlig form och gröpa ur mitten men jag ville gärna använda en speciell form jag haft i många år, som ser ut som den mormor använde. Så jag gjorde ett nytt försök och blev så glad när jag lyckades få till en botten som både håller ihop och släpper formen fint. Formen har många år på nacken men jag såg att den fortfarande går att få tag i. Sök i så fall på "krusform med upphöjd botten" när du googlar. Min form är ca 26 cm i diameter och ca 3 cm hög.
Äppelcidervinäger ger en fin konsistens


Det kan väl varken göra till eller från att bara tillsätta ett krm äppelcidervinäger? Jo, då. Kakan får en riktigt fin konsistens och smakerna framträder på ett bra sätt. Det är dock viktigt att det är ekologisk äppelcidervinäger som har andra egenskaper än den som inte är ekologisk.RECEPT


Jag använder mjölmixen Semper finmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.175 °C i ca 20 min i mitten av ugnen

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 gram mjölkfritt margarin (alt. margarin med mjölk)

3 ägg (normalstora)

2 dl plus 3 msk finmix (150 gram)

3/4 dl pofiber

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 krm ekologisk äppelcidervinäger (ger fin konsistens och smak)Tillbehör


Mjölkfritt margarin eller smör att smörja formen med.

Pofiber att "bröa" formen med.


Förbered:

 1. Smält smöret och låt svalna.

 2. Sätt på ugnen. Den ska vara tillräckligt varm så fort du rört ihop kakan.

 3. Förbered formen genom att smöra och "bröa" den med Pofiber.


Blanda smeten

 1. Blanda de torra ingredienserna väl. Jag brukar sätta på ett lock på skålen och skaka runt för att vara säker på att jag blandar allt riktigt bra men du kan använda en slickepott istället.

 2. Kläck ner äggen i det avsvalnade smöret och rör om.

 3. Häll ner äggblandningen och ett kryddmått äppelcidervinäger i skålen med de torra ingredienserna och rör om tills allt blandats.

 4. Klicka ut smeten i formen och bred försiktigt ut den med slickepotten så att pofibern inte dras med i smeten. Annars är risken att kakam fastnar i formen.


Baka

 1. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 min.

 2. Känn efter med en sticka så att den är torr.

 3. Ta ut den från ugnen och låt svalna i formen i ca 10 minuter.

 4. Vänd kakan upp och ner på en tallrik och låt formen stå kvar för att täcka kakan tills den svalnat helt. Kakan är saftig så du kan låta den stå framme ett par dagar innan du fyller den med bär. Se bara till att hålla den täckt.


Dekorera kakan

 1. Tillred ca 2-3 dl mjuk gelé när du är redo att fylla kakan med bär. Jag brukar smaksätta min med vaniljsocker/saft.

 2. Fyll kakan med bär och häll sen över den ljumna gelén så att den nästan täcker bären. Gelén är till för att bären ska hålla sig på plats.

 3. Låt gelén på kakan svalna innan du serverar den eller förvara den i kyl med lock eller något annat över, tills det är dags att äta.Servering/Förvaring


Servera den vackra kakan som den är eller med en klick vispad vispgrädde/mjölkfri visp. Jag lade till lite jordgubbar och apelsintagetes denna gång som du ser på bilden. Mums!


Du kan förvara kakan på fat under bakformen i några dagar i rumstemperatur alternativt i kylen.


Tagga gärna din bild med #kustenarklar om du bakar bärtårtan eller tagga mig @kustenarklar så delar jag den i min story.Film
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page