PEPPARKAKOR
Uppdaterat: 30 okt. 2022
GF, NGF*, LF, MF*, ÄF, NF


Underbar deg på alla sätt! Dessutom har pepparkakorna rätt konsistens och smak.
De kan bakas ut direkt
De kan bli supertunna
De går att doppa i kaffet så där mumsigt
De har rätt konsistens och smakar precis som pepparkakor bakade med vetemjöl
Det går så lätt att ta ut figurer att du kan göra egna med bordskniven
Du kan rulla bort mellandegen som man kan med vetedeg
Degen behöver inte vara kylskåpskall när du bakar ut den
Det är en rolig deg även för barnen
Det går att knacka till tre bitar så man kan önska sig något ;)
Man kan bygga pepparkakshus på degen om man bakar ut den lite tjockare
Feedback jag fått om andra mjölmixer*
Finax mjölmix (med mjölk). Man tar samma mått som i receptet men tillsätt extra krydda. Det går även att bygga pepparkakshus på denna mix. OBS! Har inte fått feedback om den nya mjölmixen än.
Semper finmix* (naturligt glutenfri). Notera att den kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk. Tänk också på att det redan finns bakpulver i denna mixen. Jag har inte själv bakat med den men skulle nog undvika att ha i mer bakpulver så de inte blir alltför tjocka.
Lailas gula (naturligt glutenfri och mjölkfri). Man tar ca 5,5 dl mix totalt inklusive utbak och kavling. De blir inte aptitliga i färgen men goda.
Jag använder MixWells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*
Fri från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Ägg
Laktos
Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen)
Nötter
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat. Se mer under rubriken Feedback ovan.
Grädda i 175°C i ca 5-7 minuter
Ingredienser
Ca 8-9 dl MixWells ljusa gluten- och laktosfria mjölmix totalt.
OBS! 1dl = 50 gram (inte 65 gram som det står på deras påse)
6,5 dl första omgången
1,5-2 dl andra omgången när det är dags för utbakning. OBS! Ta lite i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.
Lite extra mjölmix på bakbordet och degen när du kavlar ut den.
75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör). Smöret ska inte smältas!
1 dl socker
1 dl farinsocker (ej strö)
1 dl kallt vatten
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 paket pepparkakskryddor
Alternativ pepparkakskryddning: 4 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 2 tsk nejlikor, 1 tsk kardemumma
Gör degen
Rör ihop margarin, socker och farinsocker väl.
Lägg i bakpulvret och rör om igen.
Blanda vatten och kryddor i en annan skål och rör om. Tillsätt nu bikarbonat och rör om igen
Häll vätskan över smörblandningen och blanda väl
Häll nu i några dl mjölmix i taget och rör om till en smidig deg
Lägg degen inlindad i plastfolie och gärna plastpåse i kyl 2-3 timmar eller över natten. Är du riktigt sugen och inte vill vänta, går det att baka ut degen direkt. Notera att det är lättare att få ut tunna pepparkakor om degen får vila mer än 24 timmar.
Baka ut degen
Häll mjölmix på bakbordet och knåda in ca 1,5 mer mjölmix i degen. Knåda ordentligt! Degen behöver inte hålla sig kylskåpskall. Ta lite mix i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.
Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bakbord alternativt en silikon-matta. Se till att det är mjölat när du kavlar ut degen och vänd degen mellan varje kavling med ny mjölmix under och lite ovanpå, så att den inte fastnar. Du behöver inte vara så försiktig med mängden mix, eftersom du inte haft i full mängd mjölmix från början när du gjorde degen. Lyft kaveln efter varje rullning över degen, så slipper du ojämnheter.
Ta ut figurer och lägg på bakplåtspapper. Det ska gå att göra egna figurer och de ska vara lätta att lyfta upp från bakbordet.
Provbaka
Provbaka några stycken så du vet hur många minuter de behöver i din ugn.
Om du vill göra pepparkakshus kavlar du degen så den blir lite tjockare än när man gör vanliga pepparkakor. Kakorna går även att göra supertunna om man vill men då behöver degen vila några dygn. Gärna svalt istället för i kylen.
Baka
Grädda figurerna i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp under gräddningen, men sjunker ihop igen strax innan gräddningstiden är färdig. Ta ut kakorna och låt svalna på bakplåtspapperet, på bakbord eller sval yta.
Förvara
Förvara kakorna i kakburk med lock på. Om du använder plåtburk så lägger du ett smörgåspapper i botten så kakorna inte får smak av metall.
Själva degen kan du frysa in eller förvara i kylskåp. Om du väljer att lägga den i kylen så förpackar du den väl och skriver ett bäst-före-datum på ifall du inte ska baka de närmaste dagarna. Kolla på ingredienserna du har i och välj det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden.
