top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA PEPPARKAKOR SOM SMAKAR SOM MOR ANNAS

Uppdaterat: 17 dec. 2023


Det här är en underbar deg på alla sätt och kakorna smakar dessutom som Mor Annas pepparkakor. Grundreceptet är fritt från gluten, mjölk, nötter, mandel och ägg.


Glutenfria och mjölkfria pepparkakor
Glutenfria pepparkakor med kristyrUnderbar deg på alla sätt!

Glutenfria pepparkakor med rätt konsistens och smak.

  

 • De kan bakas ut direkt

 • De kan bli supertunna

 • De går att doppa i kaffet så där mumsigt

 • De har rätt konsistens och smakar precis som pepparkakor bakade med vetemjöl

 • Det går så lätt att ta ut figurer att du kan göra egna med bordskniven

 • Du kan rulla bort mellandegen som man kan med vetedeg

 • Degen behöver inte vara kylskåpskall när du bakar ut den

 • Det är en rolig deg även för barnen

 • Det går att knacka till tre bitar så man kan önska sig något ;)

 • Man kan bygga pepparkakshus på degen om man bakar ut den lite tjockare


Glutenfritt och mjölkfritt pepparkakhus
Glutenfritt pepparkakshus

Feedback jag fått om andra mjölmixer

 • Finax mjölmix (med mjölk). Man tar samma mått som i receptet men tillsätt extra krydda. Det går även att bygga pepparkakshus på denna mix. OBS!

 • Lailas gula (naturligt glutenfri och mjölkfri). Man tar ca 5,5 dl mix totalt inklusive utbak och kavling. De blir inte aptitliga i färgen men goda.

 • Semper finmix (den utan bakpulver). Ronja, som är en av mina följare, provbakade med lyckat resultat. Hon använde:

 

7 dl Semper finmix (totalt)

6,5 dl första omgången

0,5 dl andra omgången när det är dags för utbakning.

OBS! Ta lite i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.

Lite extra mjölmix på bakbordet och degen när du kavlar ut den.


Resten enligt mitt recept nedan men grädda i varmluftsugn på 175°C i ca 13 minuter.


Jag använder MixWells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen)

NötterRECEPT


Grädda i 175°C i ca 5-7 minuter

Ingredienser

Läs feedback ovanför om du vill baka med annan mjölmix.


Ca 8-9 dl MixWells ljusa gluten- och laktosfria mjölmix totalt.

OBS! 1dl = 50 gram (inte 65 gram som det står på deras påse)

 • 6,5 dl första omgången

 • 1,5-2 dl andra omgången när det är dags för utbakning. OBS! Ta lite i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.

 • Lite extra mjölmix på bakbordet och degen när du kavlar ut den.

75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör). Smöret ska inte smältas!

1 dl socker

1 dl farinsocker (ej strö)

1 dl kallt vatten

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 paket pepparkakskryddor (18 gram)

Alternativ pepparkakskryddning: 4 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 2 tsk nejlikor, 1 tsk kardemumma

Gör degen

 1. Rör ihop margarin, socker och farinsocker väl.

 2. Lägg i bakpulvret och rör om igen.

 3. Blanda vatten och kryddor i en annan skål och rör om. Tillsätt nu bikarbonat och rör om igen

 4. Häll vätskan över smörblandningen och blanda väl

 5. Häll nu i några dl mjölmix i taget och rör om till en smidig deg

 6. Lägg degen inlindad i plastfolie och gärna plastpåse i kyl 2-3 timmar eller över natten. Är du riktigt sugen och inte vill vänta, går det att baka ut degen direkt. Notera att det är lättare att få ut tunna pepparkakor om degen får vila mer än 24 timmar.

Baka ut degen

 1. Häll mjölmix på bakbordet och knåda in ca 1,5 dl mer mjölmix i degen. Knåda ordentligt! Degen behöver inte hålla sig kylskåpskall. Ta lite mix i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.

 2. Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bakbord alternativt en silikon-matta. Se till att det är mjölat när du kavlar ut degen och vänd degen mellan varje kavling med ny mjölmix under och lite ovanpå, så att den inte fastnar. Du behöver inte vara så försiktig med mängden mix, eftersom du inte haft i full mängd mjölmix från början när du gjorde degen. Lyft kaveln efter varje rullning över degen, så slipper du ojämnheter.

 3. Ta ut figurer och lägg på bakplåtspapper. Det ska gå att göra egna figurer och de ska vara lätta att lyfta upp från bakbordet.

Provbaka

Provbaka några stycken så du vet hur många minuter de behöver i din ugn.

Om du vill göra pepparkakshus kavlar du degen så den blir lite tjockare än när man gör vanliga pepparkakor. Kakorna går även att göra supertunna om man vill men då behöver degen vila några dygn. Gärna svalt istället för i kylen.

Baka

Grädda figurerna i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp under gräddningen, men sjunker ihop igen strax innan gräddningstiden är färdig. Ta ut kakorna och låt svalna på bakplåtspapperet, på bakbord eller sval yta.


Förvara

Förvara kakorna i kakburk med lock på. Om du använder plåtburk så lägger du ett smörgåspapper i botten så kakorna inte får smak av metall.


Själva degen kan du frysa in eller förvara i kylskåp. Om du väljer att lägga den i kylen så förpackar du den väl och skriver ett bäst-före-datum på ifall du inte ska baka de närmaste dagarna. Kolla på ingredienserna du har i och välj det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden.


Glutenfria och mjölkfria pepparkakor
7 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page