top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

PEPPARKAKOR

Uppdaterat: 30 okt. 2022


GF, NGF*, LF, MF*, ÄF, NF


Glutenfria och mjölkfria pepparkakor


Glutenfritt och mjölkfritt pepparkakhus

Underbar deg på alla sätt! Dessutom har pepparkakorna rätt konsistens och smak.

  • De kan bakas ut direkt

  • De kan bli supertunna

  • De går att doppa i kaffet så där mumsigt

  • De har rätt konsistens och smakar precis som pepparkakor bakade med vetemjöl

  • Det går så lätt att ta ut figurer att du kan göra egna med bordskniven

  • Du kan rulla bort mellandegen som man kan med vetedeg

  • Degen behöver inte vara kylskåpskall när du bakar ut den

  • Det är en rolig deg även för barnen

  • Det går att knacka till tre bitar så man kan önska sig något ;)

  • Man kan bygga pepparkakshus på degen om man bakar ut den lite tjockare

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

  • Finax mjölmix (med mjölk). Man tar samma mått som i receptet men tillsätt extra krydda. Det går även att bygga pepparkakshus på denna mix. OBS! Har inte fått feedback om den nya mjölmixen än.

  • Semper finmix* (naturligt glutenfri). Notera att den kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk. Tänk också på att det redan finns bakpulver i denna mixen. Jag har inte själv bakat med den men skulle nog undvika att ha i mer bakpulver så de inte blir alltför tjocka.

  • Lailas gula (naturligt glutenfri och mjölkfri). Man tar ca 5,5 dl mix totalt inklusive utbak och kavling. De blir inte aptitliga i färgen men goda.

Jag använder MixWells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen)

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat. Se mer under rubriken Feedback ovan.

Grädda i 175°C i ca 5-7 minuter

Ingredienser

Ca 8-9 dl MixWells ljusa gluten- och laktosfria mjölmix totalt.

OBS! 1dl = 50 gram (inte 65 gram som det står på deras påse)

  • 6,5 dl första omgången

  • 1,5-2 dl andra omgången när det är dags för utbakning. OBS! Ta lite i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.

  • Lite extra mjölmix på bakbordet och degen när du kavlar ut den.

75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör). Smöret ska inte smältas!

1 dl socker

1 dl farinsocker (ej strö)

1 dl kallt vatten

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 paket pepparkakskryddor

Alternativ pepparkakskryddning: 4 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 2 tsk nejlikor, 1 tsk kardemumma

Gör degen

  1. Rör ihop margarin, socker och farinsocker väl.

  2. Lägg i bakpulvret och rör om igen.

  3. Blanda vatten och kryddor i en annan skål och rör om. Tillsätt nu bikarbonat och rör om igen

  4. Häll vätskan över smörblandningen och blanda väl

  5. Häll nu i några dl mjölmix i taget och rör om till en smidig deg

  6. Lägg degen inlindad i plastfolie och gärna plastpåse i kyl 2-3 timmar eller över natten. Är du riktigt sugen och inte vill vänta, går det att baka ut degen direkt. Notera att det är lättare att få ut tunna pepparkakor om degen får vila mer än 24 timmar.

Baka ut degen

  1. Häll mjölmix på bakbordet och knåda in ca 1,5 mer mjölmix i degen. Knåda ordentligt! Degen behöver inte hålla sig kylskåpskall. Ta lite mix i taget och känn dig fram så den inte blir för torr.

  2. Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bakbord alternativt en silikon-matta. Se till att det är mjölat när du kavlar ut degen och vänd degen mellan varje kavling med ny mjölmix under och lite ovanpå, så att den inte fastnar. Du behöver inte vara så försiktig med mängden mix, eftersom du inte haft i full mängd mjölmix från början när du gjorde degen. Lyft kaveln efter varje rullning över degen, så slipper du ojämnheter.

  3. Ta ut figurer och lägg på bakplåtspapper. Det ska gå att göra egna figurer och de ska vara lätta att lyfta upp från bakbordet.

Provbaka

Provbaka några stycken så du vet hur många minuter de behöver i din ugn.

Om du vill göra pepparkakshus kavlar du degen så den blir lite tjockare än när man gör vanliga pepparkakor. Kakorna går även att göra supertunna om man vill men då behöver degen vila några dygn. Gärna svalt istället för i kylen.

Baka

Grädda figurerna i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp under gräddningen, men sjunker ihop igen strax innan gräddningstiden är färdig. Ta ut kakorna och låt svalna på bakplåtspapperet, på bakbord eller sval yta.


Förvara

Förvara kakorna i kakburk med lock på. Om du använder plåtburk så lägger du ett smörgåspapper i botten så kakorna inte får smak av metall.


Själva degen kan du frysa in eller förvara i kylskåp. Om du väljer att lägga den i kylen så förpackar du den väl och skriver ett bäst-före-datum på ifall du inte ska baka de närmaste dagarna. Kolla på ingredienserna du har i och välj det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden.


Glutenfria och mjölkfria pepparkakor

#mjölkfritt

5 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page