- Virginia Küst
KLADDKAKEMUFFINS
Uppdaterad: 18 jan 2020
GF, LF/MF, NF
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

För några veckor sedan såg jag att det var flera som sökte bra recept på kladdkakemuffins på Facebook. Jag började leta bland mina anteckningar, men jag kunde inte hitta några noteringar alls. Inte så förvånande i och för sig för jag har inte varit så bra på att anteckna, men med tiden har jag lärt mig att bli bättre på det. Det var längesedan jag bakade dessa, så jag fick helt enkelt provbaka och se om jag mindes rätt...och det gjorde jag! En av läsarna som sökte recept, provbakade dessa direkt efter mitt första provbak och även hon blev nöjd!
I morse gick jag upp tidigt för att hinna baka nytt att ta bilder på och dela receptet med er.
Så här kommer nu mitt recept på mina kladdigt smarriga kladdkakemuffins!
Jag önskar dig en riktigt fin Valborg! Nu är äntligen våren här och jag hoppas värmen kommer med den. Idag firar jag att våren kommer, en väns 40-års dag och att jag har fått över 500 följare på Instagram!
Fri från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Laktos
Mjölkprotein
Nötter
Mix jag använder: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
175 °C i ca 10-12 min i ugn
Blir 12 st kladdkakemuffins
Ingredienser
150 g smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
3 msk kakao (gärna kakao med bra kvalitet)
3/4 dl pofiber
3 ägg (normalstora)
Till en början ser det ut som vanliga muffins, men låt de stå i ca 40 minuter tills mitten sjunkit ner.

Förbered
Ställ muffinsformarna på bakplåten
Om du använder muffinsplåt
Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.
Lägg i muffinsformarna
Blanda till smeten
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.
Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.
Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.
Klicka ner smeten i muffinsformarna med hjälp av ett matskedsmått (2 msk per form) och en bordskniv att skrapa ner smeten med. Alternativt fyller du en sprits eller dylikt för att spritsa ner det i formarna.
Baka
Grädda i 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut kladdkakemuffinsen och ställ på sval yta för att svalna.
Låt muffinsen "sätta" sig i ca 40 minuter.
Servera
Servera de som de är eller med jorgdgubbar och vispgrädde till (alternativt laktos-, mjölk-, sojafri grädde).
Förvara
De håller sig länge i kylen om du täcker de med plastfolie/lock eller lägger de i burk med lock.