Sök
 • Virginia Küst

SEMESTERFÄLLOR OCH TIPS

Uppdaterad: 18 jan 2020


Hejsan!

Har du sett det senaste numret av tidningen Glutenfritt?


Redaktören Eva Boholm hörde av sig till mig för att hon ville intervjua mig för en artikel i tidningen Glutenfritt. Hon frågade om jag ville dela med mig av semesterfällor till er. Självklart ville jag det, så nu kan du läsa om flera av mina tips i tidningen!

De tips och fällor som inte fick plats i tidningen delar jag med mig av här. En blandad kompott av mina egna och andras tips jag fick när jag frågade i forum på Facebook och som kommit in via mail också.

Semesterfällor och tips


 • I Sverige är de större hamburger-kedjorna en räddning för barnfamiljer när det är svårt att hitta alternativ. Det är många som tror att det finns glutenfritt bröd på dessa ställen även i alla andra länder. Tyvärr är det bara ett fåtal som har det som t.ex en del ställen i Norge, Danmark och Italien. Vad man inte heller alltid tänker på, är att man bör kolla brödet även om det står glutenfritt på förpackningen med hamburgaren man beställt. Personalen kan ibland göra fel när de är som mest stressade.

 • Om du inte hittar något som är glutenfritt bland menyvalen kan du hjälpa de att komponera din egna rätt. Ibland har jag fått mycket godare rätter än mina vänner/kollegor, som blivit lite avundsjuka. ​

 • Sunwing (resort) satsar speciellt på allergi/intolerans och har utbildade ambassadörer som hjälper till. Finns säkert fler resebolag, så kolla med de när du tänker boka resan.

 • När man bokar mat på planet, kan man tyvärr inte räkna med att det alltid blir rätt. Antingen kan du få fel mat eller något du inte hade velat betala för eller inget alls. Jag fick en frukt på väg till USA trots att jag hade beställt. Ett annat flygbolag hade också missat min beställning, men då gav flygvärden mig sin sallad och tog min rätt istället. Jag kan säga att det värmde i hjärtat! Ibland har man tur och ibland otur, så ett tips är att ta med sig något hemifrån att äta på planet. Jag trodde först att ett av caféerna på Landvetter var ett säkert kort, men de har inte alltid bröd inne. Har de bröd inne kan man beställa allt från en gluten- och mjölkfri skinkmacka till räkmacka som de kan plasta in åt dig till flygresan. Det är märkligt att det finns så knappt utbud på flyg och flygplatser där det faktiskt rör sig resenärer varje dag. Så se det inte som en självklarhet att det alltid finns något oavsett vilken flygplats du är på.

 • Packa med dig vakuumförpackat bröd, hårt bröd, kex, flingor, frukt mm i handbagaget om du flyger, ifall resväskan kommer bort. Sen behöver du bara ta reda på var närmaste affär finns, så du kan handla resten. De brukar vara väldigt hjälpsamma i affärerna om du är osäker på vad en vara innehåller.

 • Många restauranger och caféer på turistorter har idag wi-fi som du kan få tillgång till när du äter/fikar där. Då kan du använda översättningsappen som har översättningskort och slå upp vilket språk du än behöver för att kunna göra dig förstådd. Jag brukar även göra skärmdumpar på olika språk innan jag åker ifall jag inte kan använda nätet. För att vara riktigt säker på att inte behöva känna mig strandsatt, brukar jag även skriva ut översättningskort från Svenska Celiakiförbundets hemsida. För att kunna göra det, behöver man vara medlem. För att kunna se deras sida kan du klicka här. Det har faktiskt räddat mig ibland....för som du säkert redan vet, så dör ju mobilen ibland.

 • Nu får vi verkligen inte hoppas det men OM olyckan skulle vara framme och du skulle få gluten i dig, så kan du få tips på vad du kan göra om du klickar här

Glutenfritt i andra länder


 • Grekland har funkat fint för mig fast jag har sökt mig till restauranger som lokalbefolkningen gillar att gå till för att få något annat än grekisk sallad och souvlaki. När jag hamnar på en bra restaurang brukar jag fråga ägaren där efter fler restauranger. De brukar rekommendera deras familj/vänners restauranger som brukar vara minst lika bra. Ibland har jag frågat någon på måfå eller någon ägare på en restaurang som inte varit så bra och fått tips om restauranger i samma klass. Så fråga bara de restaurangerna du tycker håller standarden. Det behöver inte bli dyrare. Det är snarare de typiska turistställena som tar bra betalt.

 • Köpenhamn har blivit bättre än tidigare men då jag var där hade de många vikarier i köken den säsongen. De vet inte alltid vad som är i maten som den andre kocken lagat till dagen före. Om de ska laga något nytt, är det bra om du har med dig översättningskort på fler språk än bara danska och engelska.

 • Spanien märker ut sina gluten- och laktosfria varor tydligt med sin-gluten (glutenfritt) och sin-leche (laktosfritt), så det är väldigt lätt att hitta i mataffärerna. Så det gör inget att de står utspritt i affärerna. Det är lite värre att hitta mjölkproteinfria (sin-proteina de la leche) varor. Man får börja med att läsa sig till de laktosfria varorna och sen lusläsa varje förpackning. När jag var där, tog det mig ca 1 timme istället för 10 minuter. För dig som äter naturligt glutenfritt (ingen glutenfri vetestärkelse) finns det ett stort utbud. Kunskapen är även stor vad gäller celiaki, men som på många andra ställen får man leta efter restauranger som man känner att man kan lita på.

 • Israel ska enligt en medlem från FB-forumet vara mycket bättre än Mexico, Spanien och England eftersom de även har full koll på övriga allergier/intoleranser. I de större städerna har de stora affärer med utbud bara för intoleranta och allergiska.

 • I Italien och England (kanske fler?) har restauranger ett certifikat de kan visa upp så att gästerna ska kunna känna sig lugna och inte betvivla deras kunskaper. Det certifikatet måste de ansöka om. Vore bra om det systemet även fanns i Sverige. Det finns de som säger att deras rätter är glutenfria men inte riktigt har koll vad gäller kontaminering (i detta fall: har kommit i kontakt med gluten)

Det finns fler länder idag som har kunskapen och även glutenfritt utbud, men som överallt beror det på var i landet man är. Även i Sverige kan det vara svårt på vissa ställen, medan det är mycket lättare på andra ställen.

Alla på resande fot har olika erfarenheter beroende på om de haft tur eller otur att hitta rätt, så försök ändå att planera din resa. Det var mycket svårare att hitta något förr, så utvecklingen har i alla fall gått framåt. Vi är dock inte helt framme än, så när jag startade min blogg gjorde jag kartor med tips om ställen som kan erbjuda glutenfritt/mjölkfritt. De används flitigt än idag. Utöver kartorna, kan du läsa Mats värdefulla tips på matställen från hans utomlandsresor.

Sverige Klicka här

Utomlands Klicka här

Baktips inför semestern


Förra året gav jag baktips till dig som semestrar i husvagn, husbil eller sommarstuga. De uppskattades av många, så jag delar med mig av de igen. För att komma till sidan kan du klicka här. Bortse från stycket med ”Frida fikar” för hon står tyvärr inte där denna sommaren.

Det finns många fler tips, men som Eva sa till mig....”nu skulle jag kunna skriva en hel bok”. Så det är bäst att jag avslutar här då detta faktiskt bara är ett blogginlägg ;)

Jag hoppas du får nytta av tipsen och önskar dig en riktigt skön semester!#recept #tips #kartor #celiaki #kustenarklar #magasin #semestertips

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle