top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

CHANSEN I STOCKHOLM

Uppdaterat: 25 jan. 2020


Hejsan!

Hoppas du fick en riktigt skön Påskhelg och att din vecka varit bra!

Jag tillbringade långhelgen i min fina lilla etta som jag hyr i andra hand, med att bl.a plocka undan de sista flyttkartongerna och inviga ugnen med att baka gluten- och mjölkfri pizza. Pizzan fick krispiga kanter precis som den ska ha. Får hoppas att ugnen är lika bra för småkakor och andra bakverk. Nu saknas det bara lite fler möbler som soffbord, matta , köksbord och stolar. Jag ska inte sticka under stolen med att jag har sovit och vilat ikapp mig också. Det har varit fullständigt kaos en längre tid, så det var riktigt skönt att ta paus. Det finns flera vackra promenadstråk runt viken här och jag har även upptäckt några smultronställen där man kan äta bästa sushin ever och köpa små läckerheter som heter Puckies (naturligt godis).


Sushi


Puckies

VARFÖR FLYTTADE DU?

Som jag berättat tidigare, flyttade jag från Majorna i Göteborg den 12 e mars till Gustavsberg "Gurra" i Stockholm. Behöver jag förresten berätta att jag känner mig lite som hemma?


Klippan i Göteborg

Klippan i Göteborg


Gustavsbergs hamn

Gustavsbergs hamn

​Jag blev invald som Ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län och fick dessutom en anställning som Kanslichef. Ja, nu är kanske just den titeln lite felaktig eftersom det inte finns något kansli att vara chef över. Så vi kan väl kanske kalla mig arbetande Ordförande istället. Jag började den 15e mars och det finns massor att sätta sig in i och hinna ikapp, men jag ser även utvecklingsmöjligheter. För dig som undrar vad Celiaki är samt vad det är för skillnad på föreningen och förbundet i Stockholm, så kan jag kanske förklara så här. Celiaki är ett annat ord för glutenintolerans och Svenska Celiakiförbundet har flera föreningar i Sverige, varav en av de ligger i Stockholm. Själva föreningen har ca 4500 medlemmar, medan förbundet har många fler. Då jag brinner för frågor som har med celiaki att göra, kände jag att jag inte ville missa denna chansen.


Vägskylt #glutenfritt

Tänk att kunna jobba heltid med något man brinner för! På föreningen har jag en 80% anställning samt Ordförandeskap och de övriga 20% kan jag jobba som glutenfri frilansare, åka på matresor och ta fram recept att dela med mig av till er. Det kanske låter väldigt lyxigt vilket det på sätt och vis är, men samtidigt krävs det mycket energi emellanåt. Det som gör att jag orkar är nog mitt brinnande intresse att försöka göra världen lite lättare för alla som berörs av celiaki. Men visst längtar jag också efter semester emellanåt, precis som alla andra.

VAD HÄNDER NU?

Något jag ser fram emot utöver arbetet med Celiakifrågor, är att få fira in våren och sommaren i Stockholm med både gamla och nya vänner. Jag har länge tjatat om att jag vill gå på Gröna lund, Allsång på Skansen, se mer av slottet etc. Att helt enkelt ta sig tid att turista för en gång skull. Förra helgen passade jag på att besöka mässan ”Alla älskar hembakat” i Uppsala och det kommer att bli fler mässor.


Free from festival i London

Några av de jag just nu tittar på är Gastro Nord, Free from functional food expo i Stockholm samt Free from festival i London. Som du kanske minns, var jag iväg på Free from festival i London i slutet av förra året och passade på att söka rätt på det glutenfria utbudet i stan, för att skriva om det här i bloggen och göra en karta. Nu känns det rätt skönt att jag redan gjort det eftersom det kommer att bli så mycket lättare även för mig att planera resan.

SAKNAR DU INTE GÖTEBORG?

Även om det finns en hel del gott att säga om Göteborg, saknar jag varken blåsten eller regnet som kommer på tvären och att folk knôr överallt.


Chokladflarn med flingsalt

Något jag däremot har märkt att jag saknar just nu, är de där små butikerna jag gått till för att köpa det där lilla extra. Var hittar jag t.ex. en chokladbutik som säljer riktigt färska praliner eller de där flarnen med flingsalt på och kakao av märket Michel cluizel...eller en mysig liten teaffär som säljer robuste med smak av smultron och champagne eller som den där Indiska affären i Haga som säljer rökt salt och Ingefära-kolor? Vet du var jag kan få tag i det i stan, får du gärna skriva till mig! För det lär ju ta ett tag innan jag lär hitta här. Annars får jag väl gå en liten shoppingrunda och hamstra när jag är i Göteborg nästa gång. Det går visserligen att handla en del på nätet men det är ju inte riktigt samma sak eftersom jag tycker mysfaktorn försvinner. Visst saknar jag min syster med familj och vänner också men en liten tur neråt landet emellanåt (eller uppåt för dem) ska nog lösa även det problemet.

Ha det så himla gott så länge, så hörs eller syns vi snart igen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page