Sök
 • Virginia Küst

DET GODA LIVET I MALMÖ 2016


Hejsan,

I år besökte Sandra och jag specialkostmässan i Malmö för andra gången. Den arrangerades av Celiakiföreningen i Skåne län för tredje året i rad. Vi var naturligtvis lika nyfikna denna gång.


Det hölls i Slagthuset även i år men i en annan lokal då de inte var ensamma om att ha mässa. Det kändes som färre utställare men jag har inte fått svar från Celiakiföreningen ännu om listan på deras hemsida stämmer samt hur många besökare som kom i år. Kaféet var däremot mycket mindre så alla med kaffe i handen fick inte sittplatser. Vi kom runt 11:30 för att produkter inte skulle hinna ta slut som förra gången och då fick vi ändå höra att den värsta rusningen var över. De öppnade klockan 10:00 och produkter fanns det som tur var mer av i år så det räckte till fler besökare.

Där fanns inte lika många bakboksförfattare som förra gången men Margareta Elding Ponten och Mekto Ganic var på plats. Margareta hade med sig böcker till försäljning och bjöd på smakprover bakat på hennes brödrecept och Mekto lagade olika rätter på stora scenen. Där fanns ett stånd med glutenfria godisremmar som brukar vara med på Allergimatmässan i Stockholm, bröd av alla de slag och en del nyheter som exempelvis youghurtalternativ gjort på frystorkat kokospulver.


ICA delade ut smakprover på sina gluten- mjölk och sojafria kanelbullar som de lanserade i år och alla bullarna var sålda innan mässan var slut. Enligt mig smakade de helt OK även om jag tycker bäst om hembakat. Bullarna ligger i frysdisken och är saftigare än de andra mjölkfria kanelbullarna som finns i affären. Är du van vid exvis kanelbullarna från Bakstugan Valinge (ej mjölkfria) kommer du troligtvis inte att gilla dessa bullar då de inte har riktigt samma konsistens som en vanlig kanelbulle.

När vi kom till ett stånd med bl.a glutenfri pasta, såg vi påsar med bokstavspasta som påminde mig om barndomen. Jag anade redan då att smak och konsistens inte skulle vara densamma även om de påstod det och chansade på att köpa hem en påse i alla fall. En av försäljarna som översatte alla innehållsförteckningar till svenska lade till någon slags försvarsattityd när jag frågade om ett av flingpaketen innehöll mjölk. Enligt honom fanns det ingen som helst mjölk i den produkten men jag blir oftast misstänksam när man blir bemött på det sättet, så jag läste innehållsförteckningen själv på ett annat språk istället...och mycket riktigt fanns där mjölk. Gissa vem som stod och läste på alla innehållsförteckningar och jämförde med sina papper i pärmen efter det? Inte jag i alla fall.

Snapphane var till vår förtjusning där i år igen. Efter att ha handlat det sista där frågade jag skämtsamt om vi kunde få med oss en doggy bag och vi fick faktiskt med oss en liten påse med stekt korv och blodkorv att ta med oss på färden tillbaka till hotellet. Det var ju bara en halvtimme kvar på mässan och de hade en hel del över som ändå skulle slängas om det inte gick åt, så varför inte. Utöver prinskorvar, grillkorvar och leverkorv köpte vi de sista fyra blodkorvarna som smakar mycket bättre än de med gluten i.

Jag saknade en del utställare men de kanske dyker upp på Allergimatmässan i Stockholm istället.

Vinnaren som vann mina smaklökar

Det är riktigt roligt när det går bra för små företag som försöker kämpa sig framåt bland de större företagen men jag tycker det är synd att det där lilla extra som god smak och konsistens lätt försvinner i och med nya processer och uppdaterade recept pga stor försäljning. Det mesta blir liksom same same på något sätt. Det smakar helt enkelt "glutenfritt".

Det färska köpebrödet som vann mina smaklökar i år är Kullagårdens stenugnsbakade ljusa och mörka bröd som dessutom är nästan helt ekologiskt. Jag fick berättat för mig att man kan göra ett riktigt gott knäckebröd av det grova brödet. Men skivar det grova brödet riktigt tunnt (ca 2-3 mm) för att torka i 70°C varm ugn. Vet ej hur länge men jag ska testa det nästa gång jag köper brödet igen.


Trötta i fötter och ben, satte vi oss en stund i kaféet innan vi gick vidare för att lämna kassarna på hotellrummet och en tur på stan innan affärerna stängde.

____

Det var en dag i provsmakandets tecken för när vi gick in i butiken Ahlgrens konfekt fick vi smakat på Johan Bülows lakrids. En riktigt god lakrits som har en konsistens av både lakritsrem och choklad. Den var så god att vi handlade med oss några askar hem.


Middag blev det på en av restaurangerna på Lilla Torget som man lätt blir sittandes på för att det är så mysigt där....värmande fotogenlyktor på uteserveringarna och ett mjukt sorl av pratande människor. Riktigt mysigt.

Vi hade tagit in på ett Scandic hotell och såg fram emot två långa hotellfrukostar.


Första morgonen fungerade det dessvärre inte problemfritt då restaurangpersonalen verkade allmänt stressade och lätt virriga. Jag frågade vad som var gluten- och mjölkfritt i buffén och de hänvisade först till den lilla glutenfria hörnan som faktiskt hade blivit större än förra året. Det var riktigt trevligt även om allt kom från Schär. De hade även Plantis soyadrycker i kylen bredvid så jag kunde få mig en tallrik med fil och flingor. Deras naturliga soyadryck är nog den som kommer närmast smaken och konsistensen av filmjölk. Hur som helst, så ville jag ju även ha lite varm mat och grönsaker och jag ville inte ta från själva buffén då alla redan hade börjat plocka från den och kontaminerat det mesta (låtit besticken/maten komma i kontakt med gluten och mjölk). Efter lite om och men fick jag äntligen en liten tallrik med varm mat på men där fanns inga grönsaker så jag fick fråga igen. Äggröran skulle enligt två av personalen vara mjölkfri men det visade sig senare att den bara var laktosfri, så det blir till att skriva ett litet mail till de sen. Jag påpekade i alla fall det för den som verkade vara ansvarig just då. Det hade kunnat förstöra resten av min vecka och även orsakat akuten för andra.


Dagen efter ändrade jag taktik och plockade fram papper och penna för att skriva ner vad jag ville ha och be någon att ta med sig lappen till kocken direkt. Det var nog det bästa jag hade gjort för det gick som smort. Då det inte fanns någon förpackning med innehållsförteckning på Oreo, skrev jag ner det på listan så de kunde kolla i köket istället (servitrisen kom aldrig tillbaka med någon information dagen innan). Tomater och gurka är vanligtvis fria från gluten mm men jag ville ju inte ta från buffén.

Det är fint i Malmö och vi fick tur med vädret så vi kunde få njuta av promenaderna när vi gick på tur. Trötta men nöjda körde vi tillbaka till Göteborg igen. Nästa tur blir upp till Stockholm i december för att gå på Allgergimatmässan där. Det ska bli spännande! Till dess kanske jag köpt mig en mindre kamera att släpa runt på så jag inte bara har med mig mobilkameran.

Klicka här om du vill läsa mer om mässan

#event #celiaki #matresor #glutenfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle