top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA BAKKURSER

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hejsan!

Nu är det officiellt! Jag ska hålla bakkurser på Medborgarskolan i Göteborg också. En för föräldrar och barn och en för de som vill avnjuta Afternoon tea precis som i Linköping.

Klicka här för mer information. Det ska bli så roligt och jag är riktigt glad över att det blev så lyckat i Linköping där jag höll min första bakkurs.

Du som följer mig på Instagram och Facebook har säkert redan läst om dagen jag åkte till Linköping. Det var Sara Eriksson på SCUF Öst som tog kontakt med mig för att fråga om jag kunde komma upp och hålla en bakkurs för medlemmarna efter deras årsmöte.


Küsten är klar och Sara Eriksson på SCUF Öst

Sara till höger och jag till vänster. Fotograf: Elin Carlsson

Det var första gången jag skulle bli officiell bakledare så det krävdes en hel del planering. Jag hade bara varit lite bakledare inom familjen och bland vänner tidigare men nu var det på en högre nivå.

SCUF står för Svenska Celiaki Ungdoms Förbundet som är till för alla som är 0-29 år.

De består av sex medlemsföreningar och arrangerar flera aktiviteter runt om i landet som barn med Celiaki (glutenintolerans) eller andra allergier kan vara med på. Utöver det jobbar de tillsammans med Unga Allergiker i ett skolprojekt som heter LAGA (Laktos, Astma, Gluten, Allergi) för att göra skolan tillgänglig för alla. Oavsett om du har astma, allergi, celiaki eller intolerans ska du kunna känna dig trygg och må bra i din skolmiljö. Klicka här för att läsa mer om SCUF och deras arbete för barn och ungdom.

Nu tillbaka till bakkursen! Under tiden de satt i årsmöte förberedde jag för glatta livet.


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst

Alla jobbade i team två och två. Några bakade två bakverk och några bakade bara ett för att det tog längre tid.


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst

Det var ett härligt gäng som stöttade varandra och gärna ville lära sig av alla tips och trix jag delade med mig av.


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst

Fotograf: Elin Carlsson

Det som tog längst tid var semlorna men alla hjälptes åt för att bli klara och såg glatt fram emot att få äta av dem.


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst

Fotograf: Sara Eriksson

Karin Sandin Dahlgren från ABF kom förbi en runda för att se hur det gick under tiden vi bakade och hon sa att hon blev imponerad.

Vi bakade hallongrottor, kärleksmums, citron- och vallmomuffins, kanelbullar, semlor och knasterfrullor. De flesta av recepten kan du hitta på min sida under fliken "recept".


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst - Afternoon tea

Man brukar säga att det ska vara sju sorters kakor på kakbordet men det räckte gott och väl med sex sorter. Det blev t.o.m över så att alla kunde ta med sig varsin påse hem.


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst - Afternoon tea

Fotograf: Karin från ABF

Karin från ABF (som tog bilden) stannade gärna kvar på fika och blev glatt överraskad över hur gott det var och hur bra alla hade lyckats med bakningen.

De räckte mig en semla och sa ”Du är toppen". Jag är otroligt glad över att de blev så nöjda!


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst - Semla

Så här beskrev några av kursdeltagarna bakkursen.

Elin

Bakkursen hade ett bra och enkelt upplägg. Med spännande och goda recept fick vi tillsammans lära oss mer om glutenfri bakning. Under kursens gång fick vi knep och tips, om till exempel knådning som är svårt att läsa sig till hur man ska göra.

Sara

Jag tyckte att bakkursen var så kul! Vi fick bra coaching och småknep som gör bakningen bättre!! Vi hade en väldigt bra grupp där alla hjälpte alla och det var helt enkelt hur kul och lärorikt som bara den!


Glutenfri bakkurs med SCUF Öst - Kanelbullar

Fotograf: Elin Carlsson

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page