Sök
 • Virginia Küst

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?


Uppdatering 7/7 2017

Här kommer 12 tips på vad du kan gör om du fått i dig gluten.


Notera att nedan tips inte är till för att man ska använda sig av de systematiskt för att kunna fuska med gluten då och då! Oavsett tips så tar tarmen skada.

Det jag har testat

Eftersom vi alla reagerar olika när vi fått i oss gluten finns det en massa varianter på vad man får för slags behov vid dessa tillfällen. De senaste gångerna har jag provat något nytt för mig.

Ena gången åt jag nachos utan kryddblandning och drack mineralvatten till det. Andra gången det hände var när jag var i London. Då fick jag höra att det var vanligt att ta en koltablett direkt efter att man förstått att man fått i sig gluten. Även till det drack jag mineralvatten. Båda gångerna klarade jag mig helt från magsmärtor och behövde varken springa på toaletten eller försöka få igång magen. Har ingen aning om det kommer att fungera nästa gång jag råkar illa ut men jag kommer att göra samma sak om det händer igen.

Däremot klarade jag mig inte från allt det andra som tillhör...blåsor i munnen, hjärntrötthet osv. Tidigare har jag inte klarat att äta förrän illamåendet gått över och då har jag bara varit sugen på kokt ris som toppats med mjölkfritt smör, skivade bananer och kokt skinka. De senaste gångerna har jag faktiskt klarat att äta vanlig mat. Fast jag har ändå bara ätit "ren" mat (inga såser eller grytor mm) och tarmfloretabletter för att ge tarmarna en chans att snabbare återfå balans igen. Mjölk utesluter jag redan eftersom jag inte tål det längre.


Bild lånad av Wix

Frågor på Facebook

Frågor som ofta dyker upp i forumen på Facebook när någon råkat få i sig gluten är:

- Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Hur kan jag påskynda läkningen?

Nedan kan du se några tips som jag samlat ihop från medlemmar i forumen och länkar till bra sidor. Jag har även skrivit lite om mina egna erfarenheter.

Notera att nedan tips inte är till för att man ska använda sig av de systematiskt för att kunna fuska med gluten då och då! Oavsett tips så tar tarmen skada.

Har du tips du vill dela med dig av? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet!


Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Äpple kan få bort magsmärtorna. Ät lite i taget! En del tycker det fungerar bättre om de river äpplet.

- Aktivt kol, nachos utan kryddblandning, majskrokar eller ostbågar kan ta bort den värsta magsmärtan när man fått i sig gluten.

- Kamomillte och pepparmintte kan lindra

- Samarin kan lindra

- Kolsyrat mineralvatten

- En värmekudde på magen kan också lindra. Om du inte klarar vetekudde p.g.a allergi finns det kuddar fyllda med ris eller körsbärskärnor istället. En del har sytt sina egna eller använt barn-örngott som de fyllt med grötris.

Hur kan jag påskynda läkningen?

- Håll dig till laktosfritt eller undvik helst mjölkprodukter överhuvudtaget eftersom tarmarna blivit inflammerade. Här är ett urklipp från Vårdguiden under rubriken "Tillfällig laktosintolerans":

Tillfällig laktosintolerans kan man få om tunntarmens slemhinna skadas av någon tarmsjukdom. Om slemhinnan skadas påverkar det förmågan att bilda laktas. Tarmsjukdomar kan till exempel vara obehandlad glutenintolerans, inflammationer i tarmen eller parasitinfektioner. När sjukdomen behandlats och tarmskadan är läkt tål man oftast laktos igen.

Klicka här för att komma till sidan.

- Håll dig ifrån för mycket fibrer som nötter, havre, Proviva mm eftersom tarmarna redan jobbar på övertid. Apropå Proviva kan det vara bra att veta att den inte räknas som glutenfri då den inte är gjord på ren havre. Klicka här för att komma till Provivas sida gällande gluteninnehåll. - Drick mycket vätska (helst vatten) för att slippa uttorkning oavsett om du blir lös eller hård i magen. Om du är trög i magen kan en skiva päron hjälpa dig att få igång magen igen. - Banan smörjer tarmarna.

- Undvik glutenfri vetestärkelse.

- Ät Glutamin och Probiotika, samt undvik socker. Det hjälper tarmarna att snabbare återfå balans.

Tänk även på andra!

Det är viktigt att vi hörs och syns när detta händer! När du råkat illa ut kan det även hända nästa gäst.

Förutom att höra av sig till restaurangen där det hänt, kan du hjälpa Svenska Celiakiförbundet så att de lättare kan påverka arbetet att ge oss ett säkrare samhälle. Klicka här för att komma till deras sida där de beskriver hur du kan göra och vilka du kan kontakta för hjälp.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/18170343/?claim=9csyhgtcmpa">Följ min blogg med Bloglovin</a>

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14403833/?claim=b5529mk42u7">Följ min blogg med Bloglovin</a>

#celiaki #gluten

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.