Sök
 • Virginia Küst

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?

Uppdaterad: feb 23


Här kommer 19 tips på vad du kan gör om du råkat få i dig gluten.


Frågor som ofta dyker upp i forumen på Facebook när någon råkat få i sig gluten är:

- Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Hur kan jag påskynda läkningen?

Nedan kan du läsa husmorstips som jag samlat ihop från medlemmar i forumen och länkar till bra sidor. Jag har även skrivit lite om mina egna erfarenheter.Notera! Tipsen är inte är till för att man ska använda sig av de systematiskt för att kunna fuska med gluten då och då! Oavsett tipsen nedan så tar tarmen skada och man ska därför självklart hålla en strikt glutenfri kost. Ibland kan dock olyckan vara framme och då kan tipsen eventuellt lindra en del.


Har du fått i dig gluten? - Husmorstips

Bild lånad av Wix


När jag råkat få i mig gluten av misstag

Tidigare har jag inte klarat av att äta förrän illamåendet gått över och då har jag bara varit sugen på kokt ris som toppats med mjölkfritt smör, skivade bananer och kokt skinka. Efter några olika försök att lindra smärtan på olika sätt så har jag upptäckt att okryddade nachos eller en koltablett och mineralvatten hjälper mig. Då klarar jag av att äta vanlig mat efteråt men även om det är gott med såser och grytor, så har jag försökt att äta så rent som möjligt för att ge tarmarna en snabbare chans att återfå balans igen. Förutom det har jag ätit tabletter för tarmfloran och uteslutit mejeriprodukter.

Nu tål jag inte mejeriprodukter i vanliga fall heller men om man äter mjölkprodukter är det bra att i alla fall gå över till laktosfria produkter eftersom enzymet laktos (som bryter ner laktos) minskas när man intagit gluten och har celiaki. Det kallas sekundär laktas.


Däremot klarar jag mig inte från allt det andra som tillhör...blåsor i munnen, hjärntrötthet, andfåddhet osv.


FLER HUSMORSTIPS


Eftersom vi alla reagerar olika när vi råkat få i oss gluten och det inte finns någon medicin för celiaki, så har de flesta av oss försökt hitta något sätt att lindra exvis smärtan som oftast uppstår. Så det finns många tips och råd att få som självklart fungerar olika för alla eller inte alls.


Så här kommer nu fler husmorstips från medlemmar i celiaki-forum, som jag hoppas kan hjälpa.
Har du fått i dig gluten? - Husmorstips

Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Äpple kan få bort magsmärtorna. Ät lite i taget! En del tycker det fungerar bättre om de river äpplet.

- Aktivt kol, nachos utan kryddblandning, majskrokar eller ostbågar kan ta bort den värsta magsmärtan när man fått i sig gluten.

- Kamomillte och pepparmintte kan lindra

- Samarin kan lindra

- Kolsyrat mineralvatten

- En värmekudde på magen kan också lindra. Om du inte klarar vetekudde p.g.a allergi finns det kuddar fyllda med ris eller körsbärskärnor istället. En del har sytt sina egna eller använt barn-örngott som de fyllt med grötris.

Hur kan jag påskynda läkningen?

- Håll dig till laktosfritt eller undvik helst mjölkprodukter överhuvudtaget eftersom tarmarna blivit inflammerade. Här är ett urklipp från Vårdguiden under rubriken "Tillfällig laktosintolerans":

- Håll dig ifrån för mycket fibrer som nötter, havre, Proviva mm eftersom tarmarna redan jobbar på övertid. Apropå Proviva kan det vara bra att veta att den inte räknas som glutenfri då den inte är gjord på ren havre. Du kan läsa mer på Provivas sida om deras produkter. - Drick mycket vätska för att slippa uttorkning oavsett om du blir lös eller hård i magen.


- Om du är trög i magen kan en skiva päron hjälpa dig att få igång magen igen. - Banan smörjer tarmarna.

- Undvik glutenfri vetestärkelse.

- Ät Glutamin och Probiotika, samt undvik socker. Det hjälper tarmarna att snabbare återfå balans.

Har du tips du vill dela med dig av? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet!
CHECKLISTA


Har du blivit sjuk av maten du ätit ute eller köpt i butik?

Svenska Celiakiförbundet har tagit fram en bra checklista till dig som du kan ladda ner. Här står det hur du kan göra om du råkat få i dig gluten på exvis en restaurang.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/18170343/?claim=9csyhgtcmpa">Följ min blogg med Bloglovin</a>

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14403833/?claim=b5529mk42u7">Följ min blogg med Bloglovin</a>

#celiaki #gluten

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle