Sök
 • Virginia Küst

FICK DITT BARN TUGGA LUFT?

Uppdaterad: 18 jan 2020


Fick ditt barn en torr småkaka eller tugga luft när de andra barnen fick en fluffig och saftig kanelbulle?

Fick inte ditt barn vara med de andra barnen för att det skulle bakas med vanligt mjöl?

Har ditt barn kommit hem och varit ledsen över att ha känt sig utanför, men inte velat visa något inför de andra?

Har du som förälder pratat med lärare/förskollärare och rektor men inte fått respons?


Bild på barn som blåser såpbubblor

Jag skrev till DO och undrade över huruvida barnens situationer klassas som diskriminering eller ej. Har läst allt för många gånger i FB-forum att barn blivit särbehandlade på förskolor/skolor…och jag blir så ledsen varje gång…för det är barn det handlar om.…barn som finner sig i så mycket mer än de ska behöva.

Till er som jobbar på skolorna och som tänker på barnens bästa: Ni är guld värda som inte bara jobbar med barn, utan faktiskt även bryr er om dem! Det är allt för tydligt att inte alla gör….trots skollagen.

Se svaren från DO och rådgivning från SCUF nedan.

Vad du ska veta om du inte redan känner till det, är att glutenintolerans/celiaki räknas som 2% invaliditet.

Jag hoppas detta inlägg kan hjälpa dig som förälder till barn med glutenintolerans/celiaki.

Vi kan i alla fall hoppas på att det blir ett bättre år 2015!

Mail från DO

Hej Virginia,

Med diskriminering menas enligt diskrimineringslagen missgynnande som har samband med en diskrimineringsgrund. Det finns sju diskrimineringsgrunder varav funktionsnedsättning är en. Med funktionsnedsättning (som fram till årsskiftet kallas funktionshinder i lagen) avses varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Celiaki kan alltså vara en diskrimineringsgrund. Om någon missgynnas på grund av celiaki kan det i vissa fall vara fråga om diskriminering.

De nya reglerna, som gäller för händelser efter den 1 januari 2015, innebär att förbudet mot diskriminering utökas till att gälla bristande tillgänglighet. Med bristande tillgänglighet menas att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. För förskolan är utgångspunkten de krav som skollagen ställer på tillgänglighet. Exakt vilka situationer som kommer att omfattas av förbudet mot bristande tillgänglighet är dock svårt att säga på förhand, och det kommer att ta lite tid att pröva nya ärenden och konstatera var gränserna går för de nya bestämmelserna.

Med vänlig hälsning,

Carolina Stiwenius

Jurist

DO:s webbsida: Klicka här

Länk till Skollagen (2010:800). Se kap 6 ”Åtgärder mot kränkande behandling” Klicka här

Tillägg från DO: Bestämmelserna om tillgänglighet i diskrimineringslagen gäller bland annat för förskolor, grundskolor och övriga utbildningsformer som regleras i skollagen.

Mail från SCUF

Mitt råd till föräldrar och elever som uppmärksammat eller själva utsatts för liknande händelse är att ta kontakt med Skolinspektionen (http://www.skolinspektionen.se/sv/Anmalningar/) för att få rätt information om hur en kan gå vidare i ärendet. Skolinspektionen ansvarar bla. för att granska och hantera ärenden kring felbehandling i skolan. En kan även ta kontakt med ens närmsta lokala antidiskrimineringsbyrå (http://www.adbsverige.se) för råd och hjälp vid en eventuell diskrimineringsanmälan. Det är viktigt att dessa frågor tas på allvar och att skolan är lyhörd och skapar en inkluderande skolmiljö - för alla elever.

Allt gott!

Mvh,

Emelie Baiden, SCUF: kansli

Länk till Skolinspektionen Klicka här

Länk till Lokala antidiskrimineringsbyrån Klicka här

#celiaki

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle