top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR EN SAFTIG GLUTENFRI JORDGUBBSTÅRTA

Uppdaterat: 22 juni 2023


GF, NGF, LF/MF, NF

Det här är en riktigt saftig jordgubbstårta som är gjord på farmors vis men i detta fall är den även glutenfri och möjlig att göra mjölkfri också.Farmors jordgubbstårta blev så saftig och god


Jag minns än idag hur farmor satt vid köksbordet med en vaxduk på. Hon hade delat upp sockerkakan i tre bottnar och mosade jordgubbarna som låg på en tallrik med en gaffel. Vaniljkrämen stod och svalnade under tiden. Hon hade även tagit fram krossad ananas också. Min syster tyckte nämligen om jordgubbar och jag tyckte om ananas, så hon gjorde en tårta till oss båda. Hon lade jordgubbarna på ena sidan av tårtan och ananasen på andra sidan. Sedan garnerade hon även med jordgubbar och ananas så man kunde se vilken sida som innehöll vad. Hennes tårtor blev alltid så saftiga och goda. Hon droppade över saften från bären och frukten på ena tårtbotten och lät tårtan dra i kylskåp över natten, innan hon dekorerade den.


Hon bakade på vetemjöl på den tiden men jag är säker på att hon hade bakat med potatismjöl om hon levt idag och ville baka tårta åt hennes barnbarn och barnbarnsbarn som fått celiaki. Det gjorde man förresten förr när det skulle vara lite extra fint. Jag har skrivit ner receptet från en förpackning med potatismjöl. Den blir så luftig och fin! Så varför inte fira Midsommar hela sommaren?RECEPT


175 °C i ca 30-40 min nedre delen av ugnen

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 24 cm i diameter

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


4 ägg

2 dl socker

2 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Garnering

3 dl vispgrädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde)

Jordgubbar

Till formen

Smörpapper, potatismjöl, margarin alternativt laktosfritt eller mjölkfritt alternativ.

Fyllning


Ca 1/2 liter jordgubbar

Vaniljkräm

2 dl vispad grädde

3 dl vaniljkräm. Finns recept på paketet med potatismjöl alternativt Ekströms kok marsanpulver.

Mjölkfri vaniljkräm

2 dl vispad mjölkfri grädde

3 dl mjölkfri vaniljkräm:


2 dl rismjölk

2 dl söt sojagrädde (den vispbara)

4 tsk socker

4 msk Ekströms kok marsanpulver

Smaksätt eventuellt med 1-2 tsk vaniljsocker

 1. Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.

 2. Tillsätt marsanpulver och socker.

 3. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

 4. Blanda ner den vispade mjölkfria grädden.


Notera

Det kan hända att du behöver vispa krämen lite om du förvarar den i kylen till nästa dag för att få den tjock och fin igen.


Förbered kakformen

 1. Klipp ut ett smörpapper till botten av en rund form med löstagbara kanter.

 2. Lägg smörpapperet i botten på formen.

 3. Smörj och bröa kanterna på formen med potatismjöl.

Blanda smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Vispa ägg och socker poröst, tills den får en ljust och fluffig konsistens.

 3. Blanda potatismjölet och bakpulvret.

 4. Sikta ner mjölmixen i äggsmeten och vänd ner det försiktigt tills allt blandats.

Baka

 1. Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i ca 30-40 min.

 2. Öppna ugnsluckan mot slutet och prova med en sticka om den är färdig (det ska inte fastna någon smet på stickan). Annars stänger du ugnsluckan försiktigt och fortsätter grädda den tills den blir färdig.

 3. Ta ut formen och låt svalna något.

 4. Ta sen ur kakan ur formen och låt kallna under formen eller något annat. Se bara till att det inte är något som tynger ner kakan.

Förbered tårtan

 1. Tillred vaniljkrämen och blanda med vispad grädde (se recept till fyllningen ovan)

 2. Mosa jordgubbarna med 2 msk socker eller ingen alls. Det är en smaksak och jag tycker det beror lite på hur söta jordgubbarna är i sig. Jag brukar mixar jordgubbarna men låter små bitar av jordgubbar finnas kvar.

 3. Dela kakan i tre delar.

 4. Lägg den första botten på ett tårtfat med tårtpapper på.

 5. Bred vaniljkräm på den första botten.

 6. Lägg den andra botten ovanpå.

 7. Droppa lite av saften från jordgubbarna på den och sen de mosade jordgubbarna.

 8. Lägg den tredje tårtbotten överst.

 9. Täck tårtan med lock och ställ in i kylen över natten så att den gottar till sig och blir saftig.

Garnera

 1. Skölj jordgubbarna innan du snoppar av fästena så de inte tappar för mycket smak.

 2. Lägg de i en sil eller på hushållspapper för att få bort överflödigt vatten.

 3. Skär jordgubbarna i halvor eller i skivor. Behåll gärna några hela att garnera med också.

 4. Vispa grädden tills den håller formen när du testar att göra figurer med vispen. Gör den dock inte för hård om du tänkt dig att bre den på tårtan, för då skär den sig lätt när du jobbar med den vid garneringen. Om grädden skulle skära sig häller du i lite mer grädde och vispar på nytt. Den mjölkfria grädden skär sig inte men kan ta kortare eller längre tid att vispa tjock, beroende på märke.

 5. Bred eller spritsa grädden på tårtan. Om du brer den på tårtan, lägger du mycket i mitten och brer ut den mot kanterna så att det kommer grädde på sidorna. Sen kan du jämna till det utmed sidorna.

 6. Dekorera med jordgubbar.

 7. Täck med lock och ställ in i kylen tills det är dags för servering.


Förvaring

Den klarar sig ett dygn till i kylen om du täcker över den med lock.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page