top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FLUFFIG MJÖLKFRI VANILJVISP SOM SMAKAR SOMMAR OCH GLASS

Uppdaterat: 21 juni 2021


GF, LF, MF, NF


En härligt fluffig och mjölkfri vaniljvisp som smakar glass. Det kan ju inte bli annat än både barns och vuxnas favorit!


Mjölkfri vaniljvisp

Sommar och smält glass

Minns du när du var liten och glassen smälte ner till en krämig sås? Visst slickade du också upp det som fanns kvar på tallriken? Nu har jag tagit fram ett recept på en härligt fluffig vaniljvisp som smakar glass. Den är otroligt mumsig att doppa somriga jordgubbarna i eller ha som tillbehör till äppelpaj eller smulpajRECEPT

1 portion

Ingredienser

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen på förpackningarna.

3 msk Tofuline vaniljglass (mjölkfri glass)

3 msk mjölkfri vispgrädde (exvis Alpro eller Aito)

1/2 tsk Vaniljsocker

Jordgubbar


Gör så här

 1. Ta fram glassen och låt den smälta lite i rumstemperatur eller kylskåp tills den blir som mjukglass.

 2. Vispa den kalla grädden och vaniljsocker till den blir riktigt fast. Sojagrädden tar lite längre tid att vispa men Aitos grädde går snabbare.

 3. Blanda nu glassen med den vispade grädden för hand eller försiktigt med elvisp och servera direkt.

Tips

 1. Om glassen blivit lite för mjuk kan du ställa in den i kylen så att den är kall innan du vispar den kraftigt med den kalla färdigvispade grädden.

 2. Om vaniljvispen blir för varm under arbetets gång kan du ställa in den i kylen för att bli kall och sen vispa den kraftigt igen innan servering.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!


Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

0 kommentarer

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page