Sök
  • Virginia Küst

TVÅ OLIKA MUMSIGA GLUTENFRIA ÄPPELPAJER AV SAMMA DEG

Uppdaterad: mar 14


GF, NGF, LF, MF*, NF, ÄF

Av samma glutenfria och mjölkfria pajdeg kan du göra två sorters pajer till efterrätt! Baka en äppelpaj med lock eller en smulpaj som du dekorerar med stansade hjärtan och annat fint.

Ta mig direkt till:


Recept på smulpaj

Recept på paj med lock

Servering och förvaring



Smakerna påminner mig om sommarloven i Tyskland


Ibland spenderade vi sommarlovet hemma hos farmor som lagade underbart god svensk husmanskost och ibland spenderade vi lovet hos min mormor och morfar i Tyskland, som bjöd på underbart god tysk husmanskost. Just den här äppelpajen påminner mig om den vi fick i Tyskland.

Pajdegen är inte alltför söt och äpplena har fått behålla sin syrlighet.


Jag älskar verkligen mat och det är mycket jag inte kan äta längre, så då blir jag ju extra glad när jag lyckas ta fram recept som påminner om det jag saknar. Till pajen brukar jag göra min fluffiga mjölkfria vaniljvisp som smakar som smält mjukglass. Den går att göra tunnare ocksåom man vill få den mer som en vaniljsås.

Jag har fått feedback på andra mjölmixer:

  • Sempers finmix* Smulpajen har bakats på denna naturligt glutenfria mix med gott resultat. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk*

  • MixWells naturligt glutenfria mix fungerar men pajen blir lite sötare i smaken.

Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix


Fri från:

Gluten (Fritt från vetestärkelse om du väljer en naturligt glutenfri mix. Se ovan)

Laktos

Mjölk* (Kan finnas spår av mjölkprotein i MixWells ljusa basmjöl)

Nötter

Ägg

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat



LITEN OCH STOR SMULPAJ


För att göra figurer på smuldegen knådar du ihop lite av smuldegen tills den blir en formbar deg.



RECEPT


200°C i ca 20 min

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

LITEN SMULPAJ (till en pajform ca 20 cm i diameter)


Ingredienser:

1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

0,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)

50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 2 tsk strösocker

Fyllning:

2 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 1 tsk socker 0,5 tsk kanel 2 krm kardemumma

2 krm potatismjöl

2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

STOR SMULPAJ (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)

Ingredienser:

2 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

1 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta) 100 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 4 tsk strösocker

Fyllning:

4 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 2 tsk socker 1 tsk kanel 4 krm kardemumma

4 krm potatismjöl

4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)


Förbered

  1. Skala och skiva äpplena tunt.

  2. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma och lägg i en pajform.

  3. Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplena.

Blanda till smuldeg

  1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.

  2. Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna.

  3. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker till en smulig deg.

  4. Fördela smuldegen över äppelklyftorna.

Baka

  1. Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200°C. Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är mjuka, annars fortsätter du grädda en stund till.




LITEN OCH STOR PAJ MED LOCK



RECEPT


200°C i ca 20 min

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


LITEN PAJ MED LOCK (till en pajform ca 20 cm i diameter)


Ingredienser:

1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

0,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta) 50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 2 tsk strösocker

Fyllning:

2 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 1 tsk socker 0,5 tsk kanel 2 krm kardemumma

2 krm potatismjöl

2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)



STOR PAJ MED LOCK (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)


Ingredienser:

3 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

1,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)

150 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

6 tsk strösocker

Fyllning:

6 stora syrliga äpplen (skalade och skivade)

3 tsk socker

1,5 tsk kanel

6 krm kardemumma (lite mer än 1 tsk)

1 tsk potatismjöl

4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

Förbered

  1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna.

  2. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker och knåda snabbt ihop till en slät deg.

  3. Linda in i plastfolie och lägg i kyl för att kallna i ca 30 minuter.

  4. Skala och skiva äpplena tunt.

  5. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma lägg i en pajform. Den ska vara helt fylld och gärna lite extra. När äpplena mjuknar i ugnen sjunker nämligen pajen ihop och då kan pajdegen spricka utmed kanterna.

  6. Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplena.

Baka

  1. Ta fram degen för att kavla ut antingen mellan plastfolie eller smörpapper. Alternativt kavlar du ut den på ett bakunderlag av silikon. Pudra i så fall bakunderlaget och degen med en blandning av glutenfri mix och bovetemjöl innan du kavlar ut degen. Vänd på degen mellan varven. OBS! Tänk på att det behövs en säker hand för att behålla den hel. Om du är osäker är bättre att kavla den mellan folie/papper.

  2. Lägg pajskalet över äppelklyftorna. Om du kavlat mellan plastfolie eller smörpapper, drar du först bort folien/papperet från ena sidan av pajdegen som du lägger mot äpplena. När degen ligger på plats, drar du försiktigt bort folien/papperet som nu ligger överst.

  3. Kläm fast kanterna runt pajformen. Tänk på att inte lämna för tjock kant runt om eftersom degen kan falla ner från kanten när den står i ugnen och det inte är så gott med en degklump som inte är genombakad.

  4. Skär ut skåror eller ta ut hål med hjälp av kakmått eller dylikt.

  5. Plasta in pajen och låt stå kallt en stund i ca 30 minuter. Det går att baka pajen direkt också men degen stabiliserar sig bättre om den får stå en stund.

Baka

  1. Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200°C. Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är mjuka, annars fortsätter du grädda en stund till.

  2. Ställ ner den försiktigt på underlaget den ska svalna på.


Servera/förvara

Servera pajen ljummen med vaniljvisp, glass eller fluffig mjölkfri vaniljvisp som smakar som smält glass. Vaniljvispen går att göra tunnare och mildare. Ha i så fall i lite mer sojagrädde och vispa inte lika hårt. Pajen är god även dagen efter!

Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.