top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FLUFFIG MJÖLKFRI VANILJVISP SOM SMAKAR SOMMAR OCH GLASS

Uppdaterat: 21 juni 2021


GF, LF, MF, NF


En härligt fluffig och mjölkfri vaniljvisp som smakar glass. Det kan ju inte bli annat än både barns och vuxnas favorit!


Mjölkfri vaniljvisp

Sommar och smält glass

Minns du när du var liten och glassen smälte ner till en krämig sås? Visst slickade du också upp det som fanns kvar på tallriken? Nu har jag tagit fram ett recept på en härligt fluffig vaniljvisp som smakar glass. Den är otroligt mumsig att doppa somriga jordgubbarna i eller ha som tillbehör till äppelpaj eller smulpajRECEPT

1 portion

Ingredienser

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen på förpackningarna.

3 msk Tofuline vaniljglass (mjölkfri glass)

3 msk mjölkfri vispgrädde (exvis Alpro eller Aito)

1/2 tsk Vaniljsocker

Jordgubbar


Gör så här

 1. Ta fram glassen och låt den smälta lite i rumstemperatur eller kylskåp tills den blir som mjukglass.

 2. Vispa den kalla grädden och vaniljsocker till den blir riktigt fast. Sojagrädden tar lite längre tid att vispa men Aitos grädde går snabbare.

 3. Blanda nu glassen med den vispade grädden för hand eller försiktigt med elvisp och servera direkt.

Tips

 1. Om glassen blivit lite för mjuk kan du ställa in den i kylen så att den är kall innan du vispar den kraftigt med den kalla färdigvispade grädden.

 2. Om vaniljvispen blir för varm under arbetets gång kan du ställa in den i kylen för att bli kall och sen vispa den kraftigt igen innan servering.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!


Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page