GÖTEBORG FIRAR MED JUBILEUMSBAKELSE - MISSADE OSS
Uppdaterat: 6 nov. 2021
GF, NGF, LF/MF, SF, NF, ÄF
Göteborgs stad skrev: Vilket födelsedagsfirande är komplett utan ett bakverk? Nu har Sara tagit fram ett recept så fler kan få äta.
Göteborg får en egen göteborgsbakelse som Yrgo tagit fram
Häromdagen läste jag att Sverige har som tradition att fira högtider och speciella händelser med bakverk och att Göteborg får en egen födelsedagsbakelse i år! Året är 2021 och Yrgo (yrkeshögskola) har tagit fram ett bakverk så att alla göteborgare ska kunna fira Göteborg på 400-års jubileet.
Göteborg & Co, som projektleder jubileumsåret, ville först bjuda alla göteborgare på tårta den 4 juni, men det visade sig inte vara ekonomiskt hållbart. Så när Yrgo sa att de gärna ville ta fram ett recept på en göteborgsbakelse, blev deras förslag välkommet.
Göteborgsbakelsen är en somrig bakelse som är gjord av en mördegsbotten täckt med mazarinfyllning och toppad med passionscurd och passionsmousse. Förhoppningen är att bakelsen ska säljas på konditorier och kaféer runt om i Göteborg den 4e juni och receptet ligger ute på nätet för de som vill baka själva (skolor, äldreboende och privatpersoner).
Man hoppas även på att få bjuda kronprinsessan Victoria och jag hoppas på att de tagit fram en glutenfri bakelse som är likvärdig till dess. Vet inte om hon har diagnostiserad celiaki men det räcker att googla lite så finns det artiklar där det står att hon har bjudits på glutenfritt pga glutenintolerans.
Året är 2021 och alla göteborgare ska få vara med och fira 400-års jubileum
Göteborgsbakelsen som även kallas jubileumsbakelse och födelsedagsbakelse är alltså en ny bakelse som tagits fram för att fira att Göteborg fyller 400 år. En bakelse som innehåller vete, gluten, ägg, mjölk, mandel och socker. Det är ett årtal då de flesta är medvetna om att det finns otroligt många som har autoimmuna sjukdomar som exvis celiaki (glutenintolerans) och diabetes, samt allergier. Inte ett enda kompletterande recept finns på deras sida. Inget av recepten är direkt enkla att baka efter heller för gemene man men det spelar ju ingen roll för dem som kan köpa bakelsen på konditori. Att baka efter receptet blir ju bara en kul grej i så fall… Dock tänker jag inte ta upp någon diskussion denna gång eftersom det finns både förbund och föreningar som får in bidrag och medlemspengar för att värna om sina medlemmar.
Ett recept på jubileumsbakelsen för alla
Jag tog istället kontakt med Sara Clarstedt som har multiallergibloggen matSara och kontot @allergimatsara på Instagram. Hon är en hejare på att ta fram bakverk och mat för intoleranta och allergiker. Sara är 4-barns mor och har en enorm energi och vilja att ge oss alla möjlighet att känna oss inkluderade. När jag skrev och frågade henne om hon ville ta fram ett recept för fler tillsammans med mig, svarade hon samma dag att hon absolut ville hänga på! Trots stor familj, bakning till en väns bröllop och heltidsjobb så fixade hon detta på bara två dagar! Helt otroligt!
Själv försökte jag ta fram en enklare bakelse ifall man inte har ork och tid att ställa sig och baka sig igenom flera steg. Så jag bakade rulltårta, vispade grädde med vit choklad, kokade en tunn passionsfruktskräm, rörde ihop mandelmassa med lite grädde…. Smakerna var goda var för sig men tillsammans blev det dessvärre lite väl kämpigt för mina smaklökar. Så jag lyckades tyvärr inte göra en färdig bakelse jag var stolt över eftersom jag inte klarade att fortsätta provsmaka mig fram till en bra kombo. Jag hade nog valt andra smaker som påminner om Västkusten ifall jag hade fått välja men nu har ni i alla fall ett recept på göteborgsbakelsen som härliga Sara tagit fram! För som Göteborgs stad skrev: Vilket födelsedagsfirande är komplett utan ett bakverk?
UPPDATERAT RECEPT PÅ GÖTEBORGSBAKELSEN AV MATSARA
Receptet är fritt från gluten, vetestärkelse, havre, soja, mjölk, ägg, nötter och är vegan.
Det kanske låter lite krångligt men jag kan lova att det var inte riktigt så svårt, skriver Sara. Det bästa är att man kan göra ett moment i taget och arbeta sig fram mot en färdig bakelse över ett par dagar om man vill det. Alla komponenter går att kyla/frysa/vänta med och tas en i taget, förutom mirrorglaze som måste göras sist.
Kontakta Sara via hennes hemsida MatSara eller instagram @allergimatsara om ni undrar över något. Bakelsen är inte sockerfri men hon finns där för dig om du vill diskutera sockerersättning mm.
175 °C i ca 20-25 min i ugn
Blir 6-8 st
INGREDIENSER
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
Mördegsbotten
125 g mjölkfritt margarin
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölblandning (exvis 1 dl vardera av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)
1/2 tsk xanthangummi
1/2 tsk bakpulver
Mazarinfyllning
1,5 dl solrosfrön eller ljusa melonkärnor
vatten för blötläggning
1/2 dl florsocker
1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja alternativt flytande eller smält margarin
1/2 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
3 msk mjölblandning (ex. 2 msk majsmjöl och 1 msk majsstärkelse)
2 krm bakpulver
1-2 krm bittermandelarom (smak av mandel utan mandel)
Passionsfruktscurd
0,75 dl passionfruktspuré (färdigköpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)
0,75 dl socker. Du kan justera om du tycker det är för lite/för mycket.
3 msk mjölkfritt margarin. Jag använder Floras bredbara
2 msk mjöl, ex. hirsmjöl (eller klibbrismjöl, majsmjöl eller majsstärkelse)
Passionfruktsmousse
1 pkt schlagfix vispbara grädde alternativt annan allergivänlig och vegansk vispbar grädde
1 dl passionfruktspuré (färdigköpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)
1 tsk agar agar pulver (alternativt 3 gelatinblad om det inte ska vara veganskt)
2 tsk mjöl, exvis majsstärkelse eller hirsmjöl
0, 75 dl socker
100 g Violife creamy spread eller annan vegansk falsk Philadelphia
Mirrorglaze
80 g mjölkfri vit choklad
3 msk kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
1 dl socker
1 dl vit sirap
1/2 dl kallt vatten
0,75 dl hett vatten
1,5 tsk Agar agar
Topping
förslagsvis lite Schlagfixgrädde av sprutvariant alternativt spritsad kall vit choklad-tryffel.
färsk passionsfrukt
rostat kokosmjöl (rosta kokosmjöl i torr panna tills det blir gyllene), alternativt kokossocker
mynta
förslagsvis lite riven/hyvlad vit choklad eller en chokladbit
Tillbehör
Tarteletteformar alternativt hårda muffinsformar som du klipper hål i. I så fall klipper du bort botten någon cm ovanför botten. När kakan är klar klipper du sen isär formen så det blir lätt att dra bort.
Något att stansa ut mördegen med.
Plastfolie
Valfria formar till moussen. Silikonformar ger slätast och mest effektfullt resultat men även muffinsformar eller exempelvis plastfolietäckta äggkoppar fungerar.
FÖRBERED
Formarna
Klipp bort botten någon cm ovanför botten. När kakan är klar, klipper du försiktigt isär formen uppifrån och ner så det blir lätt att dra bort remsan.
Mazarinfyllningen
Lägg fröna till mazarinfyllningen i blöt och täck helt med kallt vatten och låt stå en stund.
Sila av fröna till mazarinfyllningen. Mixa fröna med resterande ingredienser (förutom mjöl och bakpulver) till en "nästan" slät massa. Den ska vara lite grynig.
Vänd ner mjöl och bakpulver.
Smaka av med arom.
Mördegen
Gör mördegen genom att först röra samman socker och margarin. Häll i resterande ingredienser och knåda ihop till en deg.
Degen behöver inte kylas för att kunna användas men går att förbereda och kyla om man önskar fortsätta en annan dag.
BAKA
Kavla degen på bakplåtspappersklädd plåt. Gärna med plastfolie mellan degen och kaveln så att det inte fastnar.
Stansa ut botten till formarna och lägg i botten på formarna.
Skär ut sidor och lägg dessa i formarna. Se till att skapa en stabil mördegsskål i formen.
Fördela fyllningen i formarna.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter
När du tagit ut plåten så plattar du till mazarinfyllningen med en sked eller annat valfritt redskap, så att ytan som ska toppas med curd och moussekupolen ska vara slät.
Låt nu mazarinskålarna svalna.
Har kan du pausa, kyla eller frysa formar och fortsätta en annan dag. Formarna avlägsnar du senare, innan du toppar dem med moussen.
Gör passionsfruktscurden
Blanda alla ingredienser förutom margarin och koka upp under omrörning tills det tjocknar.
Ta av kastrullen från spisen och vispa ner margarinet 1 msk i taget. Låt svalna.
Curden går att förvara i kylen om du vill fortsätta nästa dag.
Gör passionsfruktsmoussen
Vispa samman puré, agar, socker och mjölet.
Koka upp under omrörning.
Om du vill använda gelatin istället, så lägger du den i blöt i kallt vatten 5 minuter innan du gör moussen och bara skippar agar.
Ta av kastrullen från spisen när purén kokar upp och tjocknar.
Om du använder gelatin istället kan du nu vända i den.
Medan purén till moussen fortfarande är lite varm men inte het, häller du i Violife mjukost och mixar den helt slät.
Vispa nu upp schlagfix-grädden hårt. Det funkar bäst om den är kylskåpskall.
I slutet kan du tillsätta lite i taget av purén och fortsätta vispa. På så sätt vispas purén in i grädden och hela grädden kommer att få smak av passionsfrukt. Valfritt med karamellfärg här.
Lägg moussen i valfria kupolformade formar. Jag föredrar silikonformar men här kan du t.ex. använda muffinsformar eller inplastade små muggar etc.
Toppa eventuellt med lite curd, och frys tills moussen stelnat.
Moussen kan nu ligga i frysen tills man är redo att fortsätta med bakverket.
Gör mirrorglaze
Börja med att vispa samman det heta vattnet med agar och låt stå och svälla.
Koka upp sirap, det kalla vattnet och socker tills det börjar bli lite lätt sirapslikt, ha koll, rör om och ta av kastrullen från spisplattan efter att det har kokat några minuter på hög värme. OBS! Den ska absolut inte mörkna! Ta i så fall genast av kastrullen från spisplattan om du ser att sirapen börjar skifta i färg.
Ta av kastrullen från plattan och tillsätt försiktigt agarblandningen.
Vispa och koka upp under omrörning. Låt puttra någon minut.
Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med kokosmjölken
Häll den heta sockerlagen med agar över choklad och kokosmjölk och låt stå nån minut så att chokladen smälter. Rör sen runt till en jämn blandning.
Sila av för att få bort eventuella korn/gryn och luftbubblor och låt sen svalna tills det blir fingervarmt innan du använder den för att toppa moussen.
Täck moussen med mirrorglaze
Ta ur moussen ur formarna och doppa i mirrorglaze alternativt ställ moussen på galler och häll mirrorglazen över.
Sätt samman bakelsen
Lägg den glazerade moussen på mazarinen. Moussen kommer på kort tid att mjukna igen.
Dekorera det färdiga bakverket med någon av toppingarna.
SERVERING/FÖRVARING
Bakelserna kan förvaras i kyl när de är klara.
Nu hoppas vi att ni också kan få njuta av en göteborgsbakelse! Hinner ni inte till 4 juni då Göteborg fyller 400 år så kan jag trösta er med att bagerierna/konditorierna kommer att fira med bakelse hela sommaren.
Sociala medier
Missa inte att följa oss på Instagram eller Facebook och tagga oss gärna om ni lägger upp en bild på era bakelser! Matsara heter @allergimatsara och jag @kustenarklar
Tips på hashtaggar #gbg400år #goteborg2021 #jubileumsbakelse
Comentarios