top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GÖTEBORG FIRAR MED JUBILEUMSBAKELSE - MISSADE OSS

Uppdaterat: 6 nov. 2021

GF, NGF, LF/MF, SF, NF, ÄF


Göteborgs stad skrev: Vilket födelsedagsfirande är komplett utan ett bakverk? Nu har Sara tagit fram ett recept så fler kan få äta.Göteborg får en egen göteborgsbakelse som Yrgo tagit fram


Häromdagen läste jag att Sverige har som tradition att fira högtider och speciella händelser med bakverk och att Göteborg får en egen födelsedagsbakelse i år! Året är 2021 och Yrgo (yrkeshögskola) har tagit fram ett bakverk så att alla göteborgare ska kunna fira Göteborg på 400-års jubileet.


Göteborg & Co, som projektleder jubileumsåret, ville först bjuda alla göteborgare på tårta den 4 juni, men det visade sig inte vara ekonomiskt hållbart. Så när Yrgo sa att de gärna ville ta fram ett recept på en göteborgsbakelse, blev deras förslag välkommet.


Göteborgsbakelsen är en somrig bakelse som är gjord av en mördegsbotten täckt med mazarinfyllning och toppad med passionscurd och passionsmousse. Förhoppningen är att bakelsen ska säljas på konditorier och kaféer runt om i Göteborg den 4e juni och receptet ligger ute på nätet för de som vill baka själva (skolor, äldreboende och privatpersoner).


Man hoppas även på att få bjuda kronprinsessan Victoria och jag hoppas på att de tagit fram en glutenfri bakelse som är likvärdig till dess. Vet inte om hon har diagnostiserad celiaki men det räcker att googla lite så finns det artiklar där det står att hon har bjudits på glutenfritt pga glutenintolerans.

Året är 2021 och alla göteborgare ska få vara med och fira 400-års jubileum


Göteborgsbakelsen som även kallas jubileumsbakelse och födelsedagsbakelse är alltså en ny bakelse som tagits fram för att fira att Göteborg fyller 400 år. En bakelse som innehåller vete, gluten, ägg, mjölk, mandel och socker. Det är ett årtal då de flesta är medvetna om att det finns otroligt många som har autoimmuna sjukdomar som exvis celiaki (glutenintolerans) och diabetes, samt allergier. Inte ett enda kompletterande recept finns på deras sida. Inget av recepten är direkt enkla att baka efter heller för gemene man men det spelar ju ingen roll för dem som kan köpa bakelsen på konditori. Att baka efter receptet blir ju bara en kul grej i så fall… Dock tänker jag inte ta upp någon diskussion denna gång eftersom det finns både förbund och föreningar som får in bidrag och medlemspengar för att värna om sina medlemmar.Ett recept på jubileumsbakelsen för alla


Jag tog istället kontakt med Sara Clarstedt som har multiallergibloggen matSara och kontot @allergimatsara på Instagram. Hon är en hejare på att ta fram bakverk och mat för intoleranta och allergiker. Sara är 4-barns mor och har en enorm energi och vilja att ge oss alla möjlighet att känna oss inkluderade. När jag skrev och frågade henne om hon ville ta fram ett recept för fler tillsammans med mig, svarade hon samma dag att hon absolut ville hänga på! Trots stor familj, bakning till en väns bröllop och heltidsjobb så fixade hon detta på bara två dagar! Helt otroligt!


Själv försökte jag ta fram en enklare bakelse ifall man inte har ork och tid att ställa sig och baka sig igenom flera steg. Så jag bakade rulltårta, vispade grädde med vit choklad, kokade en tunn passionsfruktskräm, rörde ihop mandelmassa med lite grädde…. Smakerna var goda var för sig men tillsammans blev det dessvärre lite väl kämpigt för mina smaklökar. Så jag lyckades tyvärr inte göra en färdig bakelse jag var stolt över eftersom jag inte klarade att fortsätta provsmaka mig fram till en bra kombo. Jag hade nog valt andra smaker som påminner om Västkusten ifall jag hade fått välja men nu har ni i alla fall ett recept på göteborgsbakelsen som härliga Sara tagit fram! För som Göteborgs stad skrev: Vilket födelsedagsfirande är komplett utan ett bakverk?UPPDATERAT RECEPT PÅ GÖTEBORGSBAKELSEN AV MATSARA


Receptet är fritt från gluten, vetestärkelse, havre, soja, mjölk, ägg, nötter och är vegan.


Det kanske låter lite krångligt men jag kan lova att det var inte riktigt så svårt, skriver Sara. Det bästa är att man kan göra ett moment i taget och arbeta sig fram mot en färdig bakelse över ett par dagar om man vill det. Alla komponenter går att kyla/frysa/vänta med och tas en i taget, förutom mirrorglaze som måste göras sist.


Kontakta Sara via hennes hemsida MatSara eller instagram @allergimatsara om ni undrar över något. Bakelsen är inte sockerfri men hon finns där för dig om du vill diskutera sockerersättning mm.175 °C i ca 20-25 min i ugn

Blir 6-8 stINGREDIENSER

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

Mördegsbotten

 • 125 g mjölkfritt margarin

 • 1/2 dl socker

 • 2 tsk vaniljsocker

 • 3 dl mjölblandning (exvis 1 dl vardera av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)

 • 1/2 tsk xanthangummi

 • 1/2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning

 • 1,5 dl solrosfrön eller ljusa melonkärnor

 • vatten för blötläggning

 • 1/2 dl florsocker

 • 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja alternativt flytande eller smält margarin

 • 1/2 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)

 • 3 msk mjölblandning (ex. 2 msk majsmjöl och 1 msk majsstärkelse)

 • 2 krm bakpulver

 • 1-2 krm bittermandelarom (smak av mandel utan mandel)

Passionsfruktscurd

 • 0,75 dl passionfruktspuré (färdigköpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)

 • 0,75 dl socker. Du kan justera om du tycker det är för lite/för mycket.

 • 3 msk mjölkfritt margarin. Jag använder Floras bredbara

 • 2 msk mjöl, ex. hirsmjöl (eller klibbrismjöl, majsmjöl eller majsstärkelse)

Passionfruktsmousse

 • 1 pkt schlagfix vispbara grädde alternativt annan allergivänlig och vegansk vispbar grädde

 • 1 dl passionfruktspuré (färdigköpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)

 • 1 tsk agar agar pulver (alternativt 3 gelatinblad om det inte ska vara veganskt)

 • 2 tsk mjöl, exvis majsstärkelse eller hirsmjöl

 • 0, 75 dl socker

 • 100 g Violife creamy spread eller annan vegansk falsk Philadelphia

Mirrorglaze

 • 80 g mjölkfri vit choklad

 • 3 msk kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)

 • 1 dl socker

 • 1 dl vit sirap

 • 1/2 dl kallt vatten

 • 0,75 dl hett vatten

 • 1,5 tsk Agar agar

Topping

 • förslagsvis lite Schlagfixgrädde av sprutvariant alternativt spritsad kall vit choklad-tryffel.

 • färsk passionsfrukt

 • rostat kokosmjöl (rosta kokosmjöl i torr panna tills det blir gyllene), alternativt kokossocker

 • mynta

 • förslagsvis lite riven/hyvlad vit choklad eller en chokladbit

Tillbehör

 • Tarteletteformar alternativt hårda muffinsformar som du klipper hål i. I så fall klipper du bort botten någon cm ovanför botten. När kakan är klar klipper du sen isär formen så det blir lätt att dra bort.

 • Något att stansa ut mördegen med.

 • Plastfolie

 • Valfria formar till moussen. Silikonformar ger slätast och mest effektfullt resultat men även muffinsformar eller exempelvis plastfolietäckta äggkoppar fungerar.


FÖRBEREDFormarna

 1. Klipp bort botten någon cm ovanför botten. När kakan är klar, klipper du försiktigt isär formen uppifrån och ner så det blir lätt att dra bort remsan.


Mazarinfyllningen

 1. Lägg fröna till mazarinfyllningen i blöt och täck helt med kallt vatten och låt stå en stund.

 2. Sila av fröna till mazarinfyllningen. Mixa fröna med resterande ingredienser (förutom mjöl och bakpulver) till en "nästan" slät massa. Den ska vara lite grynig.

 3. Vänd ner mjöl och bakpulver.

 4. Smaka av med arom.


Mördegen

 1. Gör mördegen genom att först röra samman socker och margarin. Häll i resterande ingredienser och knåda ihop till en deg.

Degen behöver inte kylas för att kunna användas men går att förbereda och kyla om man önskar fortsätta en annan dag.BAKA

 1. Kavla degen på bakplåtspappersklädd plåt. Gärna med plastfolie mellan degen och kaveln så att det inte fastnar.

 2. Stansa ut botten till formarna och lägg i botten på formarna.

 3. Skär ut sidor och lägg dessa i formarna. Se till att skapa en stabil mördegsskål i formen.

 4. Fördela fyllningen i formarna.

 5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter

 6. När du tagit ut plåten så plattar du till mazarinfyllningen med en sked eller annat valfritt redskap, så att ytan som ska toppas med curd och moussekupolen ska vara slät.

 7. Låt nu mazarinskålarna svalna.

Har kan du pausa, kyla eller frysa formar och fortsätta en annan dag. Formarna avlägsnar du senare, innan du toppar dem med moussen.Gör passionsfruktscurden

 1. Blanda alla ingredienser förutom margarin och koka upp under omrörning tills det tjocknar.

 2. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner margarinet 1 msk i taget. Låt svalna.

Curden går att förvara i kylen om du vill fortsätta nästa dag.Gör passionsfruktsmoussen

 1. Vispa samman puré, agar, socker och mjölet.

 2. Koka upp under omrörning.

  1. Om du vill använda gelatin istället, så lägger du den i blöt i kallt vatten 5 minuter innan du gör moussen och bara skippar agar.

 3. Ta av kastrullen från spisen när purén kokar upp och tjocknar.

  1. Om du använder gelatin istället kan du nu vända i den.

 4. Medan purén till moussen fortfarande är lite varm men inte het, häller du i Violife mjukost och mixar den helt slät.

 5. Vispa nu upp schlagfix-grädden hårt. Det funkar bäst om den är kylskåpskall.

 6. I slutet kan du tillsätta lite i taget av purén och fortsätta vispa. På så sätt vispas purén in i grädden och hela grädden kommer att få smak av passionsfrukt. Valfritt med karamellfärg här.

 7. Lägg moussen i valfria kupolformade formar. Jag föredrar silikonformar men här kan du t.ex. använda muffinsformar eller inplastade små muggar etc.

 8. Toppa eventuellt med lite curd, och frys tills moussen stelnat.

Moussen kan nu ligga i frysen tills man är redo att fortsätta med bakverket.Gör mirrorglaze

 1. Börja med att vispa samman det heta vattnet med agar och låt stå och svälla.

 2. Koka upp sirap, det kalla vattnet och socker tills det börjar bli lite lätt sirapslikt, ha koll, rör om och ta av kastrullen från spisplattan efter att det har kokat några minuter på hög värme. OBS! Den ska absolut inte mörkna! Ta i så fall genast av kastrullen från spisplattan om du ser att sirapen börjar skifta i färg.

 3. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt försiktigt agarblandningen.

 4. Vispa och koka upp under omrörning. Låt puttra någon minut.

 5. Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med kokosmjölken

 6. Häll den heta sockerlagen med agar över choklad och kokosmjölk och låt stå nån minut så att chokladen smälter. Rör sen runt till en jämn blandning.

 7. Sila av för att få bort eventuella korn/gryn och luftbubblor och låt sen svalna tills det blir fingervarmt innan du använder den för att toppa moussen.


Täck moussen med mirrorglaze

 1. Ta ur moussen ur formarna och doppa i mirrorglaze alternativt ställ moussen på galler och häll mirrorglazen över.


Sätt samman bakelsen

 1. Lägg den glazerade moussen på mazarinen. Moussen kommer på kort tid att mjukna igen.

 2. Dekorera det färdiga bakverket med någon av toppingarna.SERVERING/FÖRVARING

Bakelserna kan förvaras i kyl när de är klara.

Nu hoppas vi att ni också kan få njuta av en göteborgsbakelse! Hinner ni inte till 4 juni då Göteborg fyller 400 år så kan jag trösta er med att bagerierna/konditorierna kommer att fira med bakelse hela sommaren.Sociala medier


Missa inte att följa oss på Instagram eller Facebook och tagga oss gärna om ni lägger upp en bild på era bakelser! Matsara heter @allergimatsara och jag @kustenarklar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page