Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

LUSSEBULLAR

November 21, 2014

 

GF, NGF*, LF, MF*, NF, (ÄF)

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Goda, saftiga och luftiga bullar med en konsistens som vetedeg! 

 

Jag blev så glad när jag faktiskt lyckades att få till ett ännu bättre recept än det jag tagit fram tidigare. Ljuvligt saftiga och fluffiga bullar som klarar sig i flera timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock! Degen är dessutom lätt för barn att hantera så de kan också vara med och baka ut figurer :)

 

Det finns en hel del tips om hur man får fram saffransmaken bättre. En del mortlar saffranet med socker eller salt eller blandar den med den varma mjölken och en del låter saffranet dra i alkohol. Jag kör efter en annan variant som jag fick lära mig av farmor en gång....hon brukade lägga till en aning kardemumma för att framhäva smaken. Om jag köper mald saffran, häller jag den tillsammans med kardemumman i mjölkblandningen och rör om tills jästen löst sig. Köper jag däremot saffran som jag behöver mala (vilken är så otroligt mer smakrik), mortlar jag den med salt och kardemumma och häller i den i mjölkblandningen...och rör om tills jästen löst sig. Då har jag gjort så gott jag kan ;)

 

En del av er kanske tycker att det är konstigt med potatis i degen och hellre vill ha i kesella, men jag lovar dig att det är det värt! Ingen av de som provsmakat mina bullar har trott att jag använt potatis i degen....och det har man ju faktiskt gjort i urminnes tider ;) 

 

Så här skrev Sandra Carrwik till mig innan hennes barn var med och provbakade ut figurer: 

 

Jag står i köket och skalar potatis när min dotter kommer in.

-Vad blir det till middag, frågar hon.
- Jag vet inte riktigt, säger jag.
-Nähä, svarar hon lite förvånad, men nåt med potatis iallafall!
-Nej, säger jag.
-Nähä, igen denna gången mer förvånad. Vad ska du då ha potatisen till?!
-Om jag får för mig att baka.
-Vaddå?
-Lussebullar...
-Med potatis?!
Och så är hon tyst en liten stund innan hon säger
-Men då kan vi ju äta lussebullar till middag för det är ju faktiskt potatis i.

 

 

Gick upp i ottan för att provbaka ännu en gång och renskriva receptet....och det var mysigt, för det är inte ofta man får äta lussebulle till kaffet på morgonen :) Har lite bråttom att lägga ut receptet eftersom många frågat efter det, så jag lägger ut lite fler bilder senare i helgen när jag får mer tid över. Då kommer jag att visa hur du kan göra enkla katter ;) 

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 

 

Sempers finmix* (naturligt glutenfri) ger gott resultat! De håller sig upp till ca 2 timmar i rumstemperatur utan plastpåse eller plastbunke, men sen blir de en aning torra på ytan. Så förpacka de gärna efter någon timma så att ytan inte blir torr, för de håller sig saftiga i upp till ca 4 timmar! Använd lika mycket mix som står i receptet nedan (500 gr plus 1 dl). Om du fryser in dem, kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen. Notera att Semper finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk

 

 

 

Jag använder Sempers lågproteinmix*

 

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein* (kan finnas spår av mjölkprotein i Sempers lågproteinmix)

Nötter

(Ägg) Går att utesluta om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat. 

 

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

 

 

Grädda i 250°C

Gräddningstid i ca 5 min

Det blir ca 15-20 bullar

 

 

Ingredienser

 

50 g röd jäst

75 g smör (alt laktos- eller mjölkfritt)

2 dl mjölk (alt laktosfri eller mjölkfri)

1 dl fint riven/pressad kokt potatis

1 dl vit sirap

1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)

1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)

2 krm salt

0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)

1 tsk vaniljsocker (valfritt)

500 g Sempers lågproteinmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!

 

Pensling

1 ägg

1 msk mjölk/vatten

 

Dekorering

Russin

 

 

Förbered

 

 1. Knäck ett ägg i ett glas.

 2. Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om.

 3. Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så ställ den inte i kylen!

 4. Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem.

 5. Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.

 

Blanda till degen

 

 1. Smula jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull.

 3. Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader).

 4. Häll smör-blandningen över jästen och rör om.

 5. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om.

 6. Häll nu i mixen (500 g) plus ev 1/4 dl till och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Degen ska vara trådig och fortfarande vara kletig. Det är viktigt att inte ha i mer mix inför första jäsningen.

 7. Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.

 

Baka

 

 1. Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det.

 2. Knåda nu i mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmix om du tycker att det kletar på händerna. OBS! Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt med degen. Spara dock lite till att ev mjöla underlaget med när du formar figurer. 

 3. Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer.

 4. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

 5. Garnera med russin.Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.

 6. Pensla på äggblandningen

 7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga.

 8. Låt svalna under handduk

 

Tips

Jag brukar pensla de direkt efter gräddningen för att ge de en glansigare yta men för att bullen inte ska fastna i tänderna, skickar jag in de i ugnen ca 15-20 sek igen. Om du gör på det här sättet, tar du ut de efter ca 3-4 minuters gräddning istället för 5 minuter och penslar de så fort du kan för att sätta de i ugnen igen.

 

Förvaring

De klarar sig upp till ca 5 timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lockOm du fryser in dem, kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen.

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle