Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

SEMLOR

January 31, 2015

 

GF, NGF*, LF, MF,* NF, (ÄF)

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Saftiga, goda och luftiga semlor!

Degen är som vetedeg och bullarna kan bli som nybakta igen när de kommer från frysen.

Läs mer om hur du gör under rubriken förvaring längst ner. Det är samma grundrecept som för kanel- och kardemummabullarna....men varför ändra på ett koncept som redan är bra? ;) 

 

Längre ner hittar du även recept på mjölkfri vaniljkräm. 

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 

  • Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk

  • Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.

 

 

Jag bakar med Sempers lågproteinmix*

 

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i Sempers lågproteinmix)

Nötter (om du gör vaniljkräm istället för mandelmassa)

(Ägg) Går att baka utan det. Du behöver inte tillsätta något annat.

 

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

 

 

250° C

Ca 12-15 st runda bullar

 

Det är viktigt att du gräddar bullarna i två omgångar! Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen. 

 

  • Första omgången gräddar du de i 4-5 minuter.

  • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter. 

  • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

  • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 

 

Ingredienser

 

50 gr röd jäst

75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk).

1 dl kokt finriven potatis

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg till degen och 1 ägg till pensling

1 pkt (500 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning) 

Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar.

 

Grädde till semlorna

Vanlig, laktosfri eller mjölkfri grädde. 

Jag brukar ha i lite vaniljsocker i den vispbara soyagrädden.

 

Bakplåtspapper till de runda bullarna

 

 

 

Fyllningar

 

Mandelmassa (köpt)

Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde (vanlig eller laktosfri) tills det blir en mjuk konsistens. 

 

Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk (även laktosfri)

Ekströms Marsanpulver (kok eller kallrörd) 

Mjölk (alternativt laktosfri mjölk)

Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.

Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.

Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.

 

OBS! Den kallrörda innehåller mjölkprotein och den kokbara kan innehålla spår av mjölkprotein.

 

Ca 3 dl mjölkfri vaniljkräm (kan innehålla spår av mjölkprotein)

1 dl rismjölk

1 dl söt sojagrädde (den vispbara)

2 tsk socker

2 msk Ekströms kok marsanpulver

Smaksätt eventuellt med 1 tsk vaniljsocker

1 dl vispad sojagrädde (den söta är vispbar)

 

  1. Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.

  2. Tillsätt marsanpulver och socker.

  3. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

  4. Rör ner den vispade grädden innan krämen svalnat helt, annars blir det klumpar.

  5. Häll sedan allt i en sprits och lägg i kylskåpet för att kallna.

 

 

Förbered

 

  1. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.

  2. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling (alternativt laktosfri mjölk eller mjölkfri vätska). Ställ åt sidan.

  3. Klicka här för jästips ifall du har kallt i köket eller bakar naturligt glutenfritt som kan behöva lite extra skjuts ibland eller om degen jäser dåligt.

 

 

Blanda till degen

 

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

  3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

  4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

  5. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg. *Se feedback ovan om Sempers finmix.

  6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk).

  7. Mjöla bakbordet med resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Den ska kännas precis som en vetedeg i övrigt. *Se feedback ovan om Sempers finmix.

 

Baka

 

  1. Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna. *Se feedback ovan om Sempers finmix.

  2. Sätt ugnen på 250°C

  3. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

  4. Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 4-5 minuter. 

  5. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

  6. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter. Om ugnen ger dåligt med färg, kan du ev sätt in plåten ett hack högre upp i ugnen. Kolla i din manual. Oftast finns det två lägen som räknas som mitten.

  7. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

 

OBS! Bullarna ska ha fått en gyllenbrun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna. 

 

 

 

Servera

 

  1. Vispa grädden (vanlig- laktosfri eller mjölkfri grädde)

  2. Skär av toppen på bullarna

  3. Ta ur inkråmet

  4. Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan

  5. Spritsa den fluffiga grädden ovanpå

  6. Dofta över florsocker (jag brukar använda en tesil)

  7. Njuuuut! ;)

 

 

Förvaring

De färska bullarna klarar sig nästan en hel dag i plastburk med lock på. De klarar sig även med mandelmassa och grädde i kylen någon timme eller två (kanske fler timmar, men jag har inte provat fler timmar). Om du fryser in dem, kan du tina de genom att låt de tina i plastpåsen. Alternativt kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade, så blir de mjuka och saftiga igen. Om de skulle ha blivit torra kan de även då micras för att bli mjuka och goda igen.

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle