top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FLUFFIGA GLUTENFRIA SEMLOR - bakade utan vetestärkelse

Uppdaterat: 24 feb. 2023

GF, NGF, LF, MF, NF


NYTT BÄTTRE RECEPT!


Semlor med ljuvlig smak av vetebulle med kardemumma, mandelmassa, vaniljkräm och grädde. Helt enkelt ett måste till Fettisdagen. De är så underbart goda att du inte märker att de är bakade utan vetestärkelse och mjölk.


Glutenfria semlor

Ta mig direkt till:
Recept med vetestärkelse

Vill du hellre baka med vetestärkelse? Här är mitt andra recept på glutenfria semlor.Saftiga och fluffiga semlor utan vetestärkelse och mjölk!


Tadaaa! Nu har jag äntligen fått fram ett toppenresultat! Bullarna är fluffiga och har en konsistens och smak som vetebullar med gluten i (i alla fall till 97%). Du behöver inte grädda dem två gånger som jag brukar göra och inte heller tina dem i micron. Jag ska visserligen försöka toppa receptet ett snäpp till men det hindrar dig inte från att kunna njuta av dessa mumsiga bullar så länge.


Det finns verkligen ingen logik i hur man ska tänka när man tar fram glutenfria recept. Oavsett hur mycket jag än önskar att jag hade valt att studera matkemi istället, så är det mest min egna kreativitet som hjälpt mig på vägen. Kanske ett och annat tips via en god vän som är bagare också men det är inte samma sak att baka med och utan gluten. Jag bakar utan xantan och fiberhusk för det är något med ingredienserna som jag inte gillar både vad gäller konsistens och bismak. Därför får jag ta till andra knep. Fiberhusken i Lailas mjölmix är väl OK, men det är bara om jag gör mjuka kakor som t.ex. receptet på mina glutenfria cupcake med kärlek.


Jag använder mig istället av kokt potatis, pulvermos och torr jäst till de här glutenfria bullarna utan vetestärkelse och mjölk. Utöver det har jag lagt till lite bakpulver och äppelcidervinäger också för att förbättra både konsistens och smak.


Semper meddelade mig att de inte har några planer på att ta bort Semper finmix ur sortimentet som de gjorde med mixen lågprotein. Saknar visserligen finmixen med mer bakpulver i men jag jobbar på en lösning för det med (de tog bort lite av en ingrediens för att råvaran är dyrare nu). Jag tog nämligen fram ett 100% toppenrecept med den tidigare mixen så jag vet vad jag vill uppnå.RECEPT


Jag bakar med Sempers finmix


225°C i mitten av ugnen

Blir 12 bullarIngredienser

Om du bara vill utesluta vetestärkelse byter du ut dem växtbaserade ingredienserna mot mjölkprodukter.


14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

2,5 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl växtbaserad mjölk (alternativt vanlig eller laktosfri mjölk)

1 dl vit sirap

3 tsk kardemumma

3 tsk vaniljsocker

2 krm salt

2 krm äppelcidervinäger

1 ägg + 1 ägg för pensling

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1/2 dl till utbakning och använd knappt 1/4 dl till utbakning.

Om du bakar med mjölk kan du ev behöva ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning (väntar på feedback från någon av er för jag bakar inte med mjölk).Dekoration


Florsocker att pudra semlorna med.Fyllningar


Grädde till semlorna (vanlig, laktosfri eller växtbaserad). Jag brukar ha i lite vaniljsocker i också.Mandelmassa (köpt)


Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde och inkråmet från mitten av bullen, tills det blir en mjuk konsistens.Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk


Ekströms marsanpulver (kok)

Mjölk

Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.

Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.

Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.Ca 3 dl vaniljkräm med växtbaserad mjölk (kan innehålla spår av mjölkprotein)


1 dl rismjölk

1 dl växtbaserad grädde (matlagnings) alternativt söt sojagrädde (den vispbara)

2 tsk socker eller mer om du vill ha den sötare.

2 msk Ekströms marsanpulver (kok)

Smaksätt eventuellt med 1 tsk vaniljsocker

1 dl vispad växtbaserad grädde (den söta är vispbar)

 1. Häll upp rismjölk och soyagrädde grädde i en kastrull.

 2. Tillsätt marsanpulver och socker.

 3. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

 4. Rör ner den vispade grädden innan krämen svalnat helt, annars blir det klumpar.

 5. Häll sedan allt i en sprits och lägg i kylskåpet för att kallna.


Förbered

 1. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.

 2. Ta fram ett ägg och vispa det lätt med en liten nypa salt. Ställ åt sidan. OBS! Ska vara rumstempererad när du penslar den på bullarna.

 3. Om du inte har tillräckligt varmt i köket i början av bakningen, kan du sätta på ugnslampan när du börjar. Då kan du ställa in bunken med lock på för att låta degen jäsa i ugnen sen. Ugnslampan ger nämligen ifrån sig lite värme. Klicka här för fler jästips.

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt, kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner äppelcidervinäger, sirap, potatis och uppvispat ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen undan för undan och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken (jag använder flatblandare) utan att bli kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk). OBS! Låt den inte jäsa för länge för då blir den kletigare när du ska baka ut den.

Baka

 1. Mjöla bakbordet lätt (gärna på en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Jag använder ca 1/4 dl.

 2. Vänd först in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta och knåda några lätta tag för att få den smidig igen.

 3. Rulla till en längd och dela till 12 bullar som väger ungefär 90 gram st.

 4. Pensla bakpapperet som ligger på bakplåten med lite ljummet vatten så att bullarna inte jäser upp som svampar.

 5. Rulla bollar och lägg dem på bakpapperet. Så här får du fina bollar: Kupa handen över degbiten och tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar degbiten till en slät boll inuti din kupade hand.

 6. Täck bullarna löst med plastfolie så att det finns plats för dem att jäsa på höjden. Se bara till att folien täcker bullarna så att luften inte torkar ytan på bullarna. Se jästips under rubriken Förbered.

 7. Låt jäsa under plastfolie i ca 40 min.

 8. Pensla på äggblandningen försiktigt så att bullarna inte förlorar sin spänst. Alternativt penslar du dem inte alls.

 9. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 -15 minuter.

 10. Pensla med mjölk eller växtbaserad dryck som exvis rismjölk och låt svalna under bakduk på en sval yta (ej på plåten).

Servera

 1. Vispa grädden

 2. Skär av toppen på bullarna

 3. Ta ur inkråmet

 4. Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan

 5. Spritsa den fluffiga grädden ovanpå

 6. Pudra över florsocker (jag brukar använda en tesil)

 7. Njuuuut!!

Förvaring


De färska bullarna klarar sig i flera timmar i plastpåse eller plastburk med lock på. Lägg gärna in bullarna i fryspåse medans de fortfarande är ljumna om du vill frysa in dem. Då behåller du vätskan i bullarna.


Du kan tina dem i plastpåsen eller micra de någon minut men det behövs inte för de blir både fluffiga och saftiga utan att micras.


Om de blivit torra, kan du micra dem för att göra dem mjuka igen men ät upp dem direkt i så fall.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept som jag tagit fram för dig. Det är så roligt att se!
2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Virginia Küst
Virginia Küst
Feb 15, 2021

Hej Christina, så kul att du hittat hit! Jag har använt potatis i många år och kommer nog aldrig att gå ifrån det pga resultaten 😊 Hoppas att du tycker om bullarna och att du fick en fin ❤️-dag! /Virginia

Like

Hej stort tack för ett nytt recept alltid kul med nytänk potatis har jag aldrig använt det ska jag testa , ha en glad ❤️-dag

häls.Christina

Like

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page