Sök
 • Virginia Küst

HUR DU BAKAR BÄSTA GLUTENFRIA SEMLORNA

Uppdaterad: feb 22

GF, NGF, LF, MF, NF


Semlor med ljuvlig smak av vetebulle med kardemumma, mandelmassa/mjölkfri vaniljkräm och grädde! Här kommer mitt recept på klassiska glutenfria semlor. De är så goda att du knappt märker att de är bakade utan vetestärkelse och mjölk.

Glutenfria semlor

Ta mig direkt till:

Ingredienser

Fyllningar

Recept

FörvaringVill du hellre baka med vetestärkelse? Här är mitt andra recept på glutenfria semlor.Saftiga och goda semlor utan vetestärkelse och mjölk!


Efter många provbak har jag till slut fått fram ett recept på glutenfria semlor som jag är nöjd med. Bullarna har en konsistens och smak som vetebullar med gluten. Tänk att jag hann precis i tid till Fastlagssöndagen som dessutom infaller på Alla Hjärtans dag i år!


Det finns verkligen ingen logik i hur man ska tänka när man tar fram glutenfria recept. Oavsett hur mycket jag än önskar att jag hade valt att studera matkemi istället, så är det bara min intuition och fantasi som hjälpt mig på vägen. Alla tips och råd jag fått har tyvärr inte varit till någon hjälp. Som många av er vet så är jag inte så förtjust i varken xantan eller fiberhusk. Det är något med både konsistensen och bismaken som inte många verkar känna. Därför får jag ta till andra knep. Fiberhusken i Lailas mjölmix är väl OK, men det är bara om jag gör mjuka kakor som t.ex. receptet på mina glutenfria cupcake med kärlek.


Istället använder jag mig av pulvermos och torr jäst i mina glutenfria bullar utan vetestärkelse och mjölk. Just i dem här har jag lagt till lite äppelcidervinäger också för att förbättra konsistensen mm lite till. Det finns ännu mer att göra för att toppa det här receptet men det mixtrar jag med bakom kulisserna i min takt för nu vill jag fortsätta provbaka annat än semlor. Jag har nämligen en hel låda full med provbakade bullar i frysen, som det får bli skorpor av sen.


Jag kontaktade förresten Semper för att höra mig för om de har planer på att ta bort Semper finmix ur sortimentet, som de gjorde med mixen lågprotein. De meddelade att de tänker behålla den. Så nu hoppas jag att jag inte måste ta fram fler grundrecept på glutenfria bullar utan vetestärkelse och mjölk. I alla fall inte på ett bra tag framöver.


Jag bakar med Sempers finmix


Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


RECEPT

250°C i mitten av ugnen

Blir 10 bullar


Gräddning


Du kan baka bullarna rakt av i ca 8 -12 min om du vill, men provbaka först en bulle och se hur lång tid du behöver i din ugn. Alla ugnar är olika. Jag själv gräddar gärna i två omgångar. Se nedan.


Jag gräddar gärna i omgångar för att undvika att de blir gräddade för mycket och brända. Tycker jag att de blivit som "döbakta vetebullar" som en del gillar vetebullar med gluten i, så kan jag grädda dem lite till i efterhand istället. Döbakta vetebullar är i och för sig gott om man bara vill ha en kardemummabulle utan fyllning.

 1. Grädda i ca 5-7 minuter.

 2. Ta ut de och låt de stå kvar på plåten under bakduk i 5 minuter.

 3. Grädda i ca 2 minuter till.


Ingredienser

Om du bara vill utesluta vetestärkelse byter du ut dem växtbaserade ingredienserna mot mjölkprodukter.


14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl växtbaserad mjölk (alternativt vanlig eller laktosfri mjölk)

1 dl vit sirap

3 tsk kardemumma

3 tsk vaniljsocker

2 krm salt

2 krm äppelcidervinäger

1 ägg + 1 ägg för pensling

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.

Om du bakar med mjölk kan du ev behöva ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning (väntar på feedback)Dekoration


Florsocker att pudra semlorna med.Fyllningar


Grädde till semlorna (vanlig, laktosfri eller växtbaserad). Jag brukar ha i lite vaniljsocker i också.Mandelmassa (köpt)


Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde och inkråmet från mitten av bullen, tills det blir en mjuk konsistens.Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk


Ekströms Marsanpulver (kok eller kallrörd)

Mjölk

Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.

Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.

Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.Ca 3 dl vaniljkräm med växtbaserad mjölk (kan innehålla spår av mjölkprotein)


1 dl rismjölk

1 dl söt sojagrädde (den vispbara)

2 tsk socker

2 msk Ekströms kok marsanpulver

Smaksätt eventuellt med 1 tsk vaniljsocker

1 dl vispad sojagrädde (den söta är vispbar)

 1. Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.

 2. Tillsätt marsanpulver och socker.

 3. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

 4. Rör ner den vispade grädden innan krämen svalnat helt, annars blir det klumpar.

 5. Häll sedan allt i en sprits och lägg i kylskåpet för att kallna.


Förbered

 1. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.

 2. Ta fram ett ägg och vispa det lätt med en liten nypa salt. Ställ åt sidan. OBS! Ska vara rumstempererad när du penslar den på bullarna.

 3. Om du inte har tillräckligt varmt i köket i början av bakningen, kan du sätta på ugnslampan när du börjar. Då kan du ställa in bunken med lock på för att låta degen jäsa i ugnen sen. Ugnslampan ger nämligen ifrån sig lite värme. Klicka här för fler jästips.

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt, kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner äppelcidervinäger, sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk).

Baka

 1. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.

 2. Vänd först in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta och knåda några lätta tag för att få den smidig igen.

 3. Rulla till en längd och dela till 10 bullar (väger ungefär 100 gram st). Ett tips är att först rulla en bit deg till en rull och sen rulla till en rund bulle på lätt mjölat underlag.

 4. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under plastfolie i ca 45 min. Plastfolie håller bullarna fuktiga. Täck bullarna löst, så att det finns plats för dem att jäsa på höjden. Se jästips under rubriken "Förbered".

 5. Pensla på äggblandningen försiktigt så att bullarna inte förlorar spänst.

 6. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader.

 7. Du kan grädda de rakt av i ca 8-12 minuter, men provbaka en först för att vara säker på att bullen inte blir för torr eller "döbakt" som en glutenbulle kan vara. Själv bakar jag dem gärna i omgångar. Se nedan.

 • Grädda i ca 5-7 min.

 • Ta ut plåten med bullarna. Låt bullarna ligga kvar på plåten och täck dem med en bakduk. Låt stå i 5 minuter.

 • Ställ tillbaka plåten med bullarna i ugnen och grädda i ytterligare ca 2 minuter.

8. Ta ut bullarna igen och låt svalna under bakduk på en sval yta (ej på plåten).

Servera

 1. Vispa grädden

 2. Skär av toppen på bullarna

 3. Ta ur inkråmet

 4. Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan

 5. Spritsa den fluffiga grädden ovanpå

 6. Pudra över florsocker (jag brukar använda en tesil)

 7. Njuuuut!!

Förvaring


De färska bullarna klarar sig i flera timmar i plastburk med lock på. Lägg gärna in bullarna i fryspåse medans de fortfarande är ljumna om du vill frysa in dem. Då behåller du vätskan i bullarna. Du kan tina dem i plastpåsen och även micra de någon minut. Om de blivit torra, kan du micra dem för att göra dem mjuka igen men ät upp dem direkt i så fall.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


#recept #glutenfritt

2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle