top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA SEMLOR - Hur du bakar fluffiga och saftiga bullar med potatis

Uppdaterat: 6 feb. 2023

GF, LF, (NF), (ÄF)


Degen är lätt att knåda och semlorna blir fluffiga och saftiga. Det är väl ändå inte möjligt? Jodå, för jag har kokt potatis i degen. Det är en fantastisk ingrediens som dessutom är billig och lättillgänglig.

Degen och bullarna är otroligt lik en vanlig vetedeg.


Glutenfria semlor

Ta mig direkt till:

Vill du hellre baka utan vetestärkelse och mjölk? Här är mitt andra recept på glutenfria semlor.


Saftiga, goda och fluffiga semlor!

Degen är som vetedeg och bullarna kan bli som nybakade igen när de kommer från frysen. Läs mer om hur du gör under rubriken förvaring längst ner. Det är samma grundrecept som för kanel- och kardemummabullarna....men varför ändra på ett koncept som redan är bra?Feedback jag fått om andra mjölmixer*


 • Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.


Jag bakar med Sempers mix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.


(ÄF) Går att baka utan ägg. Du behöver inte tillsätta något annat.

(NF) Nötfritt om du utesluter mandelmassa och ersätter med annat som vaniljkräm.


RECEPT

250° C

Ca 12-15 st runda bullar

Det är viktigt att du gräddar bullarna i två omgångar! Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen.

 • Första omgången gräddar du de i 4-5 minuter.

 • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

50 gr röd jäst

75 gr smör

2 dl mjölk

1 dl kokt finriven potatis

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg till degen och 1 ägg till pensling

1 pkt (500 gr) Sempers mix plus ca 0,5-1 dl till utbakning.

Grädde till semlorna. Jag brukar ha i lite vaniljsocker i grädden.

Fyllningar

Mandelmassa (köpt)

Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde tills det blir en mjuk konsistens.

Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk

Ekströms Marsanpulver (kok eller kallrörd)

Mjölk

Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.

Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.

Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.

Förbered

 1. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.

 2. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling. Ställ åt sidan.

 3. Klicka här för jästips ifall du har kallt i köket eller bakar naturligt glutenfritt som kan behöva lite extra skjuts ibland eller om degen jäser dåligt.

Blanda till degen

 1. Smula ner jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

 3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

 4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

 5. Häll nu i all mix och bearbeta till en deg.

 6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk).

 7. Mjöla bakbordet med resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Den ska kännas precis som en vetedeg i övrigt.

Baka

 1. Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna.

 2. Sätt ugnen på 250°C

 3. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

 4. Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 4-5 minuter.

 5. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 6. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter. Om ugnen ger dåligt med färg, kan du ev sätt in plåten ett hack högre upp i ugnen. Kolla i din manual. Oftast finns det två lägen som räknas som mitten.

 7. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

OBS! Bullarna ska ha fått en gyllenbrun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna.

Servera

 1. Vispa grädden

 2. Skär av toppen på bullarna

 3. Ta ur inkråmet

 4. Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan

 5. Spritsa den fluffiga grädden ovanpå

 6. Dofta över florsocker (jag brukar använda en tesil)

 7. Njuuuut! ;)

Förvaring

De färska bullarna klarar sig nästan en hel dag i plastburk med lock på. De klarar sig även med mandelmassa och grädde i kylen någon timme eller två (kanske fler timmar, men jag har inte provat). Om du fryser in dem, kan du tina de genom att låt de tina i plastpåsen. Alternativt kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade, så blir de mjuka och saftiga igen. Om de skulle ha blivit torra kan de även då micras för att bli mjuka och goda igen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page