GLUTENFRIA SEMLOR - Hur du bakar fluffiga och saftiga bullar med potatis
Uppdaterat: 6 feb. 2023
GF, LF, (NF), (ÄF)
Degen är lätt att knåda och semlorna blir fluffiga och saftiga. Det är väl ändå inte möjligt? Jodå, för jag har kokt potatis i degen. Det är en fantastisk ingrediens som dessutom är billig och lättillgänglig.
Degen och bullarna är otroligt lik en vanlig vetedeg.
Ta mig direkt till:
Vill du hellre baka utan vetestärkelse och mjölk? Här är mitt andra recept på glutenfria semlor.
Saftiga, goda och fluffiga semlor!
Degen är som vetedeg och bullarna kan bli som nybakade igen när de kommer från frysen. Läs mer om hur du gör under rubriken förvaring längst ner. Det är samma grundrecept som för kanel- och kardemummabullarna....men varför ändra på ett koncept som redan är bra?
Feedback jag fått om andra mjölmixer*
Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.
Jag bakar med Sempers mix
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
(ÄF) Går att baka utan ägg. Du behöver inte tillsätta något annat.
(NF) Nötfritt om du utesluter mandelmassa och ersätter med annat som vaniljkräm.
RECEPT
250° C
Ca 12-15 st runda bullar
Det är viktigt att du gräddar bullarna i två omgångar! Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen.
Första omgången gräddar du de i 4-5 minuter.
Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.
Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
50 gr röd jäst
75 gr smör
2 dl mjölk
1 dl kokt finriven potatis
1 dl vit sirap
1,5 tsk kardemumma
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg till degen och 1 ägg till pensling
1 pkt (500 gr) Sempers mix plus ca 0,5-1 dl till utbakning.
Grädde till semlorna. Jag brukar ha i lite vaniljsocker i grädden.
Fyllningar
Mandelmassa (köpt)
Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde tills det blir en mjuk konsistens.
Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk
Ekströms Marsanpulver (kok eller kallrörd)
Mjölk
Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.
Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.
Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.
Förbered
Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.
Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling. Ställ åt sidan.
Klicka här för jästips ifall du har kallt i köket eller bakar naturligt glutenfritt som kan behöva lite extra skjuts ibland eller om degen jäser dåligt.
Blanda till degen
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.
Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.
Häll nu i all mix och bearbeta till en deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk).
Mjöla bakbordet med resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Den ska kännas precis som en vetedeg i övrigt.
Baka
Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna.
Sätt ugnen på 250°C
Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.
Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 4-5 minuter.
Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter. Om ugnen ger dåligt med färg, kan du ev sätt in plåten ett hack högre upp i ugnen. Kolla i din manual. Oftast finns det två lägen som räknas som mitten.
Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.
OBS! Bullarna ska ha fått en gyllenbrun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna.
Servera
Vispa grädden
Skär av toppen på bullarna
Ta ur inkråmet
Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan
Spritsa den fluffiga grädden ovanpå
Dofta över florsocker (jag brukar använda en tesil)
Njuuuut! ;)
Förvaring
De färska bullarna klarar sig nästan en hel dag i plastburk med lock på. De klarar sig även med mandelmassa och grädde i kylen någon timme eller två (kanske fler timmar, men jag har inte provat). Om du fryser in dem, kan du tina de genom att låt de tina i plastpåsen. Alternativt kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade, så blir de mjuka och saftiga igen. Om de skulle ha blivit torra kan de även då micras för att bli mjuka och goda igen.
Comments