top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU FÅR SAFTIGA GLUTENFRIA SEMLOR

Uppdaterat: 19 jan. 2020


Baka bullar med potatis? Smakar det inte potatis då?

För ett tag sedan kom en glad tjej som heter Anna hem till mig. Hon hade precis startat en Podcast som heter ”Annas baktankar” och handlar om bakning. Det skulle bli hennes andra avsnitt och denna gång skulle det handla om mitt recept på glutenfria semlor med potatis.

Eftersom det var tidig förmiddag och jag inte orkade skutta ur min säng för att baka i ottan, tog jag fram några bullar från frysen och tinade upp lite lätt i micron. Glutenfria bullar har en tendens att inte bli så bra efter att de har varit frysta, men det är just det som är så bra med detta recept. Man känner inte att de har varit frysta. De var dessutom både gluten- och mjölkfria, eftersom jag själv inte tål mjölkprotein längre.


Glutenfria semlor

Bild: Annas baktankar

Jag berättar om vad gluten är, vad det finns för glutenfria mixer och delar med mig av 10 glutenfria baktips som ger dig saftiga glutenfria bullar.

Vill du veta vad Anna tyckte om bullarna och höra mer om potatismysteriet? Du hittar allt i bloggen Annas baktankar Podcasten finns även hos Itunes, Spotify och i din egen podcast-app. Du söker bara på Annas baktankar, så dyker den upp där.

Här är ett Facebook-inlägg med mina semlor bakade på potatis som jag lade upp på Facebook för ett tag sedan.Det här Facebook-inlägget såg jag häromdagen. Jag blir lika glad varje gång jag ser mina läsare skriva om sina lyckade resultat.

Jag har tyckt att semlorna på Kusten är klar-bloggen har verkat så meckiga att göra , med kokt potatis och grädda två ggr och allt vad det är. Men idag hade jag potatis över, dottern ville ha semla och eftersom inga andra blivit goda (det ska även vara mjölk- och sojafritt) så gjorde jag ett försök. Det var SÅ gott!!! 😋 Kommer aldrig baka andra bullar igen.

Liv Thalén

Tycker du om mitt recept? Dela gärna vidare i sociala medier.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page