top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

PEPPARKAKSBYGGE

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hoppas du också fick en mysig 2a Advent :)

Idag kom mina systerbarn på besök för att bygga pepparkakshus och det är lika roligt varje år.

Mallarna till huset och granen köpte jag på Lagerhaus och släden har min systerson tillverkat genom att rita egna mallar. Kristyren vispade vi till hårt marängliknande skum, så att den blev lättare att spritsa. Det blir t.ex. mycket lättare att göra istappar om man tillreder kristyren på det sättet. Sedan satte vi ihop byggena och ställde figurerna på brickan med smält socker. Några paket ville vi ju också ha, så vi slog in sockerbitar i julpapper. Om du tittar noga, kan du se en liten damm till vänster med små fotspår på. Det är en spegel som ligger under snön som precis dalat ner från himmelen.....vi avslutar alltid glatt med att skaka ner florsocker från tesilar och samtidigt sjunga "Nej se det snöar...". I alla år har de delat upp huset på två, så den vänstra sidan har min systerdotter gjort och den högra sidan har min systerson gjort.

Ju äldre de blir desto mer vill de avancera, så vi pratade om att köpa en större bricka för att kunna bygga en liten by nästa år. Vi får se hur det går, men det är kul att spana vidare och mina systerbarn har kreativa idéer. Kanske man kan hitta något roligt redan på Julrean?

Om du undrar över godiset, så fick vi köpa lösgodis med spårämnen i pga tidsbrist.

De är så pass stora nu så de visste att de inte kunde äta detta, men de fick annat gott godis istället. Det hör ju till att äta godis när man bygger pepparkakshus, eller hur ;)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page