top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FORSKNING OM CELIAKI - GLUTENINTOLERANS


Hej!

När jag publicerade bloggen fick jag frågan "Varför får man celiaki?"

Det är ingen lätt fråga, för egentligen är det ingen som vet till 100%. Eller om jag säger så här....man tror sig veta en viss sak om celiaki till 100% som senare visar sig inte vara så eftersom de gjort nya upptäckter. Forskare gör nya upptäckter längs vägen hela tiden.

Det finns en oerhörd mängd med information på nätet som inte alltid är tillförlitlig, så jag frågade Svenska Celiakiförbundet om de kunde hjälpa mig att få fram information jag kan dela med mig av till dig. Det finns information på deras hemsida men den är egentligen bara kortfattad. När jag hade frågat fick jag en högst obegriplig information som nog bara var ämnad för läkare, så jag frågade igen. Då skrev de ett mail till det Vetenskapliga rådet men de fick dessvärre inget svar, så de bad mig kontakta Vetenskapliga rådet själv eftersom de är underbemannade på deras kansli och tyvärr inte har möjlighet att leta efter forskningsrapporter. Sagt och gjort så skrev jag till de också...men utan framgång.

Under tiden hittade jag en film på Youtube där svenska forskare gör en presentation i ämnet. Jag kan väl tycka att det inte hade gjort något om de hade lärt sig presentationsteknik också, men det här är det bästa jag kan få fram till dig just nu som förhoppningsvis kan täcka in det mesta på flera nivåer. Presentationen är ca 40 minuter lång, men du får veta en hel del bara de första 20 minuterna.

Om du känner till en film som är kort och samtidigt tillräckligt bra för att även den lätt ointresserade ska få upp ögonen, får du gärna kontakta mig! Det hade varit riktigt bra att kunna hänvisa till den som nydiagnostiserad eller när man inte blir tagen på allvar eller har lust och tid att förklara. Ibland frågar folk för att vara trevliga men inte orkar lyssna och då känns det minst sagt tröstlöst att stå där och berätta utan att de egentligen tar in det man säger. Då vill jag bara avsluta det hela med att säga "Jag kan skicka dig en länk" och samtidigt veta att det är en information som personen faktiskt kommer att ta in om hen ser den. Det är även ofta som frågorna naturligt uppstår vid matbordet och det är väl ingen som tycker att det är så trevligt att prata om tarmar och magproblem just då.

En film som alla vill se och som sprider sig som ringar på vattnet hade ju varit toppen!

Eller hur? :) ...men det kommer nog bara att hända om någon känner sig utmanad. Ett examensarbete för någon kanske? ;)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page