top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

TOTTAS GLUTENFRIA MC-TUR


Hejsan!

När jag såg att t0tta tipsade om en glutenfri laxtallrik på "Sillaludan" i en liten by som heter Hög, frågade jag henne om hon hade lust att gästblogga och berätta om hennes MC-tur och glutenfria upptäckter längs vägen. Det ville hon gärna, så här kommer hennes berättelse :)

Bilder och karta Klicka här

t0tta:

Hallå i sommarvärmen!

Sommaren har dragit igång på allvar och även vi glutisar vill ju ut och njuta av landskapet. Med anledning av det, har jag fått den stora äran att gästblogga.

I min och min sambos fall har det än så länge mest blivit turer på motorcykel. Så jag vill tipsa om 3 ställen i Skåne vi har varit på hittills, där man kan äta glutenfritt.

Först var vi på en träff med Moto Guzzi-klubben på ”Hanksville Farm”, precis utanför Svalöv.

De hade jättebra koll och både buffén och chilin de serverade var glutenfria.

När vi körde ut på skånerundan med Guzzigänget, så gjorde vi ett stopp på ”Café utsikten” utanför Båstad och ca hälften av deras rätter var glutenfria. Usikten är näst intill oslagbar.

Det tredje tipset är i lilla samhället Hög, som ligger precis på gränsen till Löddeköpinge. Där finns en vikingaby med en runda man kan gå om lusten faller på och ett litet museum. Där har de träff för motorfordon varje tisdag, hela sommaren. Tidigare år har det gått att få korv med mos (och det kan man fortfarande) men ”Sillaludan” har inte haft glutenfritt tidigare (till en fiskälskares förtret). Till min stora glädje hade de ändrat detta i år, så förutom att spatsera runt och titta på jänkebilar, veteranbilar, motorcyklar, ”bananbilar” och ibland även flygplan eller ta sig en tur i helikopter, så kan man dessutom äta sig mätt på en god laxtallrik med kall sås och kokt potatis. Riktigt gott och slår ju verkligen korv med mos.

När jag ändå babblar sönder Virginias blogg, så kan jag passa på att nämna ett ställe i Höganäs som heter ”Garage”. Ett väldigt amerikainspirerat ställe och de har superkoll på vad gluten är. De har kanske inget glasklart på menyn för oss men de är mer än villiga att plocka ihop en rätt som fungerar, oavsett vad man inte kan äta. Och de gör det med ett leende. Nästan så jag fick en tår i ögat av bemötandet.

Gästbloggare t0tta http://t0tta.blogg.se önskar er en underbar glutenfri sommar med massor av god mat och roliga upplevelser.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page