top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

ERIN BLOGGAR OM NEW YORK


The article is also translated in to English!

Hej,

Denna gången har jag bjudit in Erin Smith som gästbloggare.

Erin bor i New York och har en hemsida hon kallar Glutenfree Globetrotter. Hon reser mycket och delar med sig av sina kartor som hon uppdaterar efter hand med restauranger mm där man kan få glutenfritt. Jag kommer att besöka New York för första gången i vinter, strax innan jag åker till Florida för att fira Julen med mina släktingar. Då kommer Erin och jag att försöka passa på att träffas. Det ser jag fram emot! :)

Hon har gjort en karta över New York City, där du kan hitta fler ställen Klicka här

Du kan även hitta mycket annat smått och gott i hennes blogg under fliken Gluten-free in NYC. Längre ner finns länkar till hennes blogg, hemsidor och mer information att få om henne.

Jag har även länkat till hennes karta på min sida som du hittar under fliken "Globetrotter Utomlands" ovan.

This time I invited Erin Smith as my guest blogger.

Erin lives in New York and has a website called Gluten free Globetrotter.

She travels a lot and shares her maps which she is updating from day to day with restaurants etc where you can find gluten-free alternatives. I will visit New York for my first time this winter right before I will go to Florida for celebrating Christmas with my relatives. Erin and I will try to meet up when I'm in New York. I'm looking forward to it! :)

She has created a map over New York City, where you can find more restaurants and cafes Click here. You can also find a lot more on her blog under the tag Gluten-free in NYC. Down below you will find links to her blog and web-sites and also more information to read about her.

I have also linked to her map from my page that you can find on "Globetrotter Utomlands" (Globetrotter abroad). See tags above.

Att äta globalt och glutenfritt i New York

En av sakerna jag gillar med mest med New York City är det stora utbudet av mat, som är tillgänglig från hela världen. Du behöver inte gå långt för att hitta glutenfri mexikansk, italiensk, spansk, colombiansk, venezuela, asiatisk eller indisk mat. Ibland är dessa restauranger bara några steg ifrån varandra och ditt svåraste beslut den kvällen är att besluta dig för vilken mat du är sugen på att äta. Du kan bokstavligen resa jorden runt med bara en LIRR biljett, ett Metrocard och en tunnelbanekarta.

Se till att ringa i förväg när du vill äta ute för att höra om restaurangen är öppen och kan ta emot glutenfria förfrågningar. Be då att få prata med chefen innan du gör din bokning och uttryck din oro. När du kommer fram till restaurangen, berättar du för serveringspersonalen och chefen att du behöver glutenfri mat och fråga hur din måltid kommer att hanteras och lagas till. Se även till att serveringspersonalen förstår att du har celiaki och att glutenfritt inte är en preferens utan en nödvändighet.

Här är några av mina personliga globala och glutenfria förslag på vad du kan äta för middag i New York City.

Eating Globally Gluten-Free in New York City

One of my favorite things about New York City is the wide variety of food available from around the globe. You don’t have to go far to find gluten-free Mexican, Italian, Spanish, Colombian, Venezuelan, Asian, or Indian food. Sometimes these restaurants are just steps from one another and your hardest decision to make that night is what exactly you are in the mood to eat for dinner. You can literally travel the globe through food with nothing more than a LIRR ticket, a Metrocard and a subway map.

When dining out, be sure to call ahead to make sure the restaurant is open and can accommodate gluten-free requests. Ask to talk to the manager before making your reservation and express your concerns. When you arrive at the restaurant, talk to your server and the manager about eating gluten-free and ask how your meal will be prepared. Make sure to let the staff know you have celiac disease and that gluten-free isn’t a preference but a necessity.

Here are some of my personal global gluten-free suggestions for dining in New York City.

ITALIEN - ITALY

Risotteria

270 Bleecker Street, Manhattan

212-924-6664

Omfattande glutenfri meny inklusive risotto, panini, pizza och de bästa GF brödpinnar i världen!

Extensive gluten-free menu including risotto, panini, pizza, and the best GF breadsticks in the world!

Bistango

415 Third Avenue, Manhattan

212-725-8484

Glutenfri pasta, fylld pasta, pizza, bröd, desserter och öl

Gluten-free pastas, stuffed pastas, pizza, bread, desserts and beer

Keste

271 Bleecker Street, Manhattan

212-243-1500

Stenugnsbakad pizza

Brick-oven pizza senza gluten (gluten-free)

Pala Pizza

198 Allen Street, Manhattan

212-614-7252

Glutenfri meny inklusive antipasto, pasta, pizza och veganalternativ

Gluten-free menu including antipasto, pasta, pizza and vegan options

Del Posto

85 10th Avenue, Manhattan

212-497-8090

En Michelin-stjärnig gourmetrestaurang som är perfekt för ett speciellt tillfälle.

A Michelin-star rated, gourmet restaurant that is perfect for a special occasion.

Davio’s Steakhouse

447 Lexington Avenue, Manhattan

212-661-4810

Ett norditalienskt steakhouse som serverar fisk, kött och glutenfri pasta

A northern Italian steakhouse that serves fish, meat and gluten-free pastas

MEXICO - MEXICO

Rosa Mexicano

9 East 18th Street, Manhattan

212-533-3350

En separat glutenfri meny, läckra drinkar och ett sidobord med förberedd guacamole (Union Square är den mest glutenfrivänliga platsen)

A separate gluten-free menu, delicious cocktails and table-side guacamole preparation (Union Square location is the most gluten-free friendly)

Rocking Horse Cafe

182 8th Avenue, Manhattan

212-463-9511

En livlig mexikansk restaurang med alla glutenfria produkter tydligt markerade på menyn

A lively Mexican restaurant with all gluten-free items clearly marked on menu

GREKLAND - GREECE

Ovelia

34-01 30th Avenue, Astoria, Queens

718-721-7217

En certifierad glutenfri meny med traditionell grekisk mat med hemlagad korv som är fantastisk.

A certified gluten-free menu with a traditional Greek food with homemade sausage that is amazing.

LATINAMERIKA - LATIN AMERIKA

Bogota Latin Bistro

141 5th Avenue, Park Slope, Brooklyn

(718) 230-3805

Traditionell colombiansk kost inklusive arepas, empanadas av majsmjöl, patacones (kokbananer) och till och med två dedikerade glutenfria fritöser

Traditional Colombian fare including arepas, cornmeal empanadas, patacones (plaintains), and even two dedicated gluten-free fryers

Caracas Arepa Bar

Location 1: 291 Grand Street, Brooklyn

718-218-6050

Location 2: 93 1/2 East 7th Street, Manhattan

212.529.2314

Hemlagad Venezuela-mat inklusive arepas av 100% majsmjöl.

Homemade Venezuelan food including 100% cornmeal arepas.

INDIEN - INDIA

Hampton Chutney Company

Location 1: SOHO

68 Prince Street, Manhattan

212-226-9996

Location 2: West Side NYC

464 Amsterdam Avenue, Manhattan

212-362-5050

De har indiska dosas och uttapams från södra Indien

Featuring south Indian dosas and uttapams

ASIEN - ASIA

Lilli and Loo

92 Lexington Avenue, Manhattan

212-421-7800

Traditionell kinesisk mat och sushi med en helt glutenfri meny

Featuring traditional Chinese food and sushi with a full gluten-free menu

Erin Smith publicerade sin webbsida med glutenfri livsstil, Gluten-Free Fun, under 2007. Där delar hon recept, recensioner och personliga erfarenheter av att leva med celiaki i mer än trettio år. År 2011 lanserade hon Gluten-Free Globetrotter under en resa i Tjeckien . Där delar hon rese-tips, internationella resurser för celiaki, hjälp för planering av resväg och positiv uppmuntran för dem som lever med celiaki som vill resa glutenfritt över hela världen. Erin är ledande arrangör av NYC Celiac Disease Meetup group, som är en social gemenskap som vuxit till över 1800 medlemmar under de åtta åren hon har organiserat gruppen .

Erin Smith began her gluten-free lifestyle website, Gluten-Free Fun, in 2007. This website shares recipes, product reviews, and personal experiences of living with celiac for more than thirty years. In 2011, she launched Gluten-Free Globetrotter during a trip in the Czech Republic. Gluten-Free Globetrotter shares travel tips, international celiac resources, itinerary planning assistance, and positive encouragement to those living with celiac disease who want to travel (gluten-free) across the globe. Erin is the lead organizer of the NYC Celiac Disease Meetup group, a social community that has grown to over 1,800 members in the eight years she has been organizing the group.​​

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page