Sök
 • Virginia Küst

FOTOKURS PÅ DAGMAR’S KITCHEN

Uppdaterad: 18 jan 2020


Hejsan,

För några lördagar sedan var jag på en fotokurs på Dagmar's Kitchen. Jag ville lära mig att ta bra mat- och bakbilder till min blogg och på den här kursen skulle vi även få lära oss hur man kan ta vara på höstens dagsljus utan att behöva använda oss av blixt. Jag kan säga dig, att denna dagen var efterlängtad, eftersom jag hade fått tips om hennes blogg tidigare och tyckte om det jag såg. Hon har inte bara glutenfria recept, utan även underbara mat-bilder! Jag hade skrivit till Sonja och frågat när hon skulle ha nästa fotokurs men just då hade hon inga fler inplanerade....så nu när jag fick höra att hon skulle ha en kurs till hösten, hakade jag på direkt! Visserligen fotograferar jag sedan många år tillbaka....men mat behöver ett annat tänk, för det kan lätt bli platta och tråkiga bilder annars.

Det blev en härlig dag med mycket fokusering, inspiration och skratt!


När jag kom till Dagmar's Kitchen, möttes jag av flera glada matbloggare som också ville förbättra sina kunskaper inom matfotografering. I den fina trappan stod udda porslin och bestick som väntade på att bli fotograferade och i rummet bredvid stod ett fint uppdukat bord xmed mat-tallrikar och dekoration. Jag tog genast fram min Iphone för att a bilder på detta! Varför inte med min systemkamera? Ja, du....det undrar jag också :) Men sen tog jag fram den i alla fall.Hon hade förberett en meny som var anpassad för oss alla. Den var gluten- och mjölkfri och vegetarisk. Du kan hitta länken till recepten längre ner i bloggen.


Vi började kursen i köket där Sonja visade oss sitt favoritställe där hon tar sina mat-bilder.

Hon har letat upp ett ljus som fungerar bäst för henne men om det hinner bli mörkt har hon även en dagsljuslampa. Det blir ju fort mörkt på hösten och blixt är inte att föredra.


Hon berättade för oss hur hon går tillväga när hon tar bilder på mat. Vi fick lära oss hur man kan mjuka upp skuggor....att man kan ringla över en blandning av sirap och vatten eller olivolja över maten ifall man vill få blänk....att man kan sprinkla över olika ingredienser en bit ovanför maten så att det ser naturligt ut och att inte använda för många ingredienser så det ser rörigt ut på bilden. Det är rätt komiskt egentligen. På bild är det vackert när man sölar, men inte när man vill äta :)

Om man ska fotografera exempelvis glass eller soppa, ställer man fram allt och förbereder innan. När man sen häller upp soppan som man vill garnera, hinner man ta bilden innan garneringen sjunker eller vissnar.....ja vi fick många matnyttiga tips kan jag säga.
När hon visat oss hur man kan ta bilder utan att få det att se rörigt ut på bilden och samtidigt få med känslan man vill ha, fick vi hämta porslin och bestick och underlägg som tilltalade oss. Hon hade även flera korgar med tygbitar i alla valörer och mönster som många av oss letade oss igenom. Vi blev indelade i tre olika grupper som fick var sitt rum att stå och fotografera i. En grupp var i köket, en var i rummet intill hallen och en annan grupp var där dagsljuslampan stod. Alla var fullt fokuserade på det de lärt sig och att försöka få till en bra bild på sin kreation.


Jag och en till fick börja vid fönstret rummet intill hallen. Hon hade inhandlat gluten- och mjölkfritt bröd till mig som jag dekorerade med och istället för fetaost fick jag vackra groddar. Det var inte lätt att försöka få en bra bild kan jag säga. Ögat ser en sak, men när man ska ta bilden ser man en helt annan vy. Så här blev resultatet till slut.

En underbar förrätt med krispiga rödbetor och honungsvinägrett :)


När vi var klara, satte vi oss alla till bords igen för att äta upp våra kreationer som smakade riktigt fräscht och gott. Diskussionerna kretsade kring bloggar, mat och kursen naturligtvis.Efter förrätten var det dags att göra i ordning huvudrätten som bestod av morotssoppa med fräst palmkål som vi skulle plocka i hennes underbara trädgård. Som du kan se, var vi väldigt fokuserade.Denna gången fick jag stå i köket och jag förstår att det var hennes favoritplats. Det ljuset gjorde att allt blev så mycket enklare. Jag hade dessutom lärt mig från förra gången att vara snabb så att jag fick tag i den rekvisitan jag ville ha.

Innan jag hällde upp soppan, ställde jag allt på plats så som jag ville ha det och kameran stod på stativet, riktad mot motivet. Sonja hade fullt upp med att hjälpa alla och inspirera men just då stod hon i köket och värmde soppan och fräste på palmkålen. Jag såg en mandarin liggandes på hennes köksbänk och kom och tänka på att morotssoppan innehöll apelsin, så jag frågade fräckt om jag fick låna den. Hon gav mig då tipset att skala mandarinen och ringlade på lite olivolja....och se så läckert det blev! :)

Nu var det äntligen dags att äta upp den ljuvliga soppan! En apelsindoftande morotssoppa med kryddstarka kikärtor och snabbfräst palmkål. Vi satte oss vid bordet igen och diskussionerna och skratten fortsatte högljutt.


Vi var alla fortfarande uppspelta....men sen kom tröttheten! Ojojoj...så trött jag blev. Hon hade varnat oss innan och sa att vi inte var tvungna att fotografera efterrätten, men envis som jag är....gick jag nu till dagsljuslampan som stod och väntade på oss med sitt starka sken. Jag hade inte varit lika snabb att jaga rekvisita denna gången, så jag fick inte tag i färgerna jag ville ha och fick försöka göra så gott jag kunde. Det hade blivit mörkt ute och jag kom inte överens med lampan alls. Jag tyckte ljuset var alldeles för hårt och det stack i mina trötta ögon... Efter en stund blev de flesta klara och efter mycket om och men, fick jag ge upp. Så här blev bilden till slut.

Ugnsbakade äpplen med mandelfyllning. Det skulle vara vispad kokosgrädde till det, men det blev inte som tänkt. Om man ska vispa kokosgrädde, gäller det att bara vispa det tjocka....men det gjorde inget, för det var såååå gott även utan! :)


Jag funderade på vilken vitbalans jag skulle ha i bilderna denna gången.

Den första bilden nedan är enligt inställningarna på kameran som var auto just då och den undre bilden är efterbehandlad i Photoshop Element och inställd på dagsljus. Det blir en varmare ton med dagsljus och jag tyckte den passade in bättre här nu när det är höst, men det är ju en smaksak :)När jag kom hem, var jag så glad men helt slut i både kropp och huvud. Jag var bara tvungen att vila mig innan jag kunde praktisera det jag lärt mig. När jag väl hade fått tillbaka lite energi, tog jag fram mina mördegsfingrar som jag ville ha bilder på inför Halloween. Jag praktiserade och förberedde inför morgondagen då ljuset skulle komma tillbaka :)

Jag kan verkligen starkt rekommendera dig kursen och även recepten som Sonja lagt ut i sin blogg :) Klicka här för att komma till Dagmar's kitchen, så kan du även få se hennes vackra bilder på dessa maträtter.

#recept

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle