top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GRÖT MED ÄPPELPAJSMAK

Uppdaterat: 18 jan. 2020


GF, LF/MF, NF, ÄF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri och mjölkfri gröt

Det här var den godaste havregrynsgröten jag hittills smakat. Häromdagen satt jag och letade efter inspiration till nya frukostrecept på Pinterest. Har du inte tittat där ännu, så gör det! Där hittar du alla möjliga vackra bilder på allt från mode, heminredning, resor, bakverk och mat.

När jag såg ett flertal recept på Apple pie porridge (gröt med smak av äppelpaj) tänkte jag att jag bara måste testa det, men jag kunde inte bestämma mig för vilket recept jag ville följa...och eftersom jag ändå inte alltid följer recept, stängde jag ner datorn och började höfta istället. Resultatet blev riktigt gott!

OBS!

Idag har inte Oatly några glutenfria produkter. De innehåller upp till 100 ppm och det räknas som låg glutenhalt. Däremot har Gogreen glutenfri havremjölk.

Ingredienser för en portion

1 st skalat och skivat äpple

1 tsk kanel

2 krm kardemumma

0,5 krm salt

2 msk vatten

Ca 1 tsk - 1 msk lönnsirap och lite till vid servering. Lönnsirap ger en knäckigare smak än vanlig sirap.

1 dl havregryn (med glutenfri symbol)

2,5 dl vätska (Jag tog 2 dl vatten, 1 msk sojagrädde, 0,5 dl Gogreen's glutenfria havremjölk)

Förbered

 1. Skala och skiva äpplet

 2. Lägg äppelskivorna i en kastrull

 3. Häll över kanel, kardemumma, lönnsirap, salt, 2 msk vatten och rör om.

Tillaga

 1. Låt äpplena koka ca 5 min tills de blivit lite mjuka. Rör om då och då.

 2. Häll över havregrynen och resterande vätska

 3. Låt småkoka i ca 3 minuter. Rör om då och då så att gröten inte fastnar i botten.

Servera

Dekorera med några skivor krispigt äpple, kanel och lite lönnsirap och servera med mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller annan mjölkfri mjölk).

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page