top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

EN FANTASTISKT GOD MOJITO SORBET

Uppdaterat: 24 dec. 2020


NGF, GF, LF, MF, NF, (ALKOHOLFRI)


Mojitosorbet

En Mojitosorbet till julafton, nyårsafton eller som en fantastiskt god sommardessert.

Jag brukar göra alkoholfri Mojito sorbet till Julafton så att även barn kan få smaka på denna dessert. Första gången vände barnen tillbaka till köket efter att ha provsmakat sorbeten för att ge mig tummen upp och efter det blev desserten en tradition. Jag fick även glada tillrop från vuxna som blev sugna på att själva göra denna Mojito sorbet.

Det här receptet funkar både med och utan glassmaskin och även för de som inte tål rått ägg eller vill ha den alkoholfria varianten. Jag ställde en liten flaska rom på bordet så de vuxna fick välja om de ville ha en skvätt rom på eller ej. Den är så otroligt fräsch och god att jag därför vill dela dela det här receptet med er!

Jag önskar er ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Portioner: 5–6 portioner

Tid: 20 minuter + 3-4 timmar kylning

Ingredienser

2 1/2 dl socker 3 dl vatten 4–5 kvistar mynta 1 äggvita (stort ägg) Rivet skal av 2-3 limefrukter (är de väldigt små, tar du någon extra) 1 1/2 dl pressad lime (3–4 frukter) 1 msk fint hackade myntablad ev vit rom till servering

Tillred

 1. Häll upp vatten, socker och myntakvistar i en kastrull.

 2. Koka i cirka 5 minuter utan lock

 3. Sila bort myntan

 4. Vispa en äggvita till stadigt skum.

 5. Häll ner den heta sockerlagen i äggvitan lite i taget under vispning.

 6. Fortsätt vispa tills smeten har svalnat.

 7. Under tiden sockerlagen vispas river du skalet på limefrukterna, pressar lime och finhackar myntablad.

När sockerlagen svalnat

 1. Vispa/rör ner pressad lime, rivet skal och mycket fint hackade myntablad.

 2. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av någon ingrediens.

 3. Frys in i glassmaskin eller häll i en rostfri form och ställ i frysen. Om du valt rostfri form ska du röra om ungefär var 30:e minut tills sorbeten har stadgat sig. Det tar 3–4 timmar.

Tips!

Jag tog först en plastbunke för att jag inte trodde det skulle göra någon skillnad, men det frös inte så bra. Det funkade bättre när jag tog en kastrull med lock över. Lägg över sorbeten i den skålen du vill servera i när den fryst klart om du vill låta den stå kvar i frysen över natten, annars blir det svårt att få över sorbeten i serveringsskålen. Alternativt kan du låta den stå framme en liten stund så att den släpper från skålen innan du vänder den upp och ner på ett serveringsfat. Kom ihåg att täcka över den när den står i frysen så den inte tar smak av annat.

Servering

Servera sorbeten i glas, eventuellt med några stänk vit eller mörk rom över.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page