Sök
 • Virginia Küst

EN FANTASTISKT GOD MOJITO SORBET

Uppdaterad: 24 dec 2020


NGF, GF, LF, MF, NF, (ALKOHOLFRI)


Mojitosorbet

En Mojitosorbet till julafton, nyårsafton eller som en fantastiskt god sommardessert.

Jag brukar göra alkoholfri Mojito sorbet till Julafton så att även barn kan få smaka på denna dessert. Första gången vände barnen tillbaka till köket efter att ha provsmakat sorbeten för att ge mig tummen upp och efter det blev desserten en tradition. Jag fick även glada tillrop från vuxna som blev sugna på att själva göra denna Mojito sorbet.

Det här receptet funkar både med och utan glassmaskin och även för de som inte tål rått ägg eller vill ha den alkoholfria varianten. Jag ställde en liten flaska rom på bordet så de vuxna fick välja om de ville ha en skvätt rom på eller ej. Den är så otroligt fräsch och god att jag därför vill dela dela det här receptet med er!

Jag önskar er ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Portioner: 5–6 portioner

Tid: 20 minuter + 3-4 timmar kylning

Ingredienser

2 1/2 dl socker 3 dl vatten 4–5 kvistar mynta 1 äggvita (stort ägg) Rivet skal av 2-3 limefrukter (är de väldigt små, tar du någon extra) 1 1/2 dl pressad lime (3–4 frukter) 1 msk fint hackade myntablad ev vit rom till servering

Tillred

 1. Häll upp vatten, socker och myntakvistar i en kastrull.

 2. Koka i cirka 5 minuter utan lock

 3. Sila bort myntan

 4. Vispa en äggvita till stadigt skum.

 5. Häll ner den heta sockerlagen i äggvitan lite i taget under vispning.

 6. Fortsätt vispa tills smeten har svalnat.

 7. Under tiden sockerlagen vispas river du skalet på limefrukterna, pressar lime och finhackar myntablad.

När sockerlagen svalnat

 1. Vispa/rör ner pressad lime, rivet skal och mycket fint hackade myntablad.

 2. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av någon ingrediens.

 3. Frys in i glassmaskin eller häll i en rostfri form och ställ i frysen. Om du valt rostfri form ska du röra om ungefär var 30:e minut tills sorbeten har stadgat sig. Det tar 3–4 timmar.

Tips!

Jag tog först en plastbunke för att jag inte trodde det skulle göra någon skillnad, men det frös inte så bra. Det funkade bättre när jag tog en kastrull med lock över. Lägg över sorbeten i den skålen du vill servera i när den fryst klart om du vill låta den stå kvar i frysen över natten, annars blir det svårt att få över sorbeten i serveringsskålen. Alternativt kan du låta den stå framme en liten stund så att den släpper från skålen innan du vänder den upp och ner på ett serveringsfat. Kom ihåg att täcka över den när den står i frysen så den inte tar smak av annat.

Servering

Servera sorbeten i glas, eventuellt med några stänk vit eller mörk rom över.

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle