top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR MAN GÖR EN GIGANTISK GLUTENFRI KANELBULLE

Uppdaterat: 4 okt. 2022


GF, NGF*, LF*, MF*, NF, (ÄF)

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri megastor kanelbulle

Ta mig direkt till:


Världens största kanelbulle eller kanelbulle supersized som en del säger

Det finns ett kafé i mysiga Haga i Göteborg som många går till för att äta världens största bulle.


Min systerson och gick förbi där emellanåt och jag såg hans längtande blick efter de gigantiska bullarna i skyltfönstret. Han har nötallergi så vi kunde inte köpa bulle där eftersom de inte kunde garantera att det inte fanns spår av nötter i. Så jag brukade överraska honom med hembakad gigantisk kanelbulle emellanåt som han blev överlycklig över.


Senare föddes min systerdotter som fick diagnosen celiaki. Då provbakade jag fram ett glutenfritt recept så att hon också kunde få äta en stor bulle tillsammans med sin storebror. Hon tyckte det var jättespännande men gillade mer vanilj än kanel, så jag bakade en med vanilj och en med kanel.


Idag är de tonåringar och det var ett tag sedan jag bakade de här bullarna men nu fick de i alla fall varsin bulle igen. Precis som tidigare, så bakade jag en med kanel till honom och en med vanilj till henne. De båda blev lika glada som när de var barn och föräldrarna fick också smaka men bara en liten bit. Syrran skickade en bild och jag blev full i skratt eftersom hennes Kitchen Aid ser så liten ut.Glutenfria och mjölkfria megastora kanelbullar

Degen är lättarbetad och de stora glutenfria bullarna blir goda, saftiga och luftiga med en konsistens som vetedeg. Nedan kan du se steg för steg hur man gör dem. Jag bakar inte riktigt som de gör på kaféet för jag fyller bullen istället som när man gör vanliga kanelbullar utan att skära i själva degrullen.

Jag har fått feedback från andra på fler mjölmixer*

 • Finax röda blir bullarna bra på.

 • Semper mix fungerar jättebra!

 • Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk

 • Lailas blå (med vetestärkelse, utan mjölk. Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör/mjölkfritt margarin. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.

 • Finax blå (lågprotein, utan mjölk) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.

Jag bakar med Semper mix

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Nötter

(Ägg) Går att utesluta i kanelbullarna om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat.

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.


RECEPT

225° C mitt i ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.

1 megastor bulle (ca 30 cm i diameter)

2 megastora bullar (dubblera receptet) När du delar degen i två ska de väga ca 980 gr var.

Ingredienser

50 gr röd jäst

75 gr smör

2 dl mjölk

1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten).

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg till degen (går bra att utesluta om du inte tål ägg eftersom det är potatis i)

1 pkt (500 gr) Sempers mix plus 0,5-1dl mer mix till utbakning.


Kanelfyllning

150 gr smör

2 dl socker

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.

Vaniljfyllning

150 gr smör

1 dl socker

2 msk vaniljsocker

Garnering

1 ägg blandat med lite mjölk att pensla bullarna med

Pärlsocker till kanelbullarna

Bakplåtspapper

Förbered

 1. Sätt ugnen på 225°C

 2. Täck bakplåten med bakplåtspapper. Du behöver ett för själva bullen och ett till för att täcka plåten lite extra ifall fyllningen skulle läcka ut genom degen. Det går dock rätt lätt att få bort fyllningen som smält ut på plåten medan plåten fortfarande är varm.

 3. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling

 4. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

Blanda till degen

 1. Smula ner jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

 3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

 4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

 5. Häll nu i 500 gr mjölmix och bearbeta till en deg.

 6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

 7. Mjöla bakbordet lätt och knåda in ca 0,5-1dl mjölmix i degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna!

​Baka

Se även bilder längre ner

 1. Platta ut degen till en lång rektangel ca 60 cm eller mer. Den får inte bli för tunn för då smiter fyllningen ut genom degen när du gräddar den så låt den vara ca 1,5 cm tjock.

 2. Bred på fyllningen.

 3. Rulla ihop längden och låt skarven ligga neråt.

 4. Lägg bakplåtspapper strax intill och rulla över degrullen till bakplåtspapperet.

 5. Rulla ena änden till mitten och den andra änden runt mitten av bullen. Lämna luft emellan så det finns plats för den att jäsa.

 6. Nyp till i ändarna så fyllningen inte flyter ut sen när du gräddar den.

 7. Lägg den yttersta änden lite under bullen så den ligger kvar även vid gräddning.

 8. Dra bakplåtspapperet med bullen över till bakplåten.

 9. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

 10. Pensla bullen och dekorera med pärlsocker.

 11. Sätt den i mitten av ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.

 12. Grädda i ca 17-20 minuter.
Förvaring

Bullen håller sig saftig flera timmar men jag brukar säga till systerbarnen att frysa in det de inte orkar äta upp för den klarar sig inte i rumstemperatur i flera dagar. Fryser man in bullen mer än en gång kan det vara bra att packa ner den i två tätt slutna plastpåsar.

Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på dina bullar! @kustenarklar

Det är så kul och se när ni bakar efter mina recept.Vill du baka mindre kanelbullar istället?0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page