top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLAD HALLOWEEN!

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Nu är det snart dags för kakor, godis och en massa bus! Här kommer recept på läskiga häxfingrar, peppriga skelett och tips på godis och inspiration!


Glutenfria och mjölkfria häxfingrar

LÄSKIGA FINGRAR ELLER PEPPRIGA SKELETT


Glutenfria och mjölkfria häxfingrar


Glutenfria och mjölkfria pepparkakor

Klicka på bilderna för att komma till recepten

Båda kakorna är så lätta att baka att barnen kan göra sina egna fingrar och pepparkaksfigurer.

De är dessutom goda, glutenfria, laktosfria, äggfria, nötfria och mandelfria och mjölkfria (kan dock innehålla spår av mjölkprotein i mixen jag använder som är MixWells ljusa basmix).

Degen för fingrarna behöver bara vila en kvart och de finns i smakerna kanel, choklad/kanel och vanilj. Pepparkaksdegen behöver inte ens ligga ett helt dygn om man inte har tid att vänta. Det räcker att den ligger i kylen några timmar.

Det finns så mycket roligt man kan göra! Pinterest är ett hett tips. Det är där många av oss mat- och bakbloggare hämtar inspiration. Där finns allt från glutenfria kakor dekorerade med spindlar gjorda av choklad, pepparkakshus dekorerade med godis för Halloween, frukt som har fått tunga av jordgubbar och tänder av solrosfrön. Det knepiga är att utveckla gluten- och mjölkfria recept som blir bra.

GODIS


Glutenfritt godis

Undrar du vilket godis man kan köpa till Halloween? Förutom det du ser på bilden kan du hitta mycket mer glutenfritt! Du kan läsa innehållsförteckningen via sidorna nedan för att hitta rätt bland allt godis.

Karamellkungen har en sökfunktion där man först väljer vilket sorts godis man letar efter och sedan kan man läsa innehållförteckningen under respektive bild. Klicka här

Haribo har en sida där man informeras om deras produkters allergener och ytterligare en sida där det står mer om själva ingredienserna Klicka här

Goody Good Stuff gör gluten- och laktosfritt godis. De har en sida med innehållsförteckning för varje produkt. Klicka här

Malmö Chokladfabrik har choklad som är fri från gluten, mjölk, ägg, soja, nötter och mandlar. Enligt mig smakar den otroligt mycket godare än Plamils. Klicka här

Laqcuot har gluten- och laktosfri choklad. Klicka här

Tips!

Om du vill köpa lösgodis och är orolig för kontaminering (t.e.x fått gluten/mjölk/nötter på sig) kan man först se ut vilket godis man skulle vilja ha via länkarna ovan. Sen kan man fråga i affären efter oöppnade förpackningar som man tar godiset ur. Finns det ingen ren spade kan du ta en plastpåse att plocka godiset med istället. Jag brukar få ett OK om jag förklarar varför.

Vill du bjuda en gäst på godis är det bättre att köpa hela obrutna förpackningar som den bjudne kan läsa innehållsförpackningen på. Då kan både du och gästen känna er säkra på att ingen olycka händer.

Kom ihåg att alltid läsa på innehållsförteckningen ifall recept, råvaror, leverantörer eller processen i fabriken har ändrats hos tillverkaren! Det är den som gäller oavsett vad som står på tillverkarnas hemsida. Ibland hinner de nämligen inte uppdatera hemsidan eller så får du tag i en förpackning med nyare eller äldre produktionsdatum.

Är du osäker på en ingrediens kan du ladda ner appen Ingredienslexikon som ger dig svar på om den t.ex. innehåller gluten eller mjölk.

Jag önskar er en riktigt glad Halloween med mycket roligt bus och godis!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page