top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

MAT FÖR LIVET 2016

Uppdaterat: 18 jan. 2020En bild på Iréne med matmässan i bakgrunden

Hejsan!

Var du på Mat för livet mässan som Celiakiföreningen i Stockholms län anordnade i Kista i år?

Varje år kommer ca 60 utställare. I år kom det 62 utställare och nästan 3200 besökare.

Iréne Jonson som du kan se på bilden ovan är ordförande för föreningen. Hon fick diagnosen Celiaki 1989 och gick med i styrelsen 1990. Året därpå blev hon ordförande och sen har det bara rullat på. En sommar fick hon idén att ha en mat-mässa och med hjälp av styrelsen blev det den 21:a gången i år. Hon organiserar kaféts och restaurangens utbud så alla besökare kan köpa glutenfritt fika och mat.

Guldaxet delas ut av föreningen varje år och det har de gjort sedan 1991. Guldaxet får en person eller företag som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten, laktos, mjölk eller soja och i år fick TiFood priset.


Bild på affischen med Guldaxets vinnare

Efter mässan skickar föreningen ut en enkät för att få feedback på sin mässa. I år testade man t.ex. att ha längre öppettider på fredagen efter utställarnas önskemål.

Jag hade gärna haft en liten karta i handen eller app för att se var alla utställare stod så jag kunde planera tiden bättre. Hade det bara handlat om att provsmaka hade jag nog hunnit men jag fotograferar gärna också och pratar med utställare för att få information att dela med mig av. När jag gick på mässan träffade jag även vänner och bekanta som jag inte sett på ett tag och några av mina läsare som var kul att träffa live. Tiden går ju fort när man har roligt. Jo, just det ja! Jag passade på att göra en liten film till föreningens hemsida om mässan. Det var en idé jag fick som bestämdes samma dag. Kan ju vara kul och höra vad andra besökare tycker också eller hur? Du kan se den om du klickar här.

Lysings

Det första jag såg när jag kom in i hallen var den rosa frysbilen som Lysings konditori har. Man såg den från det andra hållet men bilden jag tog blev inte bra så jag fick låna den här bilden av Lysings.


Lånad bild av Lysings på deras frysbil/monter

Oj, vad de hade bullat upp! Där stod ett långbord med godsaker som färska kondisbitar, pepparkakor, jullimpor, småkakor, godis och mycket mer. Smakproverna låg i korgar bak på frysbilen så det blev inte så trångt. Upplägget var så spännande och trevligt!


Bild på Lysings frysbil/monter

Deras största nyhet är att de flyttar all den glutenfria produktionen till nya lokaler. Eftersom efterfrågan ökar på naturligt glutenfritt och även mjölkfritt så räknar de med att utöka sortimentet på dessa produkter under våren. Det ser jag fram emot så jag också kan få smaka deras omtalade bakverk! Försäljningen kommer även i framtiden att ske genom frysbilen, återförsäljare och på konditoriet i Ödeshög.

Ballongmagi

Jisses så många ballonger som blåstes upp på mässan!


Bild på ballongkreation som lottas ut

Visserligen pustade Ballongprinsessan Maria som om hon blåste upp de stora kreationerna själv men som tur var använde hon sig av gastuber. Jag kan i och för sig tänka mig att det var jobbigt ändå med tanke på att hon inte fick en minut över till annat än att blåsa upp fina ballonger till alla barn som var lyriska. Ballongmagi är en ideell förening som använder vinsten för att göra kostnadsfria besök på barnsjukhus.

Fria

Nyheten för i år är Havrelimpan som heter Skog och mark.


Bild på Frias monter bland andra utställare

Limpan har samma konsistens som deras andra limpor men om du rostar skivorna kan du få till det lilla extra med frasiga kanter. Något som är mångas favorit än idag är deras pepparkaksmuffins.

Gröna kassen

Detta verkar vara en riktigt trevlig matkasse där man kan välja på att beställa valfria produkter eller menyer. Bilden är lånad av Gröna Kassen.


En lånad bild från Gröna kassen

De har en glutenfri kasse som kan beställas till 1-4 personer. Allt i den är glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt (veganskt) och målet är att få allt ekologiskt, närodlat och närproducerat. Tofutillverkaren är svensk och tempeh är svensk även den. De har heller ingen havre eller vete i sina produkter i den glutenfria kassen, så det borde vara grönt för alla att köpa denna matkasse.

Ecoviva

Ecoviva har vunnit bäst i test flera år och har även vunnit designpriset Bag of the Year 2016.


Bild på Ecovivias monter

Av fem matkassar har de två som är gluten- och laktosfria. Målet är att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt, närproducerat, svenskt och kravmärkt. De berättade även att deras leveranser är flexibla ifall man ska resa bort eller så. De har en julbordskasse just nu men den är inte helt glutenfri då knäckebrödet är bakat med gluten och kryddpåsen och rödkålen kan innehålla spår av gluten. De rekommenderar att alltid läsa på innehållsdeklarationen om man har någon form av allergi. Det kan nämligen hända att de någon gång behöver byta ut produkter när det uppstår brist eller om leverantören ändrar innehållsförteckningen.

SCUF

Här stod ett glatt gäng som var alerta!


Bild på SCUFs monter

Så fort det kom förbi barn och ungdomar var de framme och informerade om SCUF och deras aktiviteter. I januari kan man exempelvis hänga med upp till Sälen och träffa nya vänner med glutenintolerans från både Sverige och Norge. Du kan läsa mer om SCUF om du klickar här

Sevan

Svenska bönder vill återinföra svenska baljväxter från förr så Sevan fick en förfrågan om de kunde göra falafel av gråärtan.


Bild på Sevans monter

De berättade för mig att man använde den istället för bruna bönor förr i tiden och att den odlas på Öland nu. De erbjöd provsmaker av falafel gjorda på rödbeta och gråärta. Jag provsmakade båda två och jag tyckte nog att gråärtan smakade likt kikärtan fast med en jordig touch.

Allergimat.com

Här sålde de ett flertal mjölkfria produkter.


Bild på Allergimat.coms monter

Jag har ju sett den mjölkfria och spritsbara vispgrädden från Tyskland förut men har letat utan att lyckas hitta den igen. Nu stod den mitt framför näsan på mig och jag såg den som tur var från långt håll trots att jag inte hade glasögon på mig (märkligt att man ibland ser och ibland inte). De hade även vispbar och spritsbar kokosgrädde där, så jag köpte med mig både och. Det är visserligen palmolja och en massa E-ämnen i men just mjölkfri vispgrädde utan kokossmak vill jag testa för att spritsa tårtor och göra fluff med...och vi äter ju inte tårta så många gånger om året. Vi har ju flera allergier och glutenintolerans i familjen (min syster, systerbarn och jag) så att baka en tårta för alla har inte varit så lätt. Den mjölkfria vispgrädden innehåller ingen gluten, mjölk, ägg eller soja.

Vegan choklad och Jacquot

Det är svårt att få tag i god vit choklad som inte innehåller varken gluten eller mjölk.


Bild på monter med choklad

Här fanns det fyra sorters choklad upplagt på en bricka att smaka från. Förutom mörk och vit Vegan choklad (gluten- och mjölkfri) är även Jacquots gluten- och laktosfria dessertchoklad en nyhet för i år. Skillnaden mellan Jacquots vita choklad och vita dessertchoklad är att den senare inte innehåller någon crisp just för att kunna användas i bakverk och desserter. Det var bra att de gick runt med en bricka för då föll det sig naturligt för besökaren att prata med utställaren, samtidigt som utställaren kunde marknadsföra sig mer personligt.

Godis

Ett måste enligt många besökare


Bild på monter med godisremmar

Det är en stor efterfrågan på godisremmar så det var väl tur att de var med på denna mässan också. Det är många som gärna vill att de även kommer till fler marknader också....och gissa vad! De har planer på att komma till Göteborgs Kulturkalas nästa år!

Planti

En konkurrent till Alpro


Bild på Plantis monter

Deras soygurt gillar jag skarpt. Utöver de smaksatta sorterna har de den ekologiska osötade soygurten som liknar filmjölk. Blandar man ut den med lite citronsyra eller ättika så blir den ännu syrligare och som bonus försvinner lite av sojasmaken också. De hade varit noga med att skriva en liten skylt att chokladdrycken de delade ut inte var glutenfri då den inte är gjord på ren havre. Det är tyvärr för dyrt att köpa in ren havre än så länge.

GB

En härlig stämning!


Bild på GBs monter

Här kunde man provsmaka både Rice och Tofuglass i paket men de två glassarna som var nyheter för i år och som jag saknar på Pressbyråerna fanns inte med. Tofuline Päronpinne och Toffeestruten har jag bara sett i en enda kiosk i Göteborg (på Volvo) än så länge. Jag tror de skulle bli många andras favoriter också om man fick en chans att smaka.

Crispino

Deras pizza var en klar favorit bland pizzor hos besökarna jag mötte.


Bild på Crispinos monter

Förutom att man kan beställa pizzabottnar själv, kan man avnjuta de på restaurang Vapino.

Jag kunde inte provsmaka då jag inte tål mjölk så jag längtade bort till Pir Kro i Gränna ett litet tag.

Vi älskar glutenfritt

De delade ut goodiebags om man tecknade en prenumeration.


Bild på Vi älskar glutenfritts monter

Redaktionen för tidningen Vi älskar glutenfritt var på plats också. Av någon anledning såg jag de inte förrän mot slutet av min runda trots att de stod närmast entrén till lokalen. Kanske för att det stod en stor rollup med ett annat företags namn framför de i början av öppettiden samt att de försvann lite bredvid Crispinos stora monter...eller för att jag inte hade glasögonen på mig? Bloggaren Annelie Andersson (Glutenfria godsaker) som ni ser i mitten på bilden var med också och bakade bullar på scen. Iréne (till vänster) fick vara med på bild eftersom hon ändå var där just då och de andra tyvärr hade hunnit avsluta för dagen.

Det fanns många fler utställare på plats! Mällby Lantgård som bakar ekologiskt och naturligt glutenfritt, Heléns Glutenfria, Karamelltillverkare som visade barnen hur man gör egna klubbor, Magasin som Mattrenden och Butikstrender, ett flertal bakboksförfattare och många fler. Klicka här för att se listan med alla utställare. Nästa gång går jag en dag då det är öppet fler timmar.

I år valde jag faktiskt ingen favorit men jag kan säga som så här. Det var roligt att se så många nya utställare i år och att kreativiteten har ökat inom den glutenfria världen. Det börjar närma sig en värld jag kände igen då jag tålde gluten och mjölk.

I nästa inlägg kommer du att kunna läsa om min weekend i Stockholm då det hände så mycket mer.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page