top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

MER AV STOCKHOLM

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hejsan,

En så otroligt underbar helg jag fick i Stockholm när jag var där senast!

Det var ju inte bara Mat för livet jag besökte utan det hände så mycket mer.

Restaurang Räkan

Jag besökte en restaurang som heter Räkan trots varningar till mig som bor i Göteborg. Det hette att ”det ligger ju i Stockholm”.


Glutenfritt i Stockholm - Restaurang Räkan

Naturligtvis blev jag ju extra nyfiken och kunde inte låta bli att gå dit. Gissa vad jag fick för svar när jag frågade varifrån fisken kom och om den var färsk? Göteborg! De får leveranser från Göteborg varje dag!Glutenfritt i Stockholm - Restaurang Räkan

Maten kan jag verkligen rekommendera och det glutenfria brödet skickade jag ut igen....men inte för att det var dåligt, utan för att jag inte trodde på att det var glutenfritt. Däremot innehåller det en liten del mjölkpulver så tål du inte det ska du inte äta av det brödet.

Under Kastanjen

Dagen därpå var det dags för fotografering utanför Under Kastanjen. Jag hade nämligen fått frågan om jag kunde tänkas att bli fotograferad med ett fat Lussekatter eftersom de bakar dem efter mitt recept.


Glutenfria lussebullar på Under Kastanjen i Stockholm

Fotograf Therese Kärrman

Du har väl inte missat kakbuffén de har? Allt detta är glutenfritt och två av dem är även mjölkfria.


Glutenfritt på Under Kastanjen i Stockholm

Fotograf Therese Kärrman

Jag tog det säkra före det osäkra och passade på att äta lite lunch på Under Kastanjen innan jag gick vidare till Polkagriskokeriet som också ligger i Gamla stan.

Polkagris Kokeri


Polkagris kokeri i Stockholm


Polkagris kokeri i Stockholm

Jag frågade om de hade några alldeles nygjorda för att kunna få äta de medan de var så där gott sega. Då svarade de att alla deras polkagrisar är lite mer sega än de i Gränna för att de ändrat på receptet lite. En sån lycka!

Essensfabriken

Något mer jag bara var tvungen att besöka efter att ha beställt därifrån ett antal gånger var Essensfabriken.


Essensfabriken i Stockholm

Det är en liten butik med en trappa ner som har en massa kryddor och aromer för exempelvis allergiker som gräddkola, champagne, smör, hasselnöt, mandel mfl.


Essensfabriken i Stockholm

De hade många gånger fått höra att göteborgare saknar en kryddaffär i Göteborg men då tror jag inte de vet om Curry house på Haga Nygata. Det är inte det första man ser när man går in för hyllorna står längst in. Där finns övervägande indiska kryddor men det finns även kryddor från fler länder.

Ölprovning

Kvällen avslutades med ett återbesök i Gamla stan på Under Kastanjen där det vankades ölprovning. När jag närmade mig kvarteret hörde jag en vacker stämma och såg en stor folksamling som såg ut att titta på en vägg med högtalare...tills jag upptäcker att det står någon i fönstret och sjunger. Det stod nr 2 på fönstret och visade sig vara en del av Adventskalendern. Nästa gång skulle lucka 3 öppnas någon annanstans.


Nu tillbaka till ölprovningen. Petra Reimers (till vänster) som startade FB-gruppen glutenfri öl initierade detta event och med hjälp av Therese Larsson (i mitten) och det blev riktigt lyckat.


Glutenfri ölprovning i Stockholm

Vi fick flera sorters glutenfri öl att provsmaka på samt en lista att fylla i.


Glutenfri ölprovning i Stockholm

Till det serverades det var sin hamburgare med pommes.Glutenfri ölprovning i Stockholm

Håll ögonen öppna för det blir nog ölprovning snart igen!

Sabrering

Inte nog med det, så lärde Therese mig att sabrera champagne med grimma på!


Sabrerad champagneflaska

Fåfängan

Sista dagen åt jag brunch med en vän på Fåfängan som ligger högt uppe på ett berg med utsikt över Stockholm.


Utsikt från Fåfängan i Stockholm

Det var mysigt att se utsikten genom fönstret när man åt.


De hade en stor buffé med varm och kall mat av alla de slag och ett dessertbord på det. Det står lite bakverk och bröd med gluten i på en separat plats men allt det andra är glutenfritt. Mycket av det glutenfria är även laktosfritt och mjölkfritt.


Glutenfritt på Fåfängan i Stockholm

Dessertbordet såg frestande ut men pryddes av Sempers pepparkakor, någon slags torr chokladkaka och stum och stabbig äppelkaka. Fast det fanns en del annat gott och man behöver ju inte äta av precis allt som står på bordet.


Glutenfritt på Fåfängan i Stockholm

Vid sidan av dessertbordet kan man steka gluten- och laktosfria plättar om man vill.


Glutenfritt på Fåfängan i Stockholm

Det var mysigt där och personalen var mycket trevliga och serviceminded.


Glutenfritt på Fåfängan i Stockholm

Maten var rätt god men jag saknade en del rätter. Mätt blev jag i alla fall och kan tänka mig att åka dit en vår eller sommar igen.

SJ

När jag tog tåget hem igen passade jag på att kolla glutenfritt utbud i serveringsvagnen.


Glutenfritt på SJ tåg

Där fanns en del att välja på om man ville ha en glutenfri nudelrätt eller fylla på sin rätt med mer av någon råvara. Förpackningarna var väl märkta. Vad jag blev glad över var att se Spoons gryta på hyllan som är fri från både gluten och mjölk! Det går långsamt framåt men det går i alla fall framåt precis som SJ:s tåg.

Väl hemma igen mindes jag glatt tillbaka på helgen som hade gått. Jag hade inte bara fått uppleva en massa, utan även träffat vänner, bekanta, läsare och fått nya affärskontakter.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page