top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRITT I LONDON - del 2

Uppdaterat: 18 jan. 2020


English in blue

Hej!

Här kommer fortsättningen på min glutenfria resa i London.

I del 1 hade jag ätit på Beyond Bread i Fetzovia och var på väg till Upper Street i Islington för att besöka ännu ett kafé som heter Beyond Bread. Det ligger i närheten av två helt glutenfria kaféer till...

Now you can read the continuation of my gluten free trip in London.

In Part 1, I had eaten at Beyond Bread in Fetzovia and was on my way to Upper Street in Islington to visit another coffee shop called Beyond Bread, which is located near two completely gluten-free cafes more ...

Beyond Bread

När jag kom fram till Upper street hade det blivit mörkt och svarta färger gör sig inte så bra i mörker så jag fick leta lite men det var ljust och fint på insidan. Kommer du norr ifrån ligger Beyond bread på din vänstra sida.

When I came to Upper Street it had become dark and black colors doesn’t show so good in the dark, so I had to look for the café a while. It was bright inside though and a delight to the eye. Beyond Bread is on your left side if you come from north on Upper street.


Glutenfritt kafé i London - Beyond Bread

Bakom skyltfönstret stod det vackert uppställda korgar med olika slags bröd i.

Behind the shop window, I met beautifully baskets with different kinds of bread.


Glutenfritt kafé i London - Beyond Bread

Här såg det ut som att det fanns ännu mer att välja på! Allt är naturligt glutenfritt förutom några bakverk som innehåller ren havre.

Here, it looked like there was even more to choose from! All pastries are wheat- and gluten-free except for some few that is baked with clean oat.


Glutenfritt kafé i London - Beyond Bread


Glutenfritt kafé i London - Beyond Bread


Glutenfritt kafé i London - Beyond Bread

Artisan glutenfree bakery

Efter några bilder på Beyond breads bakverk gick jag vidare för att leta efter Artisan gluten-free bakery som ligger på andra sidan vägen. Även här är allt naturligt glutenfritt!

After a few photos of Beyond bread's pastries, I went on to look for the Artisan gluten free bakery located across the road. Everything is naturally gluten-free here too!


Glutenfritt kafé i London - Artisan Glutenfree Bakery

De hade en hel del att välja på men de hade något jag verkligen letat efter. Danska wienerbröd! Du ser de allra längst till vänster i bilden.

They had a lot to choose but they had something I was really looking for. Danish pastries! Furthest to the left in the picture.


Glutenfritt kafé i London - Artisan Glutenfree Bakery

Jag köpte dock inget med mig eftersom de sa att de skulle till matmässan nästa dag, vilket jag ångrar idag, för något wienerbröd hade de inte med sig.

I never bought anything with me because they said they were going to the food fair next day. I regret I never did because they brought no such pastries with them.

Romeo's sugarfree bakery

Nu skulle jag bara hitta Romeo's sugarfree bakery också. Det var inte heller lätt att hitta i mörker för jag gick tydligen förbi både från ena och andra sidan vägen utan att se dem.

Now I just had to find Romeo's sugarfree bakery too. It was not easy to find in the dark because I apparently went beyond both the one and the other side of the road without seeing them.


Med tanke på namnet kanske man tror att det bara är fritt från raffinerat socker men allt är naturligt glutenfritt också.

When you see the name one might think that it is just clear of refined sugar, but everything is actually naturally gluten-free too.


Glutenfritt kafé i London - Romeo's glutenfree bakery

Det var mysigt på insidan och som på de andra ställena fanns det inte så många som satte sig ner, utan de tog hellre med sig en pizza-slice, macka eller ett bakverk. Det var i alla fall så när jag besökte ställena den kvällen. Jag behövde dock sätta mig en stund och tanka på nytt och vila fötterna.

It was cozy on the inside but as on the other places there were not so many customers who sat down. They rather took a pizza slice, sandwich or a pastry to go. It was the same at those other cafés I went to before. I had however to sit down for a moment to get some more energy and rest my feet.


Glutenfritt kafé i London - Romeo's glutenfree bakery

Det var några timmar kvar tills jag skulle äta på restaurang Niche. Det blev en kaffe americano igen med en brownie gjord på bl.a naturligt glutenfri mjölmix, linfrö, ingefära och kokosmjölk. Kokosmjöl och kokosmjölk hade man i för att söta bakverket. Den var luftig och lite torr men hade ändå rätt så len konsistensen. Smaken var också lätt men ingefäran gav den lite sting.

It was a few hours left until my dinner at the restaurant Niche. I ordered a Caffè Americano again with a brownie made of naturally gluten-free flour mix, flaxseed, ginger and coconut milk. Coconut flour and coconut milk was added to give the pastries some sweetness. It was fluffy and a bit dry but it still had quite a smooth consistency. It didn’t taste so much but the ginger gave it a little sting.

De har pizza även för veganer och jag ville gärna provsmaka lite.

They have pizza even for vegans and I wanted to try some.


Glutenfritt pizza i London - Romeo's glutenfree bakery

De lade den i en toaster för att värma den. Pizzan smakade nyttigt men var god och granatäpplena gav den en extra touch (highlight). Jag skulle bara provsmaka en liten bit men nästan halva slank ner innan jag kom på att jag faktiskt skulle äta middag sen.

They put it in a toaster to heat it. The pizza tasted wholesome but was good and the pomegranates gave it an extra touch (highlight both for my mouth and eyes). I decided to take just a little bite, but almost half was down before I remembered that I actually should eat late dinner soon.

Pizza Express

På vägen till restaurangen Niche gick jag förbi Pizza Express som finns på flera ställen i London. Där bakar de både vanliga, glutenfria och glutenfria/veganska pizzor. Nu ska du får höra hur de gör för att garantera att du inte får i dig något gluten! Så fiffigt!

On the way to the restaurant Niche, I passed Pizza Express that is available at several locations in London. They bake both regular, gluten-free and gluten-free / vegan pizzas. Now you can hear how they are doing to ensure non contamination! So clever!


Glutenfritt pizza i London - Pizzaexpress

De gluten- och mjölkfria pizzabottnarna är frysta och garneras med egna pålägg i ett separat utrymme bakom restaurangen vid beställning. Bagaren tvättar sig noggrant om händerna innan. Sen lägger hen dessa bottnar i en ugnsform för att skicka in de i stenugnen där alla de andra pizzorna gräddas. De gräddas dock inte på samma hylla för att undvika misstag eller att någon av de icke glutenfria pizzorna kommer i kontakt med de glutenfria. Men hur kan de lova att de inte blir kontaminerade när de trots allt ska transporteras till samma ugn där det yr mjöldamm både på utsidan och insidan ugnen? Jo nu kommer det fina i kråksången. De bakar de icke glutenfria pizzadegarna i ett annat separat utrymme bakom restaurangen (inte i samma rum som de glutenfria). När en pizzadeg jäst färdigt blir den ju blank och slät och inte mjölig på ytan. De bär ut dessa till disken framför stenugnen när de jäst färdigt. Sen bakar de ut de med....gissa vad? Jo, rismjöl! På så sätt finns det inget gluten i mjöldammet! Jag fick tyvärr inte ta bild på bagarna så du får gissa dig till hur de såg ut i svart-vit-randiga gammeldags fängelsekläder (som i Pippi Långstrumps saga). Jag åt inte där själv men fick höra sen att pizzorna ska vara supergoda.

The gluten- and dairy-free pizza bottoms are frozen and garnished with own toppings in a separate room behind the restaurant when ordering. Baker wash carefully hands before. They put the bottom in a baking dish to bake in the stone oven where all the other pizzas are baked. They are not baked in the same shelf to avoid mistakes and to avoid any of the non gluten-free pizzas get in contact with the gluten-free pizza. But how can they promise that they will not become contaminated when they, after all, transport the gluten-free pizza to the oven where the flour dust with gluten exist both outside and inside the oven? Well now comes the beauty of it. There is no flower dust of gluten! They bake the non-gluten-free pizzas in another separate space behind the restaurant (not in the same room as the gluten-free pizzas). A non-gluten-free pizza dough gets shiny and smooth without any mealy surface when finished yeast. Then they carry out these to the counter in front of the stone oven and they finish to bake them in ....guess what? Rice flour! In this way there is no gluten in the flour dust! I was unfortunately not allowed to take any picture of the bakers but maybe you can guess how they looked in old fashioned black-white-striped prison clothes (as in Pippi Longstocking's tale). I did not eat there myself but was told later that the pizza is super tasty.

Niche

Nu var jag snart framme vid restaurangen Niche som ligger precis vid en korsning på Rosebery Avenue. Allt är glutenfritt där och de har även tre sorters glutenfri öl.

Jag gick hela vägen från Upper Street men det går att ta tunnelbanan dit också. I så fall stiger du av vid stationen Angel som inte ligger långt därifrån. Jag tog en bild från en annan vinkel igen för det blev inte bra därifrån jag kom (från vänster på bilden). Nu ser du i alla fall hur restaurangen ser ut från utsidan.

Soon I arrived at the Niche restaurant located right at an intersection on Rosebery Avenue. Everything is gluten free thereThey also have three kinds of gluten-free beer.

I went all the way from Upper Street but you can take the subway to get there too. In that case, get off at the station Angel which is not far from there. I took a picture from a different angle because it was not easy from where I came (as the men in picture). Well, now you can see how the restaurant looks from the outside.


Glutenfritt i London - Niche

Till förrätt rekommenderades spicy vegetable fritters eftersom den var både gluten- och mjölkfri. Den var god och så var även tzatzikin i skålen. Jag anade bara en liten touch av soyghurt men tillräckligt lite för att känna att jag behövde ställa kontrollfrågan om den var mjölkfri eller inte.

For starter I was recommended spicy vegetable fritters because the dish was both gluten- and dairy-free. It had a nice flavor and structure and the tzatziki only had a little touch of soyghurt but little enough to feel that I needed to ask again whether it was milk-free or not.


Glutenfritt i London - Niche

När jag beställde varmrätten blev det missförstånd. Jag hade blivit rekommenderad den rökta koljan eftersom jag sa att jag kom från västkusten och helst bara åt färsk tillagad fisk. Den skulle vara riktigt god fick jag höra. Av någon anledning pekade jag fel på menyn när servitören kom fram och jag fick in en annan fiskrätt. Den var ingen höjdare! Söt tomatsås med fisk som varit fryst. När servitören frågade mig om jag var nöjd, såg han en rynka på min näsa och sprang genast ut till kocken (eller om det var chefen) som kom ut och sa att han gärna ville att jag provade fisken han rekommenderat. Han sa att den fiskrätten jag fått var tillagad på ett sätt som engelsmän gillar. Sagt och gjort, så kom det ut en tallrik med rökt kolja inlindad i bakpapper. Åh, vad gott det ska bli tänkte jag. Ärligt? Det var den saltaste fisken jag ätit! Inte ens stekt salt sill är på långa vägar så salt. Dessutom var den inte helt tillagad rätt igenom. De sa att de inte hade tillsatt något salt men något hade i alla fall gått fel....hos vem vet jag inte men troligtvis leverantören. Jag kunde naturligtvis inte äta av den och tanken på efterrätt försvann lika snabbt. I övrigt är personalen mycket trevliga och måna om att man tycker om maten.

When I ordered the main course there were some misunderstandings. I had been recommended the smoked haddock as I said I came from the West Coast and preferably only ate fresh cooked fish. It would be really tasty, I was told. For some reason, I pointed the wrong menu when the waiter came up and I got a different fish dish. It was no picnic! Sweet tomato sauce with fish that has been frozen. When the waiter asked me if I was happy, he saw a frown on my nose and immediately ran out to the chef (or if it was the manager) who came out and said he wanted me to try the fish he recommended. He said the first fish dish I tasted was cooked in a way that Englishmen like. Said and done, it came out a plate of smoked haddock wrapped in baking paper. I was looking forward to a nice dish. Honestly? It was the saltiest fish I have ever eaten! Not even fried salt herring is nearly as salty. Moreover, it was not completely cooked right through. They said they had not added any salt but something had in any case gone wrong .... with whom I do not know but most likely the supplier. Of course I could not eat it, and the thought of dessert disappeared just as quickly. Otherwise, the staff are very pleasant and eager that you are enjoying their food.

Familjen som satt bredvid mig hade inte beställt fisk och tyckte maten var god. Det var en svensk familj som var där för att fira sin sons födelsedag. Han har också celiaki så de letade efter fler ställen där man kan få tag i glutenfritt. Gissa om det var roligt att kunna dela med mig av dagen som gått och gissa om jag blev överraskad när de berättade att de har följt min blogg i flera år!

The family sitting next to me had not ordered the fish and thought the food was good. It was a Swedish family who were there to celebrate their son's birthday. He also has celiac disease so they were looking for more places where you can get gluten free. I thought it was so fun to be able to share my day that passed and guess if I was surprised when they told me that they have been following my blog for years!

Nu var det sent igen och dags att förbereda inför ännu en lång dag då jag skulle träffa Monika Agorelius som är glutenintolerant och bor i London. Vi hade bara haft kontakt via nätet i drygt ett år så jag såg verkligen fram emot att få träffa henne!

Now it was late again and time to prepare for another long day when I would meet Monika Agorelius who is gluten intolerant and lives in London. We only had contact online for about a year so I was really looking forward to see her in reality!

Whole Foods

Jag hoppade frukosten på hotellet och åkte direkt till Piccadilly Circus där vi skulle träffas. Hon visade mig en stor mataffär som heter Whole Foods på Glasshouse Street.

I skipped breakfast in the hotel and went straight to Piccadilly Circus where we would meet. She showed me a large supermarket called Whole Foods on Glasshouse Street.


Glutenfritt i London - Whole Foods

Det är en amerikansk livsmedelskedja för hälsokost och ekologisk mat. De finns även på fler ställen i London och den största affären ligger på Kensington High Street. Utbudet kan vara lite olika men där inne finns nog det mesta oavsett!

It is an American food chain with health food and organic food. You can find them in more places. The biggest one is located on Kensington High Street. The range can be slightly different but you will regardless find many products!


Glutenfritt i London - Whole Foods


Glutenfritt i London - Whole Foods

Många av de glutenfria varorna är även mjölkfria. Varorna står inte på separat hylla som här men man hittar de rätt så lätt ändå om man kollar efter märkningen. Eller fråga personalen. De är mycket hjälpsamma!

Many of the gluten-free products are also diary-free. The goods is not on a separate shelf as in Sweden but you can them easily if you check after the labels or ask the staff. They are very helpful!


Glutenfritt i London med Küsten är klar - Whole Foods

Leon

När vi hade handlat färdigt visade hon mig vidare till ett ställe som heter Leon som det också finns fler av i London. Nu vet jag inte riktigt hur vi tänkte för någon brunch blev det inte.

After shopping she showed me on to a place called Leon. This is also a chain you can find in more places in London. Now I do not really know what we were thinking but we didn’t head for any Brunch as decided.


Glutenfritt i London - Leon

Jag hade ju kunnat ta en sallad i alla fall men det blev mjuka bakverk istället. De två närmaste i bilden är både gluten- och mjölkfria. De säljer även andra bakverk här så jag frågade om de glutenfria bakverken var bakade i samma miljö som de andra. Jag fick en lätt förskrämd blick från tjejen som stod bakom disken som sa "åh nej, då blir de ju kontaminerade!". Så de glutenfria bakverken är alltså bakade i ett glutenfritt bageri. Vilket bageri glömde jag tyvärr fråga. Det här ett ställe där man snabbt och lätt kan ta med sig lite lunch eller kaffe med dopp för en lite mindre peng om man väljer att inte sitta där.

Vi satt en stund och pratade om ditt och datt och hon gav mig lite råd på vägen som jag kan få nytta av i mitt företag. Sen skildes vi åt för att gå åt var sitt håll. Jag skulle dra vidare till matmässan som låg en bit utanför centrum.

I could have ordered a salad though but I choosed pastry instead. The two closest in the picture is both gluten and dairy free. They also sell pastries with gluten here so I asked if the gluten-free cakes were baked in the same environment as the others. I got a slightly frightened look from the girl who was standing behind the counter who said "oh no, then the gluten-free pastry would become contaminated!". So the gluten-free baked goods are baked in a gluten-free bakery. Which bakery I unfortunatley forgot to ask. This is a place where you can quickly and easily bring a little lunch or coffee with cake to go for a little less money if you choose not to sit there.

We sat for a while and talked about this and that and she gave me some advice on the way that I can use in my business. After a while we separated in different directions. I would move on to the food fair which was a bit off center.

Nu hoppar jag direkt till när jag åkte hem för jag skriver om själva matmässan i ett eget inlägg.

Now I jump directly to when I went back home because I will write about the food fair in a separate post.

Heathrow Airport - Terminal 5

När det var dags att flyga hem kollade jag efter glutenfritt på flygplatsen också.

When it was time to fly home, I checked for gluten-free at the Airport as well.


Glutenfritt på Heathrow Airport - Starbucks coffee

Om du går en trappa ner och kollar på din vänstra sida efter ca (50?) meter, ser du Starbucks Coffe. De har förpackade wraps som är både glutenfria och vegetariska. De förvara de i hyllan vid den blå pilen som du ser på bilden. Jag hade lite bråttom så jag glömde att kolla innehållsförteckningen men på framsidan ser du i alla fall stämplarna.

If you go downstairs and check on your left side after about (50?) meters, you see Starbucks Coffe. They have packed wraps that is both gluten-free and vegetarian. You can find it on the shelf by the blue arrow in the picture. I had a bit of a hurry so I forgot to check the table of contents, but on the front, you can see the stamps.

Karta - Map

Ställena jag inte hann besöka var Planet Organic, Restaurangen Indigo där allt är både gluten- och mjölkfritt, Free from Bakery's pop up shop i Soho, Honest burger, Camden market där både Honest burger och Cookies and Scream finns, Manna Diew för After noon tea och många fler ställen.

Glutenfria fish and chips finns det på ett flertal restauranger i London men bara på måndagar och onsdagar.

Jag kan väl i efterhand säga att jag hade prioriterat och planerat lite annorlunda om jag hade haft mer information före avresan. Då skulle jag nog bokat ett hotell i området Islington som påminner mig om Linnégatan i Göteborg....fast med tre helt glutenfria kaféer, Planet Organic, Pizza Express, Namaste kitchen indian restaurang, restaurang Niche och Pho-to-go.

Så vad sägs om en karta så du kan planera din weekend i London lite lättare?

Places I didn't have time to visit was Planet Organic, restaurant Indigo where everything is both gluten and dairy free, Free from the bakery's pop-up shop in Soho, honest burger, Camden Market where you can find Honest Burger and Cookies and Scream, Manna Diew for afternoon tea and many more places.

You can get gluten-free fish and chips at several restaurants in London but only on Mondays and Wednesdays.

Well I can retrospectively say that I would have done other priorities and planned a little different if I had had more information before departure. Then I would probably booked a hotel in Islington which reminds me of Linnégatan in Gothenburg .... but with three completely gluten-free cafes, Planet Organic, Pizza Express, Namaste Kitchen Indian restaurant, restaurant Niche and Pho-to-go. *Linnégatan is a calm Avenue where we from gothenburg prefer to go to when it’s too crowdy in the middle of centre so to say.

So how about a map so you can plan your weekend in London a little easier?


När du klickar på ikonerna i kartan eller kolumnen till vänster kan du både läsa vad jag skrivit och se Google-bilder.

When you click the icons in the map or in the left column you can both read what I've written and see Google images.


Karta med glutenfritt utbud i London

Du kan hitta den på min sida under fliken som heter Globetrotter Utomlands där jag har länkar till fler kartor. Jag har lagt till information i kartan om vilka som är ackrediterade av Coeliac UK (som Svenska Celiakiförbundet). Längre ner kan du läsa mer om hur de jobbar. Klicka här för att komma till kartan direkt.

You can find it on my page under the tab labeled Globetrotter Abroad (Globetrotter Utomlands) where you can find more maps. I've also added information in the map about who is accredited by Coeliac UK (the Swedish Coeliac Society). Further down you can read. Click here to go there directly.

Håll utkik, för det är inte slut på resan än! Snart kommer del 3 och då kan du läsa om matmässan som var fri från gluten, mjölk och raffinerat socker!

Stay tuned, because there is no end to the journey yet! Soon you can read part 3, about the food fair which was free of gluten, dairy and refined sugar!

 

Coeliac UK

På Coeliac UK's hemsida (som Svenska Celiakiförbundet) kan du se en lista över restauranger, kaféer och t.o.m sjukhus som är kvalitetssäkrade så det ska vara säkert för dig med celiaki att äta där. Den hålls kontinuerligt uppdaterad och gäller hela Storbritannien.

Du kan läsa mer om vad som ingår i kvalitetssäkringen om du klickar här.

För att komma till listan med restauranger och kaféer direkt kan du klicka här.

On Coeliac UK's website you can see a list of restaurants, cafes and also hospitals that are quality assured so it should be safe for those with celiac disease to eat there. Their list is always up to date and includes whole UK.

You can read about what the quality assurance includes if you click here.

To get to the list of restaurants and cafes directly, click here.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page