top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRI ÖLPROVNING

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hejsan,

Förra året skrev jag om en glutenfri ölprovning på Under Kastanjen i Stockholm men i år kan jag även skriva om en trevlig ölprovning på Ölrepubliken i Göteborg.

Det var så roligt när Suzanne tog kontakt med mig för att höra om jag kunde tänka mig att hjälpa till att dra igång ett event. Det är ju det jag brinner för! Att hjälpa glutenintoleranta att få en roligare vardag. Det är inte svårt att hitta restauranger att äta glutenfritt på i en storstad, så förslag på andra aktiviteter tas tacksamt emot.

Ölrepubliken är känt för att ha ett stort ölsortiment, så de blev en självklar krog att kontakta.

Vi blev glada över att de tog emot förslaget och sa att de gärna kan tänka sig att hålla i det.

Så i torsdags höll Örepubliken i Göteborg sin första glutenfria ölprovning!

Det kom 11 personer till provningen och många av gästerna var par som tyckte det var roligt att kunna gå på en gemensam aktivitet med respektive som har glutenintolerans.


Glutenfri ölprovning på Ölrepubliken i Göteborg

Idag har de redan fem olika glutenfria ölmärken men till just denna kväll tog de in även andra sorter för att få ett mer varierande utbud.


Glutenfri ölprovning på Ölrepubliken i Göteborg

Ted som höll i ölprovningen berättade om de olika ölsorterna, olika slags jäsningar, vilka länder ölmärkena kommer ifrån, smaker och de olika reglerna i EU och USA om vad som avgör om du får märka en öl glutenfri eller ej. Det blev spännande diskussioner om bryggning, hur man bryter ner gluten med hjälp av ett enzym och tips om fler ölmärken. Ted berättade även vilka ölsorter han inte skulle kunna gissa är glutenfria.

Det var en riktigt trevlig och spännande ölprovning som blev uppskattad av gästerna.

Till hösten kommer Ted att försöka ordna med en större ölprovning med ett ännu mer varierande sortiment. Det ser vi fram emot!


Glutenfri ölprovning på Ölrepubliken i Göteborg

Ett stort tack till Ted och Ölrepubliken som ville ta sig an detta trevliga arrangemang!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page