Search

BAK- OCH CHOKLADFESTIVALENS NYHET 2017 VAR ETT CELIAKITORG!

Updated: Jan 17


Hej!

I år var Celiakitorget årets nyhet på Bak- och chokladfestivalen och jag är otroligt glad över att jag fick projektleda det. Det var en fantastisk möjlighet att nå ut till företag och privatpersoner för att lyfta problemen kring sjukdomen och kosten för alla som lever med celiaki. Samtidigt var det ett riktigt bra tillfälle att visa möjligheterna, svara på frågor om vad celiaki är och låta alla få provsmaka glutenfria produkter.

Klicka här för att se intervjun med mig på torget.


Celiaki kallas glutenintolerans i folkmun men det är samma sak som celiaki i Sverige. Dock blir det förvirring när man säger glutenintolerans pga att många tror att det kan liknas med annan intolerans eller känslighet. Därför är det viktigt att fler börjar säga celiaki.

Utställarna

På torget stod fem utställare. Tre av de hade dukat upp massor av godsaker både för provsmakning och försäljning. Det blev en bra blandning av utbud då Friends of Adam bakar utan vetestärkelse, Lysings konditori bakar mest med glutenfri vetestärkelse och Mrs Curlie's tillverkar fudge i flera olika smaker. Lindroos sålde fiberhusk och xantan som är ett bindemedel som ersätter gluten. Bakboksförfattaren Maria Blohm stod vid Lindroos monter på torsdagen för att bjuda på smakprover bakade efter hennes recept och signera bakböcker. Sist men inte minst fanns redaktören för tidningen Vi älskar glutenfritt också på plats, för att sälja prenumerationer och styckvis tidningar.


Besökarna var nyfikna och stannade gärna hos utställarna för att fråga om glutenfri bakning, deras produkter och bakverk och diskutera celiaki/känslighet mot gluten. Det var roligt att se så många vara intresserade av Celiakitorget. Lika roligt var det när man såg de provsmaka det som fanns uppdukat och de förvånat lyfte på ögonbrynen för att de "faktiskt" tyckte det var gott.

Kursledarna och recept

Längre bort i baklabbet höll Anneli (glutenfriagodsaker) bakkurs första tiden på torsdagen, där hon lärde ut hur man bakar hennes havrefrallor/tekakor.


Deltagarna var nyfikna på glutenfri bakning av olika anledningar men ingen av de hade celiaki. Däremot kände flera någon i sin bekantskapskrets som har celiaki. De mumsade på brödet när det var färdigbakat och tyckte det var jättegott. Klicka här för att komma till receptet.

På lördagen hade Arla arrangerat Kladdkakeracet och då var konditorn Cia på plats i vårt lilla kök på torget. Hon bakade också glutenfri kladdkaka och alla som ville fick provsmaka. Det var många som var nyfikna på vilka produkter hon använde och båda kladdkakor gick åt i ett nafs.

Klicka här för att komma till receptet.


Cia är 14 år idag och har café på somrarna. De har precis flyttat till Hassela så de vet inte ännu om de hinner få iordningställt allt för att kunna ha öppet i sommar men ambitionen finns där. Cia skrev till statsministern när hon var 11 år för att hon ville öppna café redan då. Klicka här för att läsa mer.

Celiakitorget

Det var många som uppskattade att det fanns ett Celiakitorg på festivalen och som många andra hoppas jag på att vi kan göra om det nästa år igen.

Jag gjorde en liten film till dig som inte kunde komma förbi så du också kan få se hur vi hade det.


#event #recept #matresor

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag flyttade från Göteborg till Stockholm i mars 2018.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

 

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation och idag jobbar jag i Celiakiföreningen i Stockholms län och med Mat för livet-mässan som är Sveriges största glutenfria mässa. 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.