top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAK- OCH CHOKLADFESTIVALENS NYHET 2017 VAR ETT CELIAKITORG!

Uppdaterat: 17 jan. 2020


Hej!

I år var Celiakitorget årets nyhet på Bak- och chokladfestivalen och jag är otroligt glad över att jag fick projektleda det. Det var en fantastisk möjlighet att nå ut till företag och privatpersoner för att lyfta problemen kring sjukdomen och kosten för alla som lever med celiaki. Samtidigt var det ett riktigt bra tillfälle att visa möjligheterna, svara på frågor om vad celiaki är och låta alla få provsmaka glutenfria produkter.

Klicka här för att se intervjun med mig på torget.


Intervju om Celiakitorget

Celiaki kallas glutenintolerans i folkmun men det är samma sak som celiaki i Sverige. Dock blir det förvirring när man säger glutenintolerans pga att många tror att det kan liknas med annan intolerans eller känslighet. Därför är det viktigt att fler börjar säga celiaki.

Utställarna

På torget stod fem utställare. Tre av de hade dukat upp massor av godsaker både för provsmakning och försäljning. Det blev en bra blandning av utbud då Friends of Adam bakar utan vetestärkelse, Lysings konditori bakar mest med glutenfri vetestärkelse och Mrs Curlie's tillverkar fudge i flera olika smaker. Lindroos sålde fiberhusk och xantan som är ett bindemedel som ersätter gluten. Bakboksförfattaren Maria Blohm stod vid Lindroos monter på torsdagen för att bjuda på smakprover bakade efter hennes recept och signera bakböcker. Sist men inte minst fanns redaktören för tidningen Vi älskar glutenfritt också på plats, för att sälja prenumerationer och styckvis tidningar.


Celiakitorget - Lysings Konditori

Besökarna var nyfikna och stannade gärna hos utställarna för att fråga om glutenfri bakning, deras produkter och bakverk och diskutera celiaki/känslighet mot gluten. Det var roligt att se så många vara intresserade av Celiakitorget. Lika roligt var det när man såg de provsmaka det som fanns uppdukat och de förvånat lyfte på ögonbrynen för att de "faktiskt" tyckte det var gott.

Kursledarna och recept

Längre bort i baklabbet höll Anneli (glutenfriagodsaker) bakkurs första tiden på torsdagen, där hon lärde ut hur man bakar hennes havrefrallor/tekakor.


Baklabbet - Glutenfria Godsaker

Deltagarna var nyfikna på glutenfri bakning av olika anledningar men ingen av de hade celiaki. Däremot kände flera någon i sin bekantskapskrets som har celiaki. De mumsade på brödet när det var färdigbakat och tyckte det var jättegott. Klicka här för att komma till receptet.

På lördagen hade Arla arrangerat Kladdkakeracet och då var konditorn Cia på plats i vårt lilla kök på torget. Hon bakade också glutenfri kladdkaka och alla som ville fick provsmaka. Det var många som var nyfikna på vilka produkter hon använde och båda kladdkakor gick åt i ett nafs.

Klicka här för att komma till receptet.


Cia bakar kladdkaka

Cia är 14 år idag och har café på somrarna. De har precis flyttat till Hassela så de vet inte ännu om de hinner få iordningställt allt för att kunna ha öppet i sommar men ambitionen finns där. Cia skrev till statsministern när hon var 11 år för att hon ville öppna café redan då. Klicka här för att läsa mer.

Celiakitorget

Det var många som uppskattade att det fanns ett Celiakitorg på festivalen och som många andra hoppas jag på att vi kan göra om det nästa år igen.

Jag gjorde en liten film till dig som inte kunde komma förbi så du också kan få se hur vi hade det.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page