top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BUS ELLER GODIS

Uppdaterat: 17 jan. 2020


Hej,

Nu är det snart dags för kakor, godis och en massa bus!

Vad sägs om recept på peppriga skelett, läskiga häxfingrar och tips på godis?

Det finns även ett tips på vad du kan tänka på om du får gäster som har celiaki (glutenintolerans)....eller knackar på dörren för att säga bus eller godis.

PEPPRIGA SKELETT ELLER LÄSKIGA FINGRAR

Båda kakorna är så lätta att baka att barnen kan göra sina egna fingrar och pepparkaksfigurer.

De är dessutom fria från gluten, laktos, ägg, nötter, mandel och mjölk (kan dock innehålla spår av mjölkprotein i mixen jag använder).

Pepparkaksdegen behöver inte ens ligga i ett helt dygn om man inte har tid att vänta. Det räcker att den ligger i kylen några timmar. Klicka på bilden för att komma till receptet.


Degen för fingrarna behöver bara vila i en kvart och kan göras i smakerna kanel, choklad/kanel och vanilj. De flesta tycker bäst om de med smak av kanel (ett tips). Klicka på bilden för att komma till receptet.


UNDRAR DU VILKET GODIS DU KAN KÖPA TILL HALLOWEEN?

Om du får en gäst eller besök som knackar på dörren, kan jag tipsa om att det bästa är att köpa hela förpackningar så gästen eller besökaren kan läsa innehållsförteckningen.

Längre ner kan du hitta tips på godis.


Bild lånad av Wix

HARIBO har en sida där man informeras om deras produkters allergener. De har dock gjort det lite omvänt, så om man väljer "näringsinformation gluten" får man upp godis med gluten i. Klicka här

CLOETTA har en sida med innehållsförteckning för varje produkt. Här hittar du många märken. Klicka här

MALMÖS CHOKLADFABRIK har choklad fri från gluten, ägg, soja, nötter och mandlar. En del är även fria från mjölk. De brukar finnas i välsorterade affärer. Klicka här

GREEN STAR

De har gluten- och laktosfri choklad och bakchoklad. Klicka här

De har även gluten- och mjölkfri choklad som heter Vegan Klicka här

Båda sorter finns i välsorterade affärer.

NICK'S har bl.a gluten- och sockerfri kexchoklad som du kan hitta i välsorterade affärer Klicka här

OBS! Ibland ändrar tillverkaren receptet eller så byter de råvaror eller processen i produktionen. Därför är det alltid innehållsförteckningen på förpackningen som gäller oavsett vad som står på hemsidan. Ibland hinner de nämligen inte uppdatera hemsidan.

Om du är osäker på om en ingrediens innehåller gluten finns det en bra app. Den heter Ingredienslexikon.

TIPS OM DU VILL KÖPA LÖSGODIS

Om du är orolig för kontaminering (att godiset kommit i kontakt med exempelvis gluten) kan du först leta upp det på nätet. Leta upp godiset du skulle vilja köpa och kolla om det är fritt från gluten. Sen kan du fråga i affären efter oöppnade förpackningar som man kan ta godiset ur. Finns det ingen ren spade kan du ta en plastpåse att plocka godiset med istället. Jag brukar få ett OK om jag förklarar varför. Det är noga att förpackningen inte öppnats tidigare. Annars är risken att det redan kontaminerats, ligger fel godis i lådan eller att innehållsförteckningen inte är samma.


Bild lånad av Wix

Jag önskar dig en riktigt busig och rolig Halloween med mycket gott att äta!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page