top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

VET DU VEM SOM UPPFANN MAT FÖR LIVET?

Uppdaterat: 28 okt. 2020


Hejsan,

Jag har tidigare filmat på Mat för livet med glutenfritt utbud och spontant intervjuat besökare för skoj skull, men för ett tag sedan fick jag ett telefonsamtal om att göra en seriös filminspelning.


Ordförande Iréne Jonson

Det var Celiakiföreningen i Stockholms län som ville att jag skulle intervjua deras ordförande Iréne Jonson om Mat för livet, som hon driver med övriga i styrelsen. Mässan för dig som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja och som ger dig möjlighet att få provsmaka alla nyheter.

Många av er känner redan till att den finns men du kanske inte vet hur Iréne fick idén eller vad som krävs för att det ska bli en Mat för livet-mässa varje år? Så jag sa självklart ja och tog tåget till Stockholm för att intervjua henne.

Iréne svarade på frågor som varför mässan bara finns i Stockholm, vad tanken var att ha en medarrangör i år, hur stor efterfrågan är från utställare och besökare och varför mässan inte läggs kring Celiakidagen i maj månad. Filmen är 11 minuter lång så jag ställde naturligtvis fler frågor. Man fick ju passa på!

När jag kom hem satte jag mig för att sortera, klippa, redigera, läsa på och bolla med Influencers of Sweden om deras och YouTubes regler etc. Det var hur som helst ett roligt uppdrag som tog många timmar och nu är den äntligen klar att visas!


Om du tycker att den är lång, kan du ju hoppa fram och tillbaka lite eller lyssna på den i bakgrunden som en podcast.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page