top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Uppdaterat: 17 jan. 2020


ÅRET SOM GÅTT

Tänk att det redan gått ett år sedan jag satsade 100% på att jobba inom den glutenfria branschen. Det har många gånger varit kämpigt men jag har samtidigt haft roligt och känt att jag kunnat göra nytta och glädja andra. Det här är verkligen något jag brinner för!


Juleljus

Jag har bl.a varit projektledare för Celiakitorget som var årets nyhet på Bak- och chokladfestivalen, ställt ut som första bloggare på Mat för livet där ni kunde få provsmaka några av mina recept, gjort en film-intervju med ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län, varit med i tidningar som Celiakiforum och Vi älskar glutenfritt och spanat glutenfritt utbud på Göteborgs kulturkalas åt er. Utöver det har jag varit på ett flertal möten som förhoppningsvis ger frukt nästa år. Det finns en hel del att göra som kan underlätta vardagen för dig som har celiaki! Inte minst för hela familjen.

Hur det går med min bakbok? Ja du...den som det visste. Jag började ju att baka upp en massa och fotografera, men sen räckte inte tiden till. Förlagen jag varit i kontakt med vill ha det mesta färdigt, så där verkar jag inte få någon hjälp. Men jag har inte gett upp hoppet ännu! Det finns fler vägar att gå. När tiden blir mogen, kommer jag att informera er om vad som händer och sker.

Men nu till helgen ska jag faktiskt unna mig lite välbehövlig ledighet och passa på att bara vara och umgås med min familj och nära vänner. Något jag saknat är att få tiden att utveckla nya recept, så det blir nog lite av sånt med. Det kan tyckas lite konstigt, men det är faktiskt avkoppling för mig. En av mina nära vänner träffade jag faktiskt via Facebook och det är hon som provbakar många av mina recept. Som du nog redan vet, vill jag gärna att mina recept är väl utprovade innan jag lägger ut dem här. Hon heter Sandra Carrwik och är en av de som ger mig bäst och mest detaljerad feedback, så det blir lättare för mig att uppdatera recepten jag utvecklar. Det är något hon gör på sin fritid, så det är ju inget jag kan "begära" av henne. Men jag är henne evigt tacksam när hon och hennes dotter får lust och tid att göra det.

Idag avslutar Sandra mitt inlägg som gästbloggare. Hon bjuder på ett recept som kan piffa upp dina pepparkakor. Det är ju inte alla som gillar grönmögelost på dessa små goda kakor.

Jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

GÄSTBLOGGARE @latjoogoesglutenfree

Jag är en bakglad tvåbarnsmamma som i början av mitt glutenfria liv hade turen att komma i kontakt med Virginia. Med hjälp av henne och hennes underbara recept kunde jag behålla bakglädjen jag alltid haft. Tack för det Virginia och för vänskapen som det också förde med sig!

Nu vill jag dela med mig av ett enkelt recept att piffa till pepparkakorna med så här i glöggtider, en mascarponekräm med apelsinsmak. Det är lätt att anpassa smaken av honung och apelsin utefter sitt eget tycke.

Lycka till och ha en riktigt God Jul!

MASCARPONEKRÄM MED APELSINSMAK


Pepparkakor med mascarponekräm

Bild: Sandra Carrwik

INGREDIENSER

250g mascarponeost

ca 1 msk flytande honung

1,5 krm vaniljpulver

Rivet skal och saft från en apelsin

GÖR SÅ HÄR:

Rör ihop mascarpone, vaniljpulver och honung.

Smaka av med skal och saft från apelsinen.

Var försiktig när apelsinskalet rivs så det inte kommer mycket vitt med så det blir beskt! Vispa allt tills osten blir krämig.

Bred på en klick på en pepparkaka.

Står den över natten kan den bli lös men går bra att vispa ihop igen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page