Sök

FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO I SVERIGE 2018


Hej,

Förra veckan gick jag på FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO för att se vad det finns för glutenfritt och mjölkfritt utbud i andra länder. Det här året var de nämligen på besök i Sverige för första gången och jag läste att där skulle finnas över 250 företagare på plats.


Det var två matmässor som gick parallellt och där fanns glutenfritt, vetefritt, laktosfritt, mjölkfritt, sockerfritt, vegansk kost och mycket mer. Där möttes teknologer, marknadsförare, produktchefer, återförsäljare, celiakiförbund och influencers mfl.

VI SKULLE KUNNA FÅ ETT ÄNNU STÖRRE UTBUD ÄVEN I SVERIGE


Frågan jag ofta ställde mig när jag såg alla produkter var "Varför har vi inte ett större glutenfritt utbud i Sverige?" På bilderna ser du bara ett pyttelitet sortiment av allt som fanns där. Gluten- och mjölkfri choklad som har fin konsistens och smakar mjölkchoklad, avlånga brödskivor, islatte på sojamjölk, gluten- och veganska smakrika snacks som liknar ostbågar, gluten- och mjölkfria kakor som smakar cappuccino, olika slags glutenfria glassrån....och otroligt mycket mer!


Det var dessutom många gånger jag fick höra att de säljer till Finland men att det är riktigt svårt att nå Sverige. Det är t.o.m kämpigt för de mindre svenska företagen. Varje eventuell kund som gick förbi fick efterhängsna blickar av utställarna om de inte redan var uppbokade med en kund.

Jag skrev ett kort inlägg på Facebook en gång om att de stora jättarna tar över mer och mer, vilket resulterar i att de mindre glutenfria företagarna har svårt att nå ut till dig som konsument. Att det innebär att utbudet kommer att bli sämre. Att istället för fler produkter från fler tillverkare, kommer du att se fler sorters produkter från samma tillverkare (same same but different).

Jag skrev också att det är efterfrågan som styr utbudet och att det är du som konsument som styr efterfrågan. Då fick jag svaret att en av läsarna är nöjd med att de stora jättarna kommer med ett större utbud, plus att det blir billigare för oss när det blir lite mer konkurrens. Det är många som tänker så men nu kommer jag till hur det hela egentligen verkar fungera. Det är i alla fall en av pusselbitarna som föll på plats häromdagen. När en matkedja inte lyckas konkurrera med andra företags priser, plockar de helt sonika bort den billigare produkten ur sortimentet!

Jag både läser och hör många som klagar över priser och sortiment här hemma och att Finland och många andra länder ligger ljusår framför oss. Själv tycker jag att det är dags att vi vaknar nu. Vad tycker du? Varför bara klaga när man kan göra något åt det? Fråga efter ett större utbud! Vi som konsument har större makt än vi tror.

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.