top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO I SVERIGE 2018

Uppdaterat: 25 jan. 2020


Hej,

Förra veckan gick jag på FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO för att se vad det finns för glutenfritt och mjölkfritt utbud i andra länder. Det här året var de nämligen på besök i Sverige för första gången och jag läste att där skulle finnas över 250 företagare på plats.


Free from functional food expo in Stockholm_kustenarklar

Det var två matmässor som gick parallellt och där fanns glutenfritt, vetefritt, laktosfritt, mjölkfritt, sockerfritt, vegansk kost och mycket mer. Där möttes teknologer, marknadsförare, produktchefer, återförsäljare, celiakiförbund och influencers mfl.

Free from functional food expo in Stockholm_kustenarklar

VI SKULLE KUNNA FÅ ETT ÄNNU STÖRRE UTBUD ÄVEN I SVERIGE


Frågan jag ofta ställde mig när jag såg alla produkter var "Varför har vi inte ett större glutenfritt utbud i Sverige?" På bilderna ser du bara ett pyttelitet sortiment av allt som fanns där. Gluten- och mjölkfri choklad som har fin konsistens och smakar mjölkchoklad, avlånga brödskivor, islatte på sojamjölk, gluten- och veganska smakrika snacks som liknar ostbågar, gluten- och mjölkfria kakor som smakar cappuccino, olika slags glutenfria glassrån....och otroligt mycket mer!

Free from functional food expo in Stockholm_kustenarklar

Det var dessutom många gånger jag fick höra att de säljer till Finland men att det är riktigt svårt att nå Sverige. Det är t.o.m kämpigt för de mindre svenska företagen. Varje eventuell kund som gick förbi fick efterhängsna blickar av utställarna om de inte redan var uppbokade med en kund.

Jag skrev ett kort inlägg på Facebook en gång om att de stora jättarna tar över mer och mer, vilket resulterar i att de mindre glutenfria företagarna har svårt att nå ut till dig som konsument. Att det innebär att utbudet kommer att bli sämre. Att istället för fler produkter från fler tillverkare, kommer du att se fler sorters produkter från samma tillverkare (same same but different).

Jag skrev också att det är efterfrågan som styr utbudet och att det är du som konsument som styr efterfrågan. Då fick jag svaret att en av läsarna är nöjd med att de stora jättarna kommer med ett större utbud, plus att det blir billigare för oss när det blir lite mer konkurrens. Det är många som tänker så men nu kommer jag till hur det hela egentligen verkar fungera. Det är i alla fall en av pusselbitarna som föll på plats häromdagen. När en matkedja inte lyckas konkurrera med andra företags priser, plockar de helt sonika bort den billigare produkten ur sortimentet!

Jag både läser och hör många som klagar över priser och sortiment här hemma och att Finland och många andra länder ligger ljusår framför oss. Själv tycker jag att det är dags att vi vaknar nu. Vad tycker du? Varför bara klaga när man kan göra något åt det? Fråga efter ett större utbud! Vi som konsument har större makt än vi tror.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page