Sök
 • Virginia Küst

HUR DU GÖR HÄRLIGT FRASIGA GLUTENFRIA FINSKA STRUVOR

GL, NGF, MF


Nu är det Valborg och då är det tradition att äta finska struvor i Finland. Ja alltså inte sådana som vi brukar göra till jul, utan sådana som man spritsar genom en spritspåse. Testa du också! De är jättegoda och enkla att göra. I det här receptet behöver du varken konserv eller stansringar!Häromdagen läste jag mina gamla anteckningar av provbak som jag gjorde för många år sen när jag tålde mjölk. Ett av de var på finska struvor och jag hade skrivit "riktigt goda!!". Så igår ville jag testa att göra de mjölkfria eftersom jag inte tål mjölk längre.


Jag valde att använda Sempers finmix och de blev faktiskt riktigt frasiga och goda och lite mjuka inuti. Jag hade ingen tom konservburk eller stansringar hemma för att kunna göra som man brukar. Därför hällde jag helt enkelt inte i så mycket matolja i kastrullen så smeten inte skulle kunna åka ner så djupt. Nästa gång ska jag nog testa med kokosfett istället för frityrolja, så jag ska lägga till det i inköpslistan nästa gång jag handlar on-line.


Eftersom Sempers finmix ter sig lite annorlunda och inte smakar lika mycket som Sempers mix med mjölkpulver i fick jag göra om receptet lite. Så här kommer nu två olika recept på glutenfria finska struvor. Jag har inte tillsatt något bakpulver eftersom det redan finns i mixerna.


Jag hoppas att du får en fortsatt fin Valborg och att du också kan få njuta av ljuvligt goda glutenfria finska struvor, gjorda på mitt sätt.INGREDIENSER med Semper mix


2 ägg

2 dl mjölk

1/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers mix

1 krm salt

Frityrolja eller kokosfett

Florsocker att strö över

Jag tycker det är gott att blanda vaniljsocker och florsocker eller doppa dem i strösocker.INGREDIENSER med Semper finmix


2 ägg

3 dl mjölk eller växtbaserad dryck

1/4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers finmix

2 krm salt

Frityrolja eller kokosfett

Florsocker att strö över

Jag tycker det är gott att blanda vaniljsocker och florsocker eller doppa dem i strösocker.SÅ HÄR GÖR DU


Spritsa först ner smet till en kaka i oljan och provsmaka när den svalnat. Då vet du om du vill ha dem ljusbruna eller mörkbruna.


 1. Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet.

 2. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen.

 3. Häll upp olja eller kokosfett i en kastrull så det blir ca 2 cm djupt.

 4. Tryck ut smeten kors och tvärs eller i cirkel inifrån och ut. Gör bara 1-2 åt gången så att värmen i oljan inte sjunker för mycket. Jag har bara spritsat tunna struvor men du kan självklart spritsa mer så de blir tjockare.

 5. Fritera tills de är gyllenbruna eller mörkbruna.

 6. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper.

 7. Strö över florsocker innan servering.


OBS!


 • Använd en neutral olja som rapsolja eller frityrolja (annars får munkarna smak av oljan)

 • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

 • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

 • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!#glutenfritt #mjölkfritt #recept #bakverk

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.