Sök
 • Virginia Küst

MUMSIGA GLUTENFRIA PÅSKÄGG - VÄLJ DINA FAVORITSMAKER

Alltså, de här påskäggen är så goda och dessutom riktigt roliga och enkla att göra! Tycker du om punschpraliner? Nu kan du göra de själv och dessutom välja dina favoritsmaker!


När jag har letat efter recept på punschpraliner så har en av ingredienserna alltid varit havre och för mig är det en ingrediens som har en smak som är svår att dölja. Så jag blev så glad när jag hittade ett gammalt familjerecept som Sam delat med sig av på Sugarspunrun.


Som du vet har jag en förkärlek till potatis och använder det bl.a i mina semlor, kanelbullar och sockerbullar. Potatis är ett härligt smaklöst och billigt bindemedel som t.e.x gör att degen går att knåda och bullarna blir saftiga. Jag ska erkänna att jag ändå var en aning skeptiskt till en början även om jag älskar potatis i alla dess former, men dessa ljuvliga påskägg smakar verkligen inte potatis alls.


Jag omvandlade receptet och efter första provsmakningen blev jag inspirerad av att testa aromer som jag hade köpt från Essencefabriken i Stockholm. Jag valde att dela degen i två delar och smaksätta den ena med kola och den andra med pistage. Så gott det var! Den med pistage färgade jag till en ljusgrön pastellfärg. Nu vet jag att jag är sent ute så det blir svårt för dig att få tag i aromer från specialbutiker under Påsken men det finns fortfarande en hel del aromer att få tag på i en vanlig mataffär. Se tips i receptet. Det är så kul att kunna smaksätta själv. Häll i lite i taget och testa dig fram!


Ljuvligt goda påskägg med din favoritsmak


RECEPT


Ingredienser


0,5 dl mosad potatis (fast potatis)

25 gram mjölkfritt margarin (alternativt vanligt margarin eller smör)

4-5 dl florsocker + eventuellt lite till för att rulla ägg

Smaksättning som exempelvis vanilj, kakao, kanel eller essenser av arrak, kola, pistage etc

Eventuellt lite färgpulver eller färggelé.

Ca 200 gram chokladSå här gör du


OBS!

Potatisen ska vara nykokt i osaltat vatten och får inte bli kylskåpskall innan den blandas med de övriga ingredienserna.


 1. Koka skalad potatis och låt den svalna i rumstemperatur.

 2. Mosa den kalla potatisen tills den blir slät.

 3. Mixa den mosade potatisen, smöret eller margarinet och 1 dl av florsockret till en slät massa.

 4. Tillsätt 1 dl i taget av resterande florsocker och fortsätt mixa.

 5. Smaksätt med din favoritsmak.

 6. Färga degen eventuellt så den får en fin pastellfärg.

 7. Kyl med lock i kylskåp i minst en timme.

 8. Ta ut degen från kylskåpet och låt stå ca 10 min innan du formar ägg.

 9. Pudra underlaget samt händer med florsocker och knåda degen slät.

 10. Rulla ägg som du lägger på smörpapper.

 11. Ställ in dem i kylen under tiden du smälter choklad.

 12. Smält chokladen.

 13. Ta fram äggen ur kylen.

 14. Doppa ett ägg i taget i chokladen och lägg tillbaka på smörpapperet.

 15. Ställ tillbaka dem i kylen och lägg över äggen i en plastlåda med lock på när chokladen stelnat.Rullade glutenfria påskägg


Chokladöverdragna påskägg


Ta gärna en bild på dina påskägg och tagga mig på Instagram @kustenarklar.se eller hashtagga kustenarklarJag önskar dig en fin påsk med fint väder, trevligt sällskap och gott att äta! Jag läste förresten om ett italienskt par som skypade med sina föräldrar när de alla åt middag tillsammans. Det tyckte jag lät trevligt.#choklad #godis #påsk #glutenfritt #mjölkfritt #äggfritt #nötfritt

0 kommentarer

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.