top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

RAWFOODBOLLAR MED EN SYRLIG ÖVERRASKNING

Uppdaterat: 4 okt. 2022

NGF/GF, LF/MF, ÄF, NF


Fräscha glutenfria rawfoodbollar utan nötter, mandel och ägg och dessutom med en syrlig överraskning i mitten. Smakkombinationen av choklad och jordgubbar är dessutom oemotståndlig.


Rawfoodbollar med jordgubbar i bakgrunden

Ta mig direkt till receptet:
Mina smakprover på EXPO-mässan


EXPO-mässan hölls i samband med Göteborgsvarvet och jag delade ut smakprover av mitt nya recept på rawfoodbollar. Jag blev så glad för jag fick så otroligt mycket fin respons!

Det var härliga kommentarer som...

- De smälter i munnen!

- Så fräscht de smakar...

- I'm in heaven!

- Jag gillar egentligen inte rawfood men dessa är ju goda!

På plats hade jag en tävling om vem som kunde komma på det bästa namnet på bollarna och vinsten var en lunch för två på Incontro. Namnet som vann var Kärleksboll men efter lite eftertanke så kallar jag de numera för Küstens pärlor. Ja, du kanske kan förstå varför om du googlar på Kärleksbollar…haha!


En lång lista med krav på receptet


Jag brukar utveckla recept som barn kan vara med och baka men denna gången hade jag fokus på att utveckla ett recept med fler kriterier. Det skulle vara rawfood, naturligt glutenfritt, fritt från mjölk, nötter, mandel och ägg. Fräscht, nyttigt och en överraskning stod också med på listan.


Det krävdes research, funderande och en hel del provbakande under en period. Jag stod i köket många kvällar och helger för att få till detta receptet men det var det värt! Jag är ju van vid att det brukar vara så men nu var det dessutom under tidspress vilket blev ytterligare en utmaning. Det var hur som helst både spännande och kul och med tanke på alla positiva kommentarer så verkar jag ju ha lyckats.Bra recept blir ofta till av misstag

Nu ska jag förresten berätta något roligt! Är du trött på allt tuggmotståndet som är i rawfood? Då har du tur! Mitt recept missuppfattades nämligen i all hast. Istället för att blanda smeten för hand, mixades det i en mixer....och då blir de nästan som fluffig nougat i konsistensen. Svårt att beskriva, men gott tyckte många att det var i alla fall. Det du ska tänka på i så fall är att dadel-mixen måste få stå och dra i minst 10 minuter innan du mixar den med chokladsatsen. I övrigt är det bara att följa receptet med en mixer.RECEPT

Ca 20-25 bollar med en diameter på 3-4 cm.

Ingredienser

Till chokladsatsen:

 • 120 g dadlar (vikten är utan kärnor). Jag använder de ekologiska som redan är urkärnade.

 • 6 msk vatten

 • 2 msk (12 g) kakao

 • 80 g kokosflingor

 • 80 g kokosolja (fast konsistens och neutral i smaken)

 • 1 krm salt

Till jordgubbssatsen:

 • 25 g jordgubbspulver (superfoodpulver)

 • 40 g kokosflingor

 • 50 g kokosolja (fast konsistens och neutral i smaken)

Eventuell garnering:

1 msk jordgubbspulver eller annat gott du tycker om

Tillbehör:


Smörpapper

Pappersformar

Förbered

Mixa dadlarna med vattnet till en nästan slät smet i en mixer och låt stå minst 10 minuter.


Hur du gör bollarna


Smeten bör helst blandas ihop med en gaffel. Om du vill göra det med händerna istället så bör du tänka på att göra det så snabbt som möjligt eftersom oljan har lätt för att smälta. Annars låter du smeten stå inne i kylen lite längre tills den stelnat.


Jordgubbssatsen

 1. Häll i jordgubbspulver och kokosflingor i en skål.

 2. Rör om med en gaffel eller händer så pulvret fördelar sig fint.

 3. Lägg nu i kokosoljan och blanda igen tills det hela blivit en smet.

 4. Täck skålen med tätslutande lock eller plastfolie och ställ i kyl ca 30 minuter för att stelna.

Chokladsatsen

 1. Häll kakao, salt och kokosflingor i en skål.

 2. Rör om med en gaffel eller händerna så kakaon och saltet fördelar sig fint.

 3. Lägg nu i kokosolja och blanda igen tills det hela blivit en smet.

 4. Lägg nu i mixen med dadlar (som du förberett) och fortsätt blanda ytterligare tills smeten blir mer sammanhängande. Om du vill få en konsistens utan tuggmotstånd så ska du blanda med en mixer.

 5. Täck skålen med tätslutande lock eller plastfolie och ställ i kyl ca 30 minuter för att stelna.

Rulla bollarna

Tips! Om satserna stått inne längre i kylen och hunnit bli lite för hårda låter du skålarna stå framme i rumstemperatur i ca 20 min. Då blir de lättare att rulla.

 1. Lägg ut smörpapper på två skärbrädor eller fat. Det ena ska du kunna ställa in i kylen.

 2. Rulla ca 20-25 bollar av jordgubbssmeten som du lägger på ena smörpapperet. Rulla snabbt så kokosoljan inte smälter för mycket! De blir annars svåra att rulla.

 3. Ställ jordgubbsbollarna med smörpapperet i kylen under tiden du rullar choklabollarna.

 4. Rulla lika många bollar av chokladsatsen som av jordgubbssatsen och lägg på det andra smörpapperet. Försök att rulla de snabbt så de inte kletar för mycket.

 5. Ta ut jordgubbsbollarna från kylen.

 6. Platta till chokladbollen som på bilden ovan, så att du kan linda in jordgubbsbollen i den. Den röda bollen ska ligga i mitten av chokladbollen när den är färdig.

 7. När du lindat in den så gott det går så rullar du hela bollen mellan händerna så att den röda bollen täcks helt.

 8. Lägg bollen i en pappersform.

 9. Lägg sen alla bollar med pappersformar i en burk med tätslutande lock på.

 10. Sätt in de i kylen och låt de få "sätta" sig över natten.


Förvaring/Servering

Ta fram bollarna från kylen ca 20 min innan det är dags att äta dem, men låt de stå svalt så de inte blir för kladdiga. När de är klara för servering kan du ge både ögon och smaklökar en lite extra touch genom att rulla de i valfritt raw super food pulver.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page