top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

LAGA EN RIKTIGT GOD GLUTENFRI FULLKORNSVÄLLING

Uppdaterat: 28 aug.


GF, NGF, LF, MF, ÄF, NF


När de där soliga dagarna leker tittut och försvinner ett tag för att lämna oss med regn och rugg....vad är då godare än en varm kopp hemmalagad fullkornsvälling?


Nu kan du snabbt och lätt vispa ihop en riktigt god kopp fullkornsvälling för vuxna.

Vällingen passar lika bra som frukostvälling, till mellanmål eller kvällsmål.


En kopp fylld med välling. Till vänster ligger en tidning och upp till höger står ett tänt värmeljus.
Gluten-och mjölkfri fullkornsvälling

Hur jag kom fram till receptet på glutenfri fullkornsvälling

Det här receptet tog jag fram efter att ha experimenterat med något annat recept i köket. Kommer inte ihåg vilket, men när jag kände hur det kom en efterlängtad doft av fullkornsvälling mot mig så tänkte jag att det nog inte kunde vara helt omöjligt att ta fram. Jag gjorde några försök och är så glad över att kunna göra mig en kopp välling som faktiskt smakar bättre än den fullkornsvälling jag drack förr. Så här kommer receptet på glutenfri fullkornsvälling så du också kan få njuta!


Ingredienser för en kopp

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

2 dl söt mandelmjölk (jag använder Alpros)

1 tsk fullkornsrismjöl (finns i välsorterade hälsokostaffärer)

1 tsk bovetemjöl

1/4 krm salt

Tillaga

 1. Häll mandelmjölken i en kastrull.

 2. Häll i övriga ingredienser och vispa med en handvisp tills allt blandats väl.

 3. Vispa/rör runt tills det kokar lätt och låt det fortsätta koka lätt i några minuter under omrörning. Då blir bovetesmaken mildare och vällingen får en fylligare smak och bli tjockare i konsistensen. Jag brukar vispa mer mot slutet för att få extra skum på ytan när jag häller upp vällingen i koppen.

 4. Häll upp i koppen och invänta tills den svalnat lite....och njut!


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page