top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SEMMEL-ORM

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hej,

Idag fick jag en mysig dag med min familj. Först var min systerson och jag en sväng på stan och bara chillade och efter det åkte vi hem till mig och bakade en semmel-orm. Vi passade på att laga till lunch under tiden degen jäste i omgångar. När vi var mätta och klara med bakandet åkte vi vidare hem till min syster med familj för att bjuda på gofika.

Ormsvansen fyllde vi med mandelmassa (utrörd med lite mandelmjölk) och resten av ormen fyllde vi med vaniljkräm gjord på marsanpulver, mjölk och grädde. Över det lade vi på grädde som vi smaksatt med vaniljsocker. Ögon och tunga gjorde vi med sockermassa som min systerdotter målade. De sa att det var gott och sparade halva ormen till efter kvällsmat :)

Eftersom jag inte klarar mjölk längre, tog jag med mig en semmel-bulle jag bakat utan både gluten och mjölk...och den var också god :) Min systerson som hade smakat en bulle hemma hos mig, sa att den smakade som en vanlig semla och att den t.om. var godare än semmel-ormen. Jag håller fortfarande på att fila på receptet som är utan mjölk, för den är verkligen som en vetedeg i både konsistens och smak...men jag kan inte få de helt släta. De vill bara spricka eller ser ut som svampar....men ack så goda de är! Jag ska göra några försök till. Klarar jag det inte, lägger jag ändå ut receptet i bloggen. Som min syster sade..."det är inte utsidan som räknas" :)) Kanske de ska heta Virginias knasbollar? ;)

Hoppas du har fått en lika mysig söndag som mig! <3


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page