top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SEMMEL-ORM

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hej,

Idag fick jag en mysig dag med min familj. Först var min systerson och jag en sväng på stan och bara chillade och efter det åkte vi hem till mig och bakade en semmel-orm. Vi passade på att laga till lunch under tiden degen jäste i omgångar. När vi var mätta och klara med bakandet åkte vi vidare hem till min syster med familj för att bjuda på gofika.

Ormsvansen fyllde vi med mandelmassa (utrörd med lite mandelmjölk) och resten av ormen fyllde vi med vaniljkräm gjord på marsanpulver, mjölk och grädde. Över det lade vi på grädde som vi smaksatt med vaniljsocker. Ögon och tunga gjorde vi med sockermassa som min systerdotter målade. De sa att det var gott och sparade halva ormen till efter kvällsmat :)

Eftersom jag inte klarar mjölk längre, tog jag med mig en semmel-bulle jag bakat utan både gluten och mjölk...och den var också god :) Min systerson som hade smakat en bulle hemma hos mig, sa att den smakade som en vanlig semla och att den t.om. var godare än semmel-ormen. Jag håller fortfarande på att fila på receptet som är utan mjölk, för den är verkligen som en vetedeg i både konsistens och smak...men jag kan inte få de helt släta. De vill bara spricka eller ser ut som svampar....men ack så goda de är! Jag ska göra några försök till. Klarar jag det inte, lägger jag ändå ut receptet i bloggen. Som min syster sade..."det är inte utsidan som räknas" :)) Kanske de ska heta Virginias knasbollar? ;)

Hoppas du har fått en lika mysig söndag som mig! <3


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page