Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

COCA-COLA RUTOR

April 14, 2014

 GF, LF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Snart är Påsken här och då ska det ätas en massa gott igen :)

 

Den här kakan får allas munnar att vattna sig!  Ja, även den som inte tycker om Coca-cola, choklad eller Lailas blå mjölmix. Den blir faktiskt snabbt favoriten på kakbordet!

En söt, saftig och mäktig liten kaka som passar alldeles utmärkt på Påskbordet!

 

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

 

Mix: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

 

175 °C i ca 40 min i ugn

Det blir ca 28 små rutor i en långpanna som är ca 25x30 cm.

Du kan självfallet göra större rutor, men jag gör små för att den är så mäktig.

 

Dubbla alla ingredienser nedan om du vill få fler rutor.

Häll upp smeten i en större långpanna och grädda i ca 40 min.

 

 

Ingredienser

 

100 g osaltat smör (alt laktosfritt smör)

4 dl mjölmix

3 dl socker

2 krm salt

3 dl mini marshmallows (gärna Little Becky eller Rocky Mountain)

1 tsk vaniljsocker

1 dl matolja (gärna raps eller annan smaklös variant)

0,5 dl kakao (gärna Valrhonas eller Michel Cluizels kakao)

2 dl Coca-cola (en burk på 33 cl räcker till glasyren också)

1 tsk bakpulver

1 dl filmjölk (alt laktosfri filmjölk)

2 ägg (normalstora)

 

Glasyr

50 g osaltat smör (alt laktosfritt smör)

2 msk kakao

0,5 dl Coca-cola

3,5 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

 

Garnering

Kulörta marshmallow eller annat gott.

 

OBS! Läs på påsens innehållsförteckning med marshmallows! 

 

Till formen

Bakplåtspapper eller smör (alt laktosfritt smör)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd  

 

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbröds-förpackningen!

 

 

Förbered

 

  1. Sätt ugnen på 175° C

  2. Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.

 

Blanda till smeten

 

  1. Häll mjölmix och socker i en stor skål och blanda väl. Använd gärna handvisp.

  2. Lägg sen i marshmallows, salt och vaniljsocker och blanda igen.

  3. Häll äggen i en annan skål och rör om lite lätt. De ska hällas i den stora skålen med de torra ingredienserna mot slutet.

  4. Häll olja, Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

  5. Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl.  Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

  6. Rör ut bakpulvret i filmjölken och blanda ner detta i smeten tillsammans med äggen.

  7. Häll smeten i långpannan (ca 25x30 cm) och jämna till med slickepotten. 

 

Baka

 

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en sticka mot slutet så att den är torr inuti. 

 

När du tar ut kakan ur ugnen

 

Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta (gärna bakbord). Har du smörat och bröat formen, kan kakan ligga kvar i långpannan. Täck med handduk och låt kakan svalna lite innan du brer på glasyren.

 

OBS!

Har du smörat och bröat formen, kan kakan ligga kvar i långpannan.

Har du använt bakplåtspapper, bör den inte ligga på papperet mer än nödvändigt eftersom det suger upp mycket av fukten från kakan.

 

Laga till glasyr under tiden kakan svalnar något

 

  1. Häll florsocker i en skål.

  2. Häll Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

  3. Häll den varma blandningen över florsockret och rör om väl.

  4. Vänd nu ner vaniljsockret.

 

Garnera

 

Bred på glasyren på den något avsvalnade kakan och garnera med marshmallows eller annat gott innan glasyren stelnar.

 

Servera/Förvara

 

Skär kakan i bitar när den svalnat helt. 

Tag rutorna med stekspade och lägg över på serveringsfat.

Täck med plastfolie om de inte ska ätas direkt så att marshmallowsen inte blir torra.

 

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på 1 dag i rumstemperatur och ca 2 dagar i kyl. Det går alldeles utmärkt att frysa in kakan med marshmallows. Frys isåfall ett lager för sig och lägg sedan ihop dessa med smörpapper emellan.

 

OBS! 

Undvik att tina rutorna i micro eller ugn, eftersom marshmallowsen sväller rejält när de blir varma. 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle