Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

JORDGUBBSTÅRTA

June 16, 2015

GF, NGF, LF/MF, NF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Jag minns än idag hur farmor satt vid köksbordet med en vaxduk på. Hon hade delat upp sockerkakan i tre bottnar och mosade jordgubbarna som låg på en tallrik med en gaffel. Vaniljkrämen stod och svalnade under tiden. Hon hade även tagit fram krossad ananas. Min syster tyckte nämligen om jordgubbar och jag tyckte om ananas, så hon gjorde en tårta till oss båda. Hon lade jordgubbar på ena sidan av tårtan och ananas på andra sidan. Sedan garnerade hon även med jordgubbar och ananas, så man kunde se vilken sida som innehöll vad. Hennes tårtor blev alltid så saftiga och goda. Hon droppade nämligen över saften från bären och frukten på ena tårtbotten och lät tårtan dra i kylskåp över natten.

 

Hon bakade på vetemjöl på den tiden, men jag är säker på att hon hade bakat med potatismjöl om hon levt idag och ville baka tårta åt hennes barnbarn och barnbarnsbarn som fått celiaki. Det gjorde man förr när det skulle vara lite extra fint. Jag har skrivit ner receptet från en förpackning med potatismjöl nedan. Den blir luftig och fin, men kom ihåg att vispa ägg och socker länge! Jag har ändrat receptet till vaniljkrämen lite. Sandra sa till mig att hon brukar blanda vaniljkrämen med vispad grädde och det tyckte jag lät gott. Hur fel kan det bli? ;) Det ska i alla fall jag göra när det blir dags. Då ska jag även ta en ny bild på tårtan och lägga ut den här. Jag har väl inte gått fotokurs på Dagmar's Kitchen för intet? :) Den kommer nog dessutom att bli högre. Tårtan på bilden har syrran bakat på Sempers mix....och den var lika saftig och god som farmors.

 

 

 

Fri från:

Gluten

Laktos (om du använder laktosfria produkter)

Mjölkprotein (om du använder mjölkfria produkter)

Nötter

 

Mix: Potatismjöl

 

175 °C i ca 30-40 min nedre delen av ugnen

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 24 cm i diameter

 

 

Ingredienser

 

4 ägg

2 dl socker

2 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Garnering

3 dl vispgrädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde)

Jordgubbar

 

Till formen

Smörpapper, potatismjöl, margarin (eller annat laktosfritt eller mjölkfritt alternativ) till formen

 

Fyllning

Ca 1/2 liter jordgubbar 

Vaniljkräm (se nedan)

 

Vaniljkräm

3 dl vaniljkräm. Finns recept på paketet med potatismjöl alternativt Ekströms Marsán

2 dl vispad grädde (alternativt laktosfri grädde) 

 

MF Vaniljkräm

3 dl mjölkfri vaniljkräm. Se recept nedan.

2 dl vispad sojagrädde (den söta är vispbar)

 

OBS! Den kallrörda Marsánen nnehåller mjölkprotein och den kokbara kan innehålla spår av mjölkprotein.

 

Notera att den kommer att bli kompakt när du lägger den mellan tårtbottnar, om du inte blandar ut den med den vispade sojagrädden.

 

 

2 dl rismjölk

2 dl söt sojagrädde (den vispbara)

4 tsk socker

4 msk Ekströms kok marsanpulver

Smaksätt eventuellt med 1-2 tsk vaniljsocker

 

  1. Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.

  2. Tillsätt marsanpulver och socker.

  3. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

  4. Ställ den i kyl om du gör den dagen innan du lägger krämen mellan bottnarna. Notera att du i så fall blandar ner den vispade sojagrädden innan, annars kan du få kulor i som du behöver filtrera genom en sil. Det kan hända att du behöver vispa den lite till nästa dag för att få den tjock och fin igen. 

 

 

Förbered kakformen

 

  1. Klipp ut ett smörpapper till botten av en rund form med löstagbara kanter.

  2. Lägg smörpapperet i botten på formen.

  3. Smörj och bröa kanterna på formen med potatismjöl.

 

 

Blanda smeten

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker poröst (länge), tills den får en vit-gul fluffig konsistens.

  3. Blanda potatismjölet med bakpulvret.

  4. Sikta ner det i äggsmeten och rör om, bara tills allt blandats.

 

 

Baka

 

  1. Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i ca 30-40 min.

  2. Öppna ugnsluckan mot slutet och prova med en sticka om den är färdig (det ska inte fastna någon smet på stickan). Om det gör det, stänger du ugnsluckan försiktigt och fortsätter baka tills den blir färdig.

  3. Ta ut formen och låt svalna något.

  4. Ta sen ur kakan ur formen och låt kallna.

 

 

Förbered tårtan

 

  1. Tillred vaniljkrämen och blanda med vispad grädde (se recept till fyllningen ovan)

  2. Mosa jordgubbarna med 2 msk socker eller ingen alls. Det är en smaksak och jag tycker det beror lite på hur söta jordgubbarna är i sig. Jag mixar jordgubbarna men låter små bitar av jordgubbarna finnas kvar.

  3. Dela kakan i tre delar. Skär en liten skåra i kakan med en brödkniv. Stick in eggen och såga dig in till mitten. Fortsätt såga i cirkel utmed kakan med eggen i mitten. 

  4. Lägg den första bottnen på ett tårtfat med tårtpapper. Tårtfatet bör ha ett tillhörande lock.

  5. Bred vaniljkräm på den första botten.

  6. Lägg den andra botten ovanpå och droppa lite av saften från jordgubbarna på den innan du lägger de mosade jordgubbarna på. 

  7. Lägg den tredje tårtbotten överst. 

  8. Täck tårtan med lock och  ställ in i kylen över natten, så den gottar till sig och blir saftig.

 

 

Garnera

 

  1. Skölj jordgubbarna innan du snoppar av fästena, annars tycker jag de kan tappa smaken. Lägg de i en sil för att droppa av alternativt på hushållspapper. Jag brukar lägga de på hushållspapper och torka de lite lätt med ytterligare hushållspapper.

  2. Skär jordgubbarna i halvor eller i skivor. Behåll gärna några hela att garnera med också.

  3. Vispa grädden (alternativt laktosfri grädde) tills den håller formen när du testar att göra figurer med vispen. Gör den dock inte för hård om du tänkt dig att bre den på tårtan, för då skär den sig lätt när du jobbar med den vid garneringen. Om du vispar sojagrädde, får du vispa den längre. Den kommer inte att skära sig, så vispa tills den blir riktigt hård och fin.

  4. Bred eller spritsa grädden på tårtan. Om du brer den på tårtan, lägger du mycket i mitten och brer ut den så att den är på väg ut mot kanterna. Därifrån drar du grädden längs med långsidan så den blir täckt.

  5. Dekorera med jordgubbarna.

  6. Täck med lock och ställ in i kylen tills det är dags för servering. 

 

 

 

Förvaring

 

Den klarar sig ett dygn till i kylen om du täcker över den med lock.

 

 

 

Så här blev min tårta i år :) 

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle