Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

HUR MAN GÖR TVÅ OLIKA GLUTENFRIA PAJER

October 11, 2015

 

GF, NGF, LF, MF*, NF, ÄF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats! 

 

Jag ville äta god glutenfri paj som smakar som vanlig, så jag tog fram ett eget gott recept på två sorters pajer till efterrätt. Av samma glutenfria pajdeg kan du göra två sorters pajer till efterrätt! Gör en glutenfri smulpaj och en paj med lock....eller dekorera smulpajen med stansade hjärtan eller annat fint.

 

 

Smakerna påminner mig om min barndom när vi spenderade sommarlovet hos min mormor i Tyskland. Pajdegen är söt och äpplena har fått behålla sin syrlighet....mumma! Till det brukar jag göra min mjölkfria vaniljvisp som även går att göra tunnare om man vill få den mer som en vaniljsås.

 

 

Paj med lock

 

Smulpaj

 

När du gjort smuldegen, fortsätter du att knåda ihop så mycket du vill ha till deg att göra lock  eller figurer på.

 

 

 

Jag har fått feedback på andra mjölmixer:

 

Sempers finmix* Smulpajen har bakats på denna naturligt glutenfria mix med gott resultat. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk*

MixWells naturligt glutenfria mix Jag har bakat smulpajen med änglavingar ovan med denna mix och det blev gott men den blev lite för söt i och med att mixen i sig är söt. Jag får provbaka med mindre socker nästa gång.

 

 

Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix* 

 

Fri från:

Gluten (Fritt från vetestärkelse om du väljer en naturligt glutenfri mix. Se ovan)

Laktos

Mjölk* (Kan finnas spår av mjölkprotein i MixWells ljusa basmjöl)

Nötter

Ägg

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

 

 

200°C i ca 20 min

Den lilla satsen räcker till en liten pajform ca 20 cm i diameter (till ca 2 personer)

Den större satsen räcker till en stor pajform ca 30 cm i diameter (till ca 4-6 personer)

 

 

Ingredienser

 

Liten smulpaj och paj med lock (till en pajform ca 20 cm i diameter)

 

1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl (kan innehålla spår av mjölkprotein)

0,5 dl bovetemjöl
50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
2 tsk strösocker

 

Fyllning:

2 syrliga äpplen (skalade och skivade)
1 tsk socker
0,5 tsk kanel
2 krm kardemumma

2 krm potatismjöl

2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

 

 

Stor smulpaj (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)

 

Dubbla ingredienserna ovan

 

 

Stor paj med lock (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)

 

3 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl (kan innehålla spår av mjölkprotein)

1,5 dl bovetemjöl

150 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

6 tsk strösocker

 

Fyllning:

6 syrliga äpplen (skalade och skivade)

3 tsk socker

1,5 tsk kanel

6 krm kardemumma (lite mer än 1 tsk)

1 tsk potatismjöl

4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

 

 

Förbered

 

  1. Skala och skiva äpplena tunt.

  2. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma och lägg i pajform.

  3. Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplen.

 

Blanda till smuldeg

 

  1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.

  2. Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna. 

  3. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker till en smulig deg.

  4. Fördela smuldegen över äppelklyftorna.

 

Blanda till helt pajskal

 

  1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna. 

  2. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker och knåda snabbt ihop till en slät deg.

  3. Linda in i plastfolie och lägg i kyl för att kallna.

  4. Ta fram degen för att kavla ut antingen mellan plastfolie eller smörpapper. Alternativt på bakunderlag av silikon. Pudra i så fall bakunderlag och deg med en blandning av glutenfri mix och bovetemjöl innan du kavlar ut den. Vänd på den mellan varven. OBS! Tänk på att det behövs en säker hand för att behålla den hel. Om du är osäker, kan det vara bättre att kavla den mellan plastfolie för att behålla ena sidan med plastfolie på när du lägger den över äppelklyftorna.  

  5. Lägg pajskalet över äppelklyftorna.

  6. Kläm fast kanterna runt pajformen. Tänk på att inte lämna för tjock kant runt om eftersom degen kan falla ner från kanten när den står i ugnen och det inte är så gott med en degklump som inte är genomgräddad.

  7. Skär ut skåror eller ta ut hål med hjälp av kakmått eller dylikt.

 

 

Baka

 

  1. Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är genomgräddade, annars fortsätter du grädda en stund till. 

  2. Om du har gjort en paj med lock, ställer du ner den försiktigt på underlaget den ska svalna på. 

 

 

Servera/förvara

Servera pajen ljummen med vaniljvisp, glass eller mjölkfri vaniljvisp Klicka här för recept. Vaniljvispen går att göra tunnare och mildare. Ha i lite mer sojagrädde och vispa inte lika hårt.

 

Pajen är god även dagen efter! 

 

 

Gillar du receptet? Dela gärna vidare på någon av de sociala medierna.

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle