top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU FÅR BÄSTA GLUTENFRIA KANELBULLARNA SAFTIGA

Uppdaterat: 10 apr. 2021

GF, NGF*, (LF), (MF), NF, (ÄF)

Degen är lättarbetad och ger saftiga kanelbullar som smakar vetebullar. Hemligheten bakom är bl.a kokt potatis.


Ta mig direkt till:
Om du hellre vill baka utan vetestärkelse och mjölk

Här hittar du i så fall mitt andra recept på glutenfria kanelbullarÄntligen känner jag längtan efter glutenfria bullar igen!


Degen och bullarna är som en vetedeg både i konsistens och smak. Så därför blir degen lättarbetad och den kladdar inte heller. Ur ugnen kommer saftiga kanelbullar som håller sig lika goda även när du tagit ur de ur frysen. Hemligheten bakom är kokt potatis och gräddningstiden. Förutom att receptet är glutenfritt, så kan du baka de fria från ägg också.Två olika slags bullar av samma deg


Jag brukar dela degen i två delar för att baka både runda bullar och kanelbullar i samma veva. Då bakar jag först ut de runda bullarna och sen kanelbullarna för en andra jäsning. Sen gräddar jag färdigt de runda först och kanelbullarna sist. Vill du bara baka en sort går det naturligt också bra.


Det är viktigt att du gräddar dem i två omgångar


Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen. Det var en idé jag fick under provbakningen som visade sig vara en riktigt bra idé.


Citat

När min systerson fick smaka på en rund bulle, sa min systerson: "bullen smakar som semlan jag fick på skolan en dag och då var det en god bulle". Den han åt på skolan var inte glutenfri. Kan man få bättre betyg?

Jag bakade bullarna efter ditt recept och bjöd min son på som precis fått diagnosen celiaki. Han trodde inte först att de var glutenfria.


MJÖLMIXER


Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 • Finax röda blir bullarna bra på.

 • Semper mix fungerar jättebra!

 • Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk.

 • Lailas blå (med vetestärkelse). Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.

 • Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.

Jag bakar med Sempers mix

Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.

RECEPT


Gräddas i mitten av ugnen i 250° C

Se gräddtider under respektive bullar.Runda kardemummabullar


Ca 15 st (Ca 7 st om du delar satsen i två delar)

 • Första omgången gräddar du de i 5 minuter

 • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

Kanelbullar


Ca 30 st (Ca 15 st om du delar satsen i två delar eller vill göra de extra stora)

 • Första omgången gräddar du de i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små. De ska bara få en ljus gyllene ton och inte lika mycket färg som de runda bullarna!

 • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

Ingredienser


50 gr röd jäst

75 gr smör

2 dl mjölk

1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen fram till att det är dags att baka.

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg (går bra att utesluta om du inte tål ägg eftersom du har potatis i)

1 pkt (500 gr) Sempers mix (spara 1/4 dl till utbakning)

Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar.


Fyllning

Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan eller bara bakar kanelbullar.


Fyllning till halva degen:

75 gr smör

6 msk socker

3 tsk kanel

1 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.


Garnering


1 ägg blandat med lite mjölk att pensla bullarna med.

Om du vill utesluta ägg kan du pensla dem med mjölk eller växtbaserad dryck.

Pärlsocker till kanelbullarna


Baktillbehör


Bakplåtspapper till de runda bullarna

Formar till kanelbullarna


Förbered

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Sätt ugnen på 250°C

 3. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper eller bullformar

 4. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling. Ställ åt sidan.

 5. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

Blanda till degen

 1. Smula ner jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

 3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

 4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

 5. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg i ca 3 min. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i en minut.

 6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

 7. Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Spara lite av mjölmixen om du ska göra runda bullar också.

Runda bullar

 1. Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna. Platta sen till dem en aning med handflatan.

 2. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

 3. Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 5 minuter.

 4. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 5. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter till så de får fin färg.

 6. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

De runda bullarna ska ha fått en brun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna. När de är klara blir de mjuka och saftiga inuti.

​Kanelbullar

 1. Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.

 2. Rulla ihop längden från långsidan och skär till bullar som du lägger i bullformarna.

 3. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

 4. Pensla bullarna med ägg och dekorera med pärlsocker.

 5. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton!

 6. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 7. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till så de får en fin färg.

 8. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.


Förvaring


Bullarna klarar sig en hel dag i plastburk med lock på. Om du fryser in dem kan du tina upp de som vanliga bullar eller lägga de i micron någon minut. Vill du ta med dig bullar hem till någon eller på utflykt, så kan du lägga de frysta i en plastburk. De tinar på vägen och blir saftiga och mjuka.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!Vill du baka en megastor bulle istället?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page