top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR EN VACKER GLUTENFRI SMULPAJ MED ÄPPLEN

Uppdaterat: 17 sep.


GF, NGF, LF, MF*, NF, ÄF

Smulpaj med äpplen är så gott men varför inte passa på att göra den extra vacker också? Här är receptet för dig som vill ha för bara två personer eller fler. Receptet är fritt från mjölk, nötter, mandel och ägg.


En smulpaj i en hjärtformad pajform med sked, äpplen och rödvit-rutig handduk i bakgrunden.
Gluten- och mjölkfri smulpaj med äpplen

En ogräddad smulpaj i en hjärtformad pajform med sked, äpplen och rödvit-rutig handduk i bakgrunden.
Gluten- och mjölkfri smulpaj med äpplen

Ta mig direkt till:


Recept på liten smulpaj

Recept på stor smulpaj

Servering och förvaringHUR DU BAKAR EN VACKER GLUTENFRI SMULPAJ MED ÄPPLEN

Ibland spenderade vi sommarlovet hemma hos farmor som lagade underbart god svensk husmanskost och ibland spenderade vi lovet hos min mormor och morfar i Tyskland, som bjöd på underbart god tysk husmanskost. Just den här äppelpajen påminner mig om den vi fick i Tyskland.


Pajdegen är inte alltför söt och äpplena har fått behålla sin syrlighet. Om du vill ha lite mer crunch i pajdegen, så kan du tillsätta exvis kokos eller hackade nötter men själv tycker jag det blir alldeles lagom med crunch. Om du följer mitt recept kan du dessutom baka en riktigt vacker glutenfri smulpaj med äpplen. Knåda ihop lite av smuldegen tills den blir en formbar deg. Sen kan du göra figurer att dekorera smulpajen med.


Till pajen brukar jag göra min fluffiga mjölkfria vaniljvisp som smakar som smält mjukglass. Den går att göra tunnare ocksåom man vill få den mer som en vaniljsås.


Jag har fått feedback på andra mjölmixer:

 • Sempers finmix* Smulpajen har bakats på denna naturligt glutenfria mix med gott resultat. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk*

 • MixWells naturligt glutenfria mix fungerar men pajen blir lite sötare i smaken.

Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


Fri från:

Gluten (Fritt från vetestärkelse om du väljer en naturligt glutenfri mix. Se ovan)

Mjölk* (Kan finnas spår av mjölkprotein i MixWells ljusa basmjöl)

Laktos

Nötter

Ägg


RECEPT

Grädda i mitten i 200°C i ca 20 min


LITEN SMULPAJ (till en pajform ca 20 cm i diameter)


Ingredienser:

1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

0,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)

50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 2 tsk strösocker

Ev 1 krm kardemumma

Fyllning:

2 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 1 tsk socker 0,5 tsk kanel 2 krm kardemumma

2 krm potatismjöl

2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)


STOR SMULPAJ (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)

Ingredienser:

2 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

1 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta) 100 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 4 tsk strösocker

Ev 2 krm kardemumma

Fyllning:

4 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 2 tsk socker 1 tsk kanel 4 krm kardemumma

4 krm potatismjöl

4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)


Förbered

 1. Skala och skiva äpplena tunt.

 2. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma och lägg i en pajform.

 3. Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplena.


Blanda till smuldeg

 1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.

 2. Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna.

 3. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker till en smulig deg.

 4. Fördela smuldegen över äppelklyftorna och dekorera eventuellt med figurer.


Att tänka på om du gör figurer


Ta lite av smuldegen och knåda ihop till en deg. Degen går att kavla mellan smörpapper eller om du hellre vill baka ut figurer på en bakduk av silikon. Mjöla lätt med bovetemjöl i så fall och tänk på att de inte ska vara för tjocka. Äppelklyftorna ska ligga så jämnt som möjligt så att smuldegen inte sjunker undan och lämnar stora gropar för då sjunker även figuren ner i gropen. Om du känner dig osäker kan du baka figurerna separat i samma ugnstemperatur i ca 10 minuter. Låt figurerna svalna innan du lägger de ovanpå smulpajen.Baka

 1. Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200°C. Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är mjuka, annars fortsätter du grädda en stund till. Själva smuldegen kan bli ljusbrun eller mörkbrun beroende på hur länge du har den i ugnen. Om smuldegen börjar bli brun innan äpplena hunnit mjukna, flyttar du ner gallret och pajformen till nedre falsen. Så slipper du få en vidbränd paj.Servera/förvara

Servera pajen med glass, vaniljsås eller fluffig mjölkfri vaniljvisp som smakar som smält glass. Vaniljvispen går att göra tunnare och mildare. Ha i så fall i lite mer sojagrädde och vispa inte lika hårt. Pajen är god dagen efter också.

Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar

Om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept får du gärna tagga mig eller skriva #kustenarklar

#recept #mjölkfritt #paj

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page