top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR EN VACKER GLUTENFRI SMULPAJ MED ÄPPLEN

Uppdaterat: 28 sep. 2023


GF, NGF, LF, MF*, NF, ÄF

Smulpaj med äpplen är så gott men varför inte passa på att göra den extra vacker också? Här är receptet för dig som vill ha för bara två personer eller fler. Receptet är fritt från mjölk, nötter, mandel och ägg.


En smulpaj i en hjärtformad pajform med sked, äpplen och rödvit-rutig handduk i bakgrunden.
Gluten- och mjölkfri smulpaj med äpplen

En ogräddad smulpaj i en hjärtformad pajform med sked, äpplen och rödvit-rutig handduk i bakgrunden.
Gluten- och mjölkfri smulpaj med äpplen

Ta mig direkt till:


Servering och förvaringHUR DU BAKAR EN VACKER GLUTENFRI SMULPAJ MED ÄPPLEN

Ibland spenderade vi sommarlovet hemma hos farmor som lagade underbart god svensk husmanskost och ibland spenderade vi lovet hos min mormor och morfar i Tyskland, som bjöd på underbart god tysk husmanskost. Just den här äppelpajen påminner mig om den vi fick i Tyskland.


Pajdegen är inte alltför söt och äpplena har fått behålla sin syrlighet. Om du vill ha lite mer crunch i pajdegen, så kan du tillsätta exvis kokos eller hackade nötter men själv tycker jag det blir alldeles lagom med crunch. Om du följer mitt recept kan du dessutom baka en riktigt vacker glutenfri smulpaj med äpplen. Knåda ihop lite av smuldegen tills den blir en formbar deg. Sen kan du göra figurer att dekorera smulpajen med.


Till pajen brukar jag göra min fluffiga mjölkfria vaniljvisp som smakar som smält mjukglass. Den går att göra tunnare ocksåom man vill få den mer som en vaniljsås.


Jag har fått feedback på andra mjölmixer:

 • Sempers finmix* Smulpajen har bakats på denna naturligt glutenfria mix med gott resultat. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk*

 • MixWells naturligt glutenfria mix fungerar men pajen blir lite sötare i smaken.

Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


Fri från:

Gluten (Fritt från vetestärkelse om du väljer en naturligt glutenfri mix. Se ovan)

Mjölk* (Kan finnas spår av mjölkprotein i MixWells ljusa basmjöl)

Laktos

Nötter

Ägg


RECEPT

Grädda i mitten i 200°C i ca 20 min


LITEN SMULPAJ (till en pajform ca 20 cm i diameter)


Ingredienser:

1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

0,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)

50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 2 tsk strösocker

Ev 1 krm kardemumma

Fyllning:

2 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 1 tsk socker 0,5 tsk kanel 2 krm kardemumma

2 krm potatismjöl

2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)


STOR SMULPAJ (till en stor pajform ca 30 cm i diameter)

Ingredienser:

2 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl

1 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta) 100 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin) 4 tsk strösocker

Ev 2 krm kardemumma

Fyllning:

4 stora syrliga äpplen (skalade och skivade) 2 tsk socker 1 tsk kanel 4 krm kardemumma

4 krm potatismjöl

4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)


Förbered

 1. Skala och skiva äpplena tunt.

 2. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma och lägg i en pajform.

 3. Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplena.


Blanda till smuldeg

 1. Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.

 2. Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna.

 3. Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker till en smulig deg.

 4. Fördela smuldegen över äppelklyftorna och dekorera eventuellt med figurer.


Att tänka på om du gör figurer


Ta lite av smuldegen och knåda ihop till en deg. Degen går att kavla mellan smörpapper eller om du hellre vill baka ut figurer på en bakduk av silikon. Mjöla lätt med bovetemjöl i så fall och tänk på att de inte ska vara för tjocka. Äppelklyftorna ska ligga så jämnt som möjligt så att smuldegen inte sjunker undan och lämnar stora gropar för då sjunker även figuren ner i gropen. Om du känner dig osäker kan du baka figurerna separat i samma ugnstemperatur i ca 10 minuter. Låt figurerna svalna innan du lägger de ovanpå smulpajen.Baka

 1. Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200°C. Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är mjuka, annars fortsätter du grädda en stund till. Själva smuldegen kan bli ljusbrun eller mörkbrun beroende på hur länge du har den i ugnen. Om smuldegen börjar bli brun innan äpplena hunnit mjukna, flyttar du ner gallret och pajformen till nedre falsen. Så slipper du få en vidbränd paj.Servera/förvara

Servera pajen med glass, vaniljsås eller fluffig mjölkfri vaniljvisp som smakar som smält glass. Vaniljvispen går att göra tunnare och mildare. Ha i så fall i lite mer sojagrädde och vispa inte lika hårt. Pajen är god dagen efter också.

Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar

Om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept får du gärna tagga mig eller skriva #kustenarklar

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page