Sök
 • Virginia Küst

GÖR GLUTENFRIA PUNSCPRALINER TILL GLADA PÅSKÄGG

Uppdaterad: mar 27

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF


Hemmagjorda punschpraliner som smakar himmelskt!


Här har jag gjort dem som Påskägg. De är så roliga och enkla att göra själv! Välj dina favoritsmaker och färger, doppa i choklad och mumsa sen på riktigt gott hemmagjort påskgodis.


Ljuvligt goda påskägg med din favoritsmak

Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Förvaring/serveringEtt riktigt roligt påskpyssel för barn!


Degen är mjuk och smidig så det är lätt att forma andra figurer om man inte vill göra just påskägg. Degen kan du sen dela i flera delar, färga och smaksätta med favoritsmaker innan du doppar dem i choklad. Det här receptet passar för många eftersom det är fritt från gluten, mjölk, ägg, nötter och mandel (beroende på vilken choklad du doppar dem i).Smaksätt punschpralinerna med dina favoritsmaker


När jag har letat efter recept på punschpraliner så har en av ingredienserna alltid varit havre och för mig är det en ingrediens som har en smak som är svår att dölja. Så jag blev så glad när jag hittade ett gammalt familjerecept som Sam delat med sig av på Sugarspunrun.


Som du vet har jag en förkärlek till potatis och använder det bl.a i mina glutenfria semlor, kanelbullar och sockerbullar. Potatis är ett härligt smaklöst och billigt bindemedel som t.e.x gör att degen går att knåda och bullarna blir saftiga. Jag ska erkänna att jag ändå var en aning skeptiskt till en början även om jag älskar potatis i alla dess former, men dessa ljuvliga påskägg smakar verkligen inte potatis alls.


Jag ändrade receptet lite och smaksatte med aromer som jag hade köpt från Essencefabriken i Stockholm. Den ena degen smaksatte jag med kola och den andra som jag smaksatte med pistage, färgade jag ljusgrön. Du kan köpa aromer i en vanlig mataffär också. Se receptet för tips. Häll i lite i taget och testa dig fram.RECEPT


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


0,5 dl mosad potatis (fast potatis)

25 gram mjölkfritt margarin (alternativt vanligt margarin eller smör)

4-5 dl florsocker + eventuellt lite till för att rulla ägg

Smaksättning som exempelvis vanilj, kakao, kanel eller essenser av arrak, kola, pistage mm

Eventuellt lite färgpulver eller färggelé

Ca 200 gram chokladFörbered

 1. Koka skalad potatis och låt den svalna i rumstemperatur. OBS! Potatisen ska vara nykokt i osaltat vatten och får inte bli kylskåpskall innan den blandas med de övriga ingredienserna.


Blanda till degen

 1. Mosa den avsvalnade potatisen tills den blir slät.

 2. Mixa den mosade potatisen, smöret eller margarinet och 1 dl av florsockret till en slät massa.

 3. Tillsätt 1 dl i taget av resterande florsocker och fortsätt mixa.

 4. Smaksätt med din favoritsmak.

 5. Färga degen eventuellt så den får en fin pastellfärg.

 6. Kyl med lock i kylskåp i minst en timme.


Gör äggen

 1. Ta ut degen från kylskåpet och låt stå ca 10 min innan du formar ägg.

 2. Pudra underlaget samt händer med florsocker och knåda degen slät.

 3. Rulla ägg som du lägger på smörpapper.

 4. Ställ in dem i kylen under tiden du smälter choklad.

 5. Smält chokladen.

 6. Ta fram äggen ur kylen.

 7. Doppa ett ägg i taget i chokladen och lägg tillbaka på smörpapperet.

 8. Ställ tillbaka dem i kylen för att låta chokladen stelna.

 9. Lägg över äggen i en plastlåda med lock på när chokladen stelnat.


Rullade glutenfria påskägg


Chokladöverdragna påskägg

Förvaring/servering


Lägg dem i en låda med smörpapper emellan och täck med lock. Förvara dem i kylskåp fram till servering. Ska ätas inom två dagar eftersom det är kokt potatis i.Önskar dig mumsig och Glad Påsk!Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.