top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GÖR GLUTENFRIA PUNSCPRALINER TILL GLADA PÅSKÄGG

Uppdaterat: 16 apr. 2022

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF


Hemmagjorda punschpraliner som smakar himmelskt!


Här har jag gjort dem som Påskägg. De är så roliga och enkla att göra själv! Välj dina favoritsmaker och färger, doppa i choklad och mumsa sen på riktigt gott hemmagjort påskgodis.


Glutenfria påskägg på ett fat
Ljuvligt goda påskägg med din favoritsmak

Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Förvaring/serveringEtt riktigt roligt påskpyssel för barn!


Degen är mjuk och smidig så det är lätt att forma andra figurer om man inte vill göra just påskägg. Degen kan du sen dela i flera delar, färga och smaksätta med favoritsmaker innan du doppar dem i choklad. Det här receptet passar för många eftersom det är fritt från gluten, mjölk, ägg, nötter och mandel (beroende på vilken choklad du doppar dem i).Smaksätt punschpralinerna med dina favoritsmaker


När jag har letat efter recept på punschpraliner så har en av ingredienserna alltid varit havre och för mig är det en ingrediens som har en smak som är svår att dölja. Så jag blev så glad när jag hittade ett gammalt familjerecept som Sam delat med sig av på Sugarspunrun.


Som du vet har jag en förkärlek till potatis och använder det bl.a i mina glutenfria semlor, kanelbullar och sockerbullar. Potatis är ett härligt smaklöst och billigt bindemedel som t.e.x gör att degen går att knåda och bullarna blir saftiga. Jag ska erkänna att jag ändå var en aning skeptiskt till en början även om jag älskar potatis i alla dess former, men dessa ljuvliga påskägg smakar verkligen inte potatis alls.


Jag ändrade receptet lite och smaksatte med aromer som jag hade köpt från Essencefabriken i Stockholm. Den ena degen smaksatte jag med kola och den andra som jag smaksatte med pistage, färgade jag ljusgrön. Du kan köpa aromer i en vanlig mataffär också. Se receptet för tips. Häll i lite i taget och testa dig fram.RECEPT


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


0,5 dl mosad potatis (fast potatis)

25 gram mjölkfritt margarin (alternativt vanligt margarin eller smör)

4-5 dl florsocker + eventuellt lite till

Smaksättning som exempelvis vanilj, kakao, kanel eller essenser av arrak, kola, pistage mm

Eventuellt lite färgpulver eller färggelé

Ca 200 gram chokladFörbered

 1. Koka skalad potatis och låt den svalna i rumstemperatur. OBS! Potatisen ska vara nykokt i osaltat vatten och får inte bli kylskåpskall innan den blandas med de övriga ingredienserna.


Blanda till degen

 1. Mosa den avsvalnade potatisen tills den blir slät.

 2. Mixa den mosade potatisen, smöret eller margarinet och 1 dl av florsockret till en slät massa.

 3. Tillsätt 1 dl i taget av resterande florsocker och fortsätt mixa.

 4. Smaksätt med din favoritsmak.

 5. Färga degen eventuellt så den får en fin pastellfärg.

 6. Kyl med lock i kylskåp i minst en timme.


Gör äggen

 1. Ta ut degen från kylskåpet och låt stå ca 10 min innan du formar ägg.

 2. Pudra underlaget samt händer med florsocker och knåda degen slät.

 3. Rulla små ägg som du lägger på smörpapper.

 4. Ställ in dem i kylen under tiden du smälter choklad.

 5. Smält chokladen.

 6. Ta fram de små äggen ur kylen.

 7. Doppa ett ägg i taget i chokladen och lägg tillbaka på smörpapperet.

 8. Ställ tillbaka dem i kylen för att låta chokladen stelna.

 9. Lägg över äggen i en plastlåda med lock på när chokladen stelnat.


Rullade påskägg som ligger på ett smörpapper
Rullade glutenfria påskägg


Chokladöverdragna påskägg som ligger på smörpapper
Chokladöverdragna påskägg

Förvaring/servering


Lägg dem i en låda med smörpapper emellan och täck med lock. Förvara dem i kylskåp fram till servering. Ska ätas inom två dagar eftersom det är kokt potatis i.Önskar dig mumsig och Glad Påsk!Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page